Престъпление и наказание: Най-дългите присъди

Рекордът е присъда от цели 141 078 години. Дълго време, а?
12 апр 2016 15:14,
10
Престъпление и наказание: Най-дългите присъди
Снимка: Flickr

Понякога справедливостта е сурова, но и безумно нужна. Има някои случаи, в които опасността виновният да излезе на свобода е доста сериозна. За някои от най-дългите присъди на света разказва британският "Индипендънт".

И така - шампион в категорията с най-дълга присъда е Чамой Типиясо от Тайланд, която през 1989 г. е получила присъда от  141 078 години.

Чамой е съпруга на офицер от тайландските въздушни сили. Възползвайки се от ситуацията, тя е била замесена в пирамидална схема и е успяла да измами 16 231 души със сумата от 2 милиона паунда. Е, не знаем какво точно е очаквала Чамой, при положение, че някои от жертвите ѝ са били членове на кралското семейство.

В крайна сметка обаче тя се е оказала късметлийка в поне един аспект - тайландски закон ясно посочва, че независимо от присъдата, максималното време, което някой може да прекара зад решетките е 20 години.

Подобна подробност важи и в случая на Отман ел Гануи. Той е осъден от Испания за участието си в терористичните атаки от 2004 година. Присъдата на Отман е да изкара цели 42 924 години зад решетките. Неговият съучастник Джамал Зуган е получил 2 години по-малки - 42 922 години за вината си в организацията на атентата, който отне 191 живота.

Както и в Тайланд обаче, испанските закони имат същата подробност - максималното време, което и двамата ще прекарат в затвора всъщност е 40 години.

Но има страни, където това условие не може да спаси обвиняемите. Това се отнася и за Чарлс Скот Робинсън, който е осъден на 30 000 години затвор.

През 1994 г. жури в Оклахома разпореди, че изнасилвачът трябва да изле по 5 000 години в затвора за всяка една от шестте си жертви. Според закона той би трябвало да излежи най-дългата.

На съдия Дан Оуенс обаче му писнало от това престъпниците да лежат само една малка част от присъдата си. И за да гарантира, че няма никакъв шанс Робинсън да бъде освободен по-рано, заради която и да е от шестте му 5000-годишни присъди, съдията разпоредил Робинсън да излежи присъдите си последователно. Така изнасилвачът се оказал с 30 000-годишна присъда.

"Мисля, че можем да сме сигурни, че ще прекарате останалата част от живота си в пределите на затвора", обяснил съдия Оуенс на подсъдимия. Робинсън няма шанс да излезе дори под гаранция докато не навърши 108 години.

Оставаме в пределите на щата Оклахома с присъдата на още един изнасилвач. Дарън Беналфорд Андерсън вероятно е подсъдимият с най-неуспешен опит за обжалване на присъда.

След като е бил обвинен за грабеж, отвличане и изнасилване на възрастна жена през 1993 година, защитата на Андерсън възразила срещу решението на съда, вероятно в надежда да ореже част от 2 200-годишната му присъда.

Всъщност, отначало всичко минало наред. Той спечелил правото на нов процес, който обаче също завършил с присъда и при това този път журито решило, че присъдата на изнасилвача ще е 11 250 години - удължавайки старата му присъда с допълнителни 9 050 години.

Андерсън ще е свободен да си тръгне от затвора през август 19 746 година. Това му дава доста време за размисъл по въпроса, че опитът му да намали присъдата си, му е донесло рекорд за Гинес. Оказва се, че новата му присъда е най-голямото отсъдено време зад решетките в резултат на обжалване.

Оставаме в САЩ, но този път вперваме поглед в Алабама, където Дъдли Уейн Кайзер е получил 10 000 години.

Описван е като "роден убиец" от един от обвинителите, Кайзер е обвинен в убийството на съпругата си Даян Кайзер, с която са били разделени, тъща си Юнис Барингер, както и Рик Пайрон. Последният е просто студент, който е имал лошия късмет да бъде в дома на тъщата на убиеца в нощта на Хелоуин през 1976 година.

Кайзер е получил смъртната си присъда през 1977 г., но три години по-късно Върховният съд на САЩ решава, че смъртната присъда на Алабама е противоконституционна, така че делото отново е върнато за разглеждане. Така през 1981 година Кайзер е получил две доживотни присъди за убийството на студента и тъща си и 10 000 години за убийството на жена си.

Познати на Кайзер, който вече е на 74 години твърдят, че в затвора той се е преродил като християнин и е изпълнен със съжаление. Миналият месец за десети път му е отказано да му бъде освободен от затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
всичкосе плаща преди 8 години
Лицемери катили,зад решетките станали християни-света вода ненапита.Да си отворят Библиите и прочетат думите ва Исуса-Истина ви казвам,няма да излезете от там,докато не изплатите и последния Кодрант.То и нашите бивши ***-и сега управляват-веднагя станаха лерващи и пърми демократи
8
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
СМЪРТНАТА ПРИСЪДА Е ВЕЧНА ТАКА ЧЕ ТЯ СИ Е НАЙ ДЪЛГАТА....
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До as #6Законодателството им е такова, че могат да го помилват. При тях ДО ЖИВОТНА присъда е според средно статистическата продължителност на живота +10. Всеки президен по "навик" помилва куп затворници с тежки присъди, които са се покаяли. Идеята на тези години е да са сигурни, че няма шанс да излезе на свобода, освен увит с чаршаф. И при нас има затворници с доживотна, но като навършат определени години при които се смята, че няма какво да направи и му остават малко години живот го пускат.
6
7
 
7
 
! Отговори
as преди 8 години
какъв е смисъла от тези нелепи цифри ??? 10 000, 19 000, 100 000 ??? присъди му до живот, без право на замяна и толкова. какви са тези циркове ...
5
5
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
До АнонименЧетох я. Тя поне е забавна. В тая статия има един куп никому ненужна информация.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ***,прочети статията за мумията с адидаски на 1000 години, докато е на главната страница.
3
0
 
16
 
! Отговори
азс преди 8 години
Крайно време е и в България да започне да се прилага такова правосъдие. Никакви такива "най-дългата от всички присъди, намалена с 1/3, понеже си признал", и след 10-15 години на свобода, а жертвата вече забравена от света. Крайно време е и тук да започнат да сумират присъди...
2
0
 
14
 
! Отговори
Правилно, преди 8 години
не като тук дето все ще се намери вицепрезидент да го помилва!
1
11
 
9
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
По-безмислена статия отдавна не бях чел.