Гид за родители: Как да възпитаваме тийнейджър

Полезни съвети
Обновена: 22 фев 2017 18:15 | 22 фев 2017 18:14, Криси Табачка
0
Гид за родители: Как да възпитаваме тийнейджър
Снимка: outnow.ch

Човек ли е тийнейджърът или има само функцията да бъде дете на родителите си? Това е въпросът! А неговият отговор е невъобразима главоблъсканица от страхове и грешки, които ние, родителите, допускаме в стремежа си да изградим и да капсулираме в красиво розово балонче идеалното дете.

Разбира се, че балончето се пука, и то със силата на топовен гърмеж. Престъпно амбициозната задача превръща децата ни в затворници, а не в автономни личности. Харесва ли ви така? Предпазвайки ги от всяка опасност, ние им пречим да пораснат. Необходимо е стъпка по стъпка да даваме свободата на децата си да правят избори, но и да грешат. А ролята на мъдрия родител е да бъде опора, не гилотината на обществения натиск. Други казват: „С детето всичко е наред, то просто трябва да развие своето „АЗ“, да осъзнае и да утвърди границите си“.

Някои родители обаче настояват да го правят вместо него. Разбира се, тийнейджърът е против. А абстрактните послания на някои „хипи“ родители от рода на : „Бъди щастлив! Намери онова, което душата ти търси“, се оказват неразбираема и непосилна задача за подрастващия.

Мит е, че тийнейджърите не търсят вниманието и мнението на родителите си. Напротив, въпросът е как проявяваме отношението си. Важно е да разберем какво ги вълнува, преди да впрегнем педагогическите си сили за онова, което тревожи нас. Любов и търпение – това е родителската мантра за щастлив тийнейджър.

Светът не е безопасно място и задачата на родителя, защитавайки децата си, е да ги научи да се държат предвидливо и благоразумно.

Останалата част от своеобразния гид за родители можете да прочетете в Teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: възпитаниетийнейджъ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари