Ново двайсет: Сладолед, който не се топи

Изкушението ще съдържа по-малко мазнини и калории
31 авг 2015 15:15,
8
Ново двайсет: Сладолед, който не се топи
Снимка: Reuters, архив

Учени откриха протеин, който свързва компонентите на сладоледа и му пречи да се топи толкова бързо, когато е топло, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Протеинът е естествен. Той свързва въздуха, мазните и водата в сладоледа. Така той става не само по-плътен, но и по-фин и гладък, като текстурата му е като на луксозните марки. Неприятните кристали в него изчезват.

Разработката на биомолекулярните физици от университета на Единбург ще позволи да се произвежда сладолед с по-малко наситени мазнини и калории.

"Развълнувани сме от потенциала на тази нова съставка за подобряване на сладоледа, както от гледна точка на потребителите, така и на производителите" - каза ръководителят на проекта Кейт Макфий.

Учените са разработили метод за произвеждане на протеина, който се среща естествено в някои продукти, с помощта на полезни бактерии. Той действа, като се свързва с капчиците мазнина и въздушните мехурчета и така ги прави по-стабилни в сместа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
7
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
химия, с други думи, отрова...
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то и мляко и яйца няма в него.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сладолед, който не се топи. Произведен от киреч.
2
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 8 години
След време, няма да има нищо естествено, като храна, а всичко ще се синтезира...баси!То затова органичните продукти са скъпи и очевидно са за хора, които могат да си ги позволят. А тези, които НЕ могат - карат на "конвенционални" храни , продавани в магазиннната ни мрежа...
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сметка на това ще съдържа синтетична пластмаса, подобно на манджите от Макдоналдс, и при закопаване ще запазва автентичния си вид за идните поколения :)