Свалиха вълна за 30 пуловера от най-рунтавия овен

40-те килограма вълна ще се борят за Рекордите на Гинес
Обновена: 3 сеп 2015 20:28 | 3 сеп 2015 20:23,
12

Снимка: БТА

Австралийските власти се обърнаха за помощ към шампион по стригане, след като край Канбера бе намерена мериносова овца с толкова пораснала вълна, че животът й е в опасност, съобщи АФП, цитиран от БТА.

Овцата е видяна сред храсти край столицата от разхождащи се хора, които са предупредили организацията за защита на животните. Тя изглежда огромна, четири или пет пъти по-голяма от нормалното. Заради гъстата вълна не било възможно да бъде определена нито възрастта й, нито теглото й, нито дали е мъжкa или женскa.

След като е живяло години на свобода, животното е много недоверчиво, много стресирано и за да го подстрижат, трябвало да го упоят. Днес от мериносовата овца бяха свалените рекордните 40 килограма вълна. И така овцата се оказала овен.

Свалянето на тежкото руно наведнъж отнело на майстора 45 минути. При претеглянето на вълната кантарът заковал на 42,3 килограма. След отстраняването на чувала се оказало, че чистото тегло на вълната е рекордните 40 килограма - еквивалент на 30 пуловера. За сравнение - средното количество вълна, което се сваля от мериносова овца годишно, е пет килограма, а стригането отнема три минути.

Мериносовите овце се отглеждат заради вълната. Ако не бъдат подстригвани редовно, животът им е застрашен, защото могат да прегреят, а и заради голямото тегло на вълната движението им се затруднява.

На призива за помощ на организацията за защита на животните е откликнал Иън Елкинс, национален шампион по стригане. Той е казал, че това животно може да се окаже едно от най-големите предизвикателства в кариерата му.

От Кралско дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) - Канбера се надяват да регистрират руното в Книгата на рекордите на Гинес.

Овенът бил кръстен Крис, на човека, който го е намерил. След като бъде направена оценка на здравословното му състояние, Крис ще бъде предложен за осиновяване.

Чудовищното руно на Крис подобрява досегашния световен рекорд от 27 килограма вълна, свалени през 2004 г. от овен на име Шрек, бродил шест години на свобода в Нова Зеландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ей за това не харесвам Австралия;в тази...горещина,всички носят...мериносови пуловери.
8
2
 
4
 
! Отговори
Честит преди 8 години
Как точно са упоили овцата с толкова вълна? Ако не са използвали райски газ, къде са засили стрелата с упойката? Или са я упоили с чук?
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е коч. Овенът е кастрат.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото, това им се случва само на овни. Женските никога не бягат, те се водят по стадото.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еее, мноо е як!
4
3
 
12
 
! Отговори
Parcuc преди 8 години
Как са го орязали горкото животно, цялото е в кръв.
3
2
 
15
 
! Отговори
малии преди 8 години
баси коча
2
2
 
17
 
! Отговори
до Вуте преди 8 години
Твоята да не е чистокръвна арменка..ха.ха А веждите и мустаците стрижеш ли..ха..ха
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Овена е просто хипи .ха..ха