Стара глава на ново тяло. Възможен Франкенщайн?

Руснак е на път на стане първият човек с присадена глава
Обновена: 9 апр 2015 09:32 | 9 апр 2015 09:22,
28
Стара глава на ново тяло. Възможен Франкенщайн?
Снимка: Reuters, архив

Руснак, страдащ от фатално заболяване, е на път да стане първият човек в света, чиято глава ще бъде присадена, пише "Дейли Мейл".

Компютърният учен Валери Спиридонов заяви, че е готов да се довери на хирурга д-р Серджо Канаверо - двамата планират трансплантацията от две години. По време на 36-часовата хирургична интервенция д-р Канаверо ще "отреже" главата на Спиридонов и ще я присъди върху здраво тяло.

Италианският специалист разкри пред Си Ен Ен, че е получил много писма от хора, които се интересуват от процедурата, но първите пациенти ще бъдат хората, страдащи от заболяване на мускулна маса. Според Канаверо вече съществуват всички необходими техники за трансплантация на глава.

Операцията по присаждане е планирана за следващата или за 2017 година. Съобщението за нейната подготовка предизвика критика от страна на учени и лекари.

"Решението ми е окончателно и не планирам да го променя", заяви 30-годишният руснак, страдащ от рядка мускулна атрофия.

"Дали се страхувам? Разбира се, че съм изплашен. Но това не само, че е много страшно, но и много интересно", каза Спиридонов в дома си във Владимир, градче на 120 км източно от Москва. Той сподели още, че няма възможност за избор. "Ако не опитам този шанс, съдбата ми ще бъде трагична. С всяка година състоянието ми се влошава", разказа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Каквото и да се присажда-все е "хардуерна" намеса.Виж,ако успеят да прехвърлят стария "софтуер"(съзнание) в нов "хардуер"(тяло)-ще е абсолютна революция!Не ми се мисли за последиците.....
15
1
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Много интересно! Ами да кажем, че главата която ще бъде присадена е на 45-годишен човек, а тялото е на 20-годишен човек? Ще се състари ли тялото или главата ще се подмлади или има ли изобщо начин да се провери процента на състаряване както на тялото, така и на главата?Как ще се свърже главата за гръбнака? Имам толкова много въпроси...
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е чудесна идея! Може да присадят главата на Цецка Цачевва на тялото на Боко.
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще бъде голям майтап да объркат тялото с на някоя жена и Валерчо като се събуди да види, че няма нищо между краката .
12
2
 
16
 
! Отговори
me преди 9 години
Мозъкът трудно ще го трансплантират самостоятелно, първо защото не мисля че могат да го извадят без да го увредят, второ, няма как да свържат всички нерви в самата глава - става въпрос за уши, очи, нос, език и уста, изход към гръбначния стълб и цялата периферна нервна система. Не мисля, че в близките години някой ще може да навърже толкова нерви правилно. Виж главата се трансплантира по-лесно, трябва да свържеш само гръбначния стълб. Но пак ще има проблем с отхвърлянето. Да видим какво ще стане.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как ще намерят донор, ми е най-интересно. Трябва да чакат някой да катастрофира и да му се увреди само мозъка, а тялото му да е непокънато или примерно някол с мозъчен инсулт, който всеки момент ще ритне камбаната, при това трябва да е и млад и всичко да стане на момента. Не знам как се планира подобно нещо. Освен да му замръзят тялото, но как ще живее с умрял мозък. Може би ще поддържат някак изкуствено, докато планират трансплантацията.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко добре, ще свържат кръвоносните съдове, ще свържат трахея и хранопровод, но гръбначния стълб как ще го свържат???
9
3
 
8
 
! Отговори
kok преди 9 години
още през 50те съветски учени присаждат кучешки глави от едно тяло на друго...определено е имало и опити със затворници от лагерите, даваха документален филм по дискавъри има го в торентите
8
4
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Хайде, а после да присадят глава и на Боко
7
2
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
Епа руснаците правиха експерименти с отрязване на глави на кучета още 70 години на миналия век, че даже екои от главите живееха по около 7 - 8 часа след отрязването! Кой знае сега до каде са го докарали! *** единствения начин да се разбере е да се пробва и да се види! Верно, че това е опасно и не морално, както за човек така и за целото общество, ама то в последно време, така или иначе в тая насока има голяяяяяям регрес, така, че ....!
6
10
 
16
 
! Отговори
ШМЕНТИ преди 9 години
българите и до луната не вярваха че ще иде човек и гледаха тъпо
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, такива експерименти с кучета се правят от 40 години вече. Възможно е, но след операцията ще остане напълно обездвижен заради прекъсването на гръбнака. Все още този номер не сме го изучили.
4
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тава е добра новина за ***. Вместо да ходи на високи токчета, просто да му отрежат глават и да я присадят на някой двуметров саможертвен донор.
3
11
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
няма как да стане
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глава добре,ама тялото кой си дава?Освен това ако има душа и излети,ще се събуди жив труп като животно ще гледа в една точка,или *** с първосигнална система.
1
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто ще бъде едно ювелирно обезглавяване. Как я мислят тая работа, а пък и си вярват.