Котките не обичали да ги галят

Ласките на стопаните всъщност предизвиквали стрес у животните
6 окт 2014 22:16,
18
Котките не обичали да ги галят
Снимка: Архив Reuters

За собствениците на котки едва ли има нещо по-успокояващо от това да слушат мъркането на сгушената в ръцете или скута им писана. И въпреки че по този начин пухкавите питомки осигуряват комфорт на стопаните си, на самите тях галенето не носи същото удоволствие, дори напротив, може да ги стресира, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли мейл".

Проучване на "Cat Protection" - водещото дружество за защита на котките във Великобритания, разкрива, че над половината от стопаните не знаят как да се справят със стресирани писани и погрешно смятат, че решението на проблема е да ги галят.

Авторите на проучването са анкетирали собственици на котки, за да разберат какво знаят те за грижите за тях. Експертите обаче са установили, че много стопани допускат обичта към техните питомци да замъглява преценките им.

"Прекаленото гушкане и галене може да е твърде стресиращо за някои котки. Пространство и покой - от това най-често се нуждаят питомките ни. Те не са малки пухкави човеци и това, което успокоява стопаните им, не е задължително да е приятно и за тях. Собствениците обичат своите питомци и искат те да са щастливи, но настоящото проучване показва липсата на достатъчно разбиране у тях за това какво стресира котките и как да се справят със ситуацията", казва поведенческият експерт Ники Тревороу.

От "Cat Protection" са установили, че 55 процента от стопаните не осъзнават, че съвместният живот с друга котка или куче стресира писаните. Над 50 процента от собствениците не разпознават, че честото мокрене или цапане в къщата е признак за стрес у котките.

Само една четвърт от стопаните са наясно, че когато котката постоянно се почиства на едно и също място, това е индикация, че нещо я тревожи. Половината от стопаните не осъзнават, че появата на непознати котки в къщата също влияе негативно.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: стрескоткиласкигалене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Bedstvie преди 9 години
"Котето" трябва да се гали непрекъснато и не само!!!
11
0
 
17
 
! Отговори
Коневъд преди 9 години
Какво си мисли всъщност котката:"Искам да ме погалиш по корема. Шест пъти. Точно шест. На седмия хапя и драскам"
10
5
 
7
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Точно така е - котките не обичат да ги галят, но малко хора го осъзнават. И много други работи не обичат котките, но стопаните им са убедени, че няма нищо такова. Странно е все пак - би трябвало след няколко години съвместен живот с котка, стопаните й да спрат да се заблуждават, но реално не е така. Вижда се и като чета коментариите тук под тази статия.
9
1
 
20
 
! Отговори
мъри преди 9 години
имам огромен дебел и много мил персиец на 4 год който си умира да се гали и гушка и като че ли него винаги го разбирам но ми е трудно да разбера БРИТАНСКИТЕ УЧЕНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ сигурно съм глупав знам ли
8
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който има котка много добре знае, че котето само си показва кога иска и кога не да бъде галено. И няма нужда да си "британски учен" за да разбереш кога да го галиш и кога да го оставиш на спокойствие.
7
1
 
18
 
! Отговори
Мяу преди 9 години
"галенето не носи същото удоволствие, дори напротив, може да ги стресира, предупреждават британски експерти"- последно великите британски експерти по какво са експерти - по гладене на писанки, или по стресиране?
6
1
 
48
 
! Отговори
... преди 9 години
Вече ще съм наясно, че следващият път, когато котаракът ми седне в скута ми и започне да ми се умилква и да си вири главата, насочвайки красноречиво гушката си към пръстите ми, когато си отърква главата и гърба в мен, че той всъщност иска да го метна в страни...мда-а-а-а.
5
1
 
22
 
! Отговори
... преди 9 години
Статията е отново празна, нищо не казваща: "Прекаленото гушкане и галене може да е твърде стресиращо за някои котки. Пространство и покой - от това най-често се нуждаят питомките ни."- прекаленото от каквото и да било за никого не е добро, а употребата на "някои" говори за общи приказки по въпроса. И много ясно, че ако в дома има още домашни любимци, това ще е по- кофти за настоящия. Нито е новина, нито е вярно, нито дори има определено съдържание статията.
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам, но моят котарак сам си проси да го галят през 5мин.:))))
3
1
 
40
 
! Отговори
:) преди 9 години
По-голяма глупост не бях чел наскоро..
2
1
 
37
 
! Отговори
котколюба мацева преди 9 години
Котките обичат да ги галят, Но само когато те пожелаят - приудително стискане и мачкане не търпят.
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даа, те всъщност не мъркат а ръмжът от гняв :-) . Крайно време е хора,които не разбират от нещо да спрат да дават "компетентните" си мнения.