Човешко с чили!!! Откриха древни канибалски рецепти

Археолози разкриха обичаите на индианците в Мексико
25 май 2015 11:12,
35
Човешко с чили!!! Откриха древни канибалски рецепти
Снимка: Reuters, архив

Учени от Испания и Мексико са установили как именно са готвили месото на жертвите по време на канибалски ритуали в древно Мексико. През IV век пр. Хр. индианците са пекли и варили месото, като са го посипвали с чили, анато и други подправки. Това показва цветът на костите, открити от археолозите, съобщи сп. Archaeometry, цитиран от БТА.

Групата испански и мексикански учени е работила с останките на 18 души, намерени в Тлателкомила (недалеч от Мексико). На парчета от черепи и древни кости, датиращи от VI-IV век пр. Хр.,са били открити следи от порезни рани, травми и от термична обработка (признаци за канибализъм). Далеч по-интересен за учените е бил червеният и жълт оттенък на костите - тези цветове те са придобили преди погребението, са установили археолозите. Изучавайки структурата, морфологията и текстурата на костите, експертите са отделили сварените останки от изпечените.

"При варене солите в костите (хидроксилапатити) се разтварят, а колагенът излиза на повърхността. Костите с червен цвят са принадлежали на хора, чието месо е било изпечено: при печене се повишава температурата на кръвта и сокът на месото се попива в горния слой на костите" - разказват учените. По думите на археолозите, жълтият цвят на костите се дължи на подправките, с които са били варени: анато, тиквени семки и лют червен пипер.

Смес от тези подправки съдържа каротиноиди - пигменти с растителен произход. За да проверят хипотезата си, учените са сварили говежди кости, като във водата са добавили анато (тази подправка и до днес се използва в мексиканската кухня). След приготвяне костите са придобили същия цвят, както и намерените в Тлателкомила.

Учените отбелязват, че при обработката на човешко месо в древно Мексико са били използвани същите рецепти, както и при готвенето на царевица и на други традиционни блюда. Етническата принадлежност на групата, на територията на която са намерени костите, засега остава неизвестна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
До ден днешен мексиканците стават много подозрителни, ако непознат ги покани на барбекю.
24
1
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
Кх тя Библията малко като комиксите за X-Men. Мойсей разделя морета, Исус прави от водата вино и ходи по вода. Големи мутанти!
23
4
 
2
 
! Отговори
Резаняк от Разград преди 8 години
Делян Пеевски и моят Господ Бог и се кланям с цялото си същество пред него.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука почна да става изведнъж много религиозно...
21
1
 
6
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До свинаряЩо се отнася до книгите в Библията, има книги които са Боговдъхновени и са написани от пророци, апостоли и други Божии хора на които Бог е вложил в тах какво да пишат. Такива са - Тората/5-те Моисееви Книги, Псалмите, Пророците, Евангелията и Божието Откровение наричано Откровение на Йоан.До evilНяма да стане.
20
5
 
3
 
! Отговори
LivеEvil преди 8 години
Йлмейн, прибирай се на сянка!
19
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
--Друго си е с чубрица )) ,,,,,
18
1
 
4
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До свинаряНие трябва да се молим само на нашия Небесен Отец - Бога в името на Христос, защото истинските християни са част от живото тяло Христово. Христос който е лозата има в себе си пръчките. Бог е в нас чрез Своя Дух, Христос е в нас чрез Словото Божие и ние сме в Бога и в Христа за да са всички едно.
17
2
 
4
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Защото има много заблуди и в християнството, защото сатаната не спи а прави всичко възможно да изопачи чистото Слово Божие. Има много псевдохристиянски доктрини започнати от слуги на дявола - масони и членове на тайни общества които искат да заблудят търсещите истината за да не могат да се спасят. А що се отнася до магиите те диват от царството на мрака и се извършват с помоща на демони, магиите са гнусота пред Бога.
16
4
 
3
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Начи,истинския бог е Отец,а Христос е просто неговият син,който не е толкова мощен? Защо тогава християните не се молят повече на Отец(Йехова) ами се молят на Христос,който има по малка сила и не може да прави мощни магии?
15
1
 
4
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До свинаряИ още казва - Аз отивам при моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог. И още се казва че Христос е възцарен отдясно на Силата а кой е силен освен Един Бог - Господ на Силите. Бог казва на Господа Иисуса Христа - застани отдясно Ми докле положа враговете Ти за Твое подножие.
14
1
 
4
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До свинаряОтец и Син. Сам Христос казва аз дойдох да изпълня не моята воля, но волята на Отца ми. И още - Моят Отец е по голям от всички.
13
1
 
3
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
По твоята логика бог и господ са две отделни същества
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕЙ това е гнусна новина вече!!!! А илюстративната картинка е АДСКИ неподходяща... асоцияцията на читателя е умопомърчителна.. не можахте ли да сложите снимка на индианец? Някой път направо ме потресават редакторите на този иначе реномиран сайт!!!
11
1
 
6
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До свинаряДа. Бог Отец изпрати своя единороден възлюбен син въплатеното в плът Слово Божие. Господ Иисус Христос е Господ - това значи повелител на живота, защото както Отец има живот в себе си и може да оживотворява мъртви така даде и на Сина да има живот в себе си. Християните живеят чрез Господа Иисуса Христа. Бог е лозаря, Христос е лозата а ние сме пръчките.
10
1
 
1
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Бог който изпрати господ?
9
4
 
7
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До свинаряБог от Стария Завет е същия който е в Новия Завет - това е Отец на светлините, Бог на истината който изпрати Господ Иисус Христос да вземе върху себе си греховете на света та всякой който вярва в Него да има живот вечен. Това е истината.
8
7
 
5
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Словото в стария и новия завед идва от книги,които са написани от хора и редактирани от хора. Всичко е една голяма лъжа
7
4
 
8
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До свинаряНавсякъде където има езически вярвания/демонски доктрини е лошо, много лошо защото това идва от царството на мрака от йерархия на демони и паднали ангели начело със сатаната които днес се наричат измамно - велико бяло братство, конфедерация на светлината, възвишени учители и т.н. А Словото Божие в Стария и Новия Завет произлиза от съвсем друг източник - от Бога Вседържателя, то е истина и светлина, то е пътя за спасение на душата от падане в ада който е във вътрешността на земята.
6
2
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
Санитар сервира Карантия с бира Бъбрек по хайдушки Дроб със люти чушки