Музикално мезе: Слушай "Бийтълс" за по-вкусна риба

Според учените музиката подсилва вкусовите усещания
6 апр 2015 22:30,
3
Музикално мезе: Слушай "Бийтълс" за по-вкусна риба
Снимка: Reuters, архив

Песните на "Бийтълс" значително подобряват вкуса на пържената риба с картофки, а ариите на Павароти – на шоколадовия мус и кафето. Това разкрили учени от Оксфордския университет, пише в. "Обзървър", цитиран от БТА.

Високите ноти в музикалната пиеса подчертават киселото, докато сладостта се изостря от богатата и жизнерадостна звучност. Песните на американската джаз певица Били Холидей са прекрасно допълнение към пудинга от тиква.

"Дигиталните подправки" могат да помогнат на гурметата да се насладят по-пълноценно с близо 15 на сто на сервираните им вина.

"Несун дорма" на Павароти е чудесно допълнение към тъмните мусове, докато високите тонове на пианото в хита на Били Холидей "AutumnIn New York" спомагат по-добре да усетим букета на пудинга от тиква.

За феновете на виното от бранда Шато Марго най-доброто "дигитално мезе" е слушането на компактдиск със Струнен квартет на Чайковски, докато Квартетът за флейта в ре мажор на Моцарт е най-пригоден за бранда Пюили Фюме.

Според автора на изследването Чарлз Спенс с нашите уши подсъзнателно са свързани с вкусовите ни рецептори.

"Музиката не може да създава мирисови и вкусови усещания, но може да ги подсили . По време на експериментите установихме, че по-мрачната музика подсилва усещането за горчиво, а жизнерадостната - за сладко", изтъква специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... или сгответе рибата като хората, за да не утешавате провала си с Бийтълс.