Продължителността на човешкия живот е стигнала предела си

Така смятат американски учени от "Алберт Айнщайн"
6 окт 2016 22:15, Петя Славова
6
Продължителността на човешкия живот е стигнала предела си
Снимка: архив, Reuters

Макар че през 20-и век непрестанно се увеличаваше, продължителността на човешкия живот може да е достигнала своя предел, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции.

Получените от екипа ни резултати навеждат на мисълта, че максималната човешка възраст е точно определена, заявиха американски учени под ръководството на Джан Вейг от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк, които я изследвали в около 40 страни.

Не за пръв път учени се интересуват от този въпрос, пише БТА, цитирайки резултати от изследването, публикувани в сп. "Нейчър".

През 2014 г. френско изследване показа, че от няколко години продължителността на живота е достигнала предела си при някои атлети и суперстолетници (хора над 110-годишна възраст). Нито един суперстолетник досега не е успял да изравни или да подобри рекорда по дълголетие на французойката Жан Калман, починала през 1997 г. на 122-годишна възраст.

Като изследвали суперстолетници в четири страни - Франция, Япония, Великобритания и САЩ, американските учени установили, че максимално доживяваната възраст бързо се е увеличила между 1970 г. и 1990 г., преди да достигне предел през 1995 г. След това започнала бавно да намалява - ежегодно с 0,38 години между 1995 г. и 2006 г.

"След смъртта на Жан Калман доайените на човечеството умират на около 115-годишна възраст и предвиждаме, че това няма да се промени в близко бъдеще", отбеляза Брандън Мълхоланд от екипа.

Той не изключва възможността някой да живее по-дълго, но според него на практика не същестува вероятност човек да доживее до 125-годишна възраст - тя се оценява в порядъка на 1 към 10 000.

През 20-и век продължителността на живота значително се увеличи, като същевременно бе намалена детската смъртност и се подобриха санитарните условия, припомниха експертите. Макар в изследваните около 40 страни да се увеличава броят на прехвърлилите 70-те, продължителността на живота при столетниците достигна предел, а от 1980 г. започна да намалява.

Учените признават, че получените резултати навеждат на мисълта, но не доказват, че продължителността на човешкия живот е достигнала естествения си предел.

"Нов напредък в борбата с инфекциозните и хроничните болести може допълнително да увеличи средната, но не и максималната продължителност на човешкия живот - поясни Вейг. - За да може продължителността на живота да надхвърли 125 години, са нужни терапевтични пробиви, свързани с много генни вариации, които изглежда заедно я определят."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тибетските мъдреци пък твърдят, че смърт преди навършване на 180 години е насилствена смърт.Но номер 2 е много прав, никой не печели от това да дава пенсии
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГМО-тата не прощават.
1
2
 
27
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
Дрън дрън азе и без да съл учел ке ви кажем, че възрасто ке падне на 50-60 години. Я само си прочетете етикетите на храната която ви пробутват в магазините- цялата манделеева таблица и маалце яденье вътре. За ко сте им след 50-тата година, производителността пада, а после и пенсия ке сакате. А пенсионните фондове отлетеха ехее на запад към ФЕД, МЕД и т.н. На дрътите ефреи излишни гърла им не требат.