Ново 20: Кокосовото масло – вредно като говеждата лой

Увеличавало лошия холестерол с многото си наситени мазнини
18 юни 2017 16:19,
27
Ново 20: Кокосовото масло – вредно като говеждата лой
Снимка: Reuters, архив

Препоръчваното като полезно кокосово масло е нездравословно като говеждата мазнина и маслото, защото в него има много наситени мазнини, съобщи Би Би Си, позовавайки се на Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания.

Наситените мазнини увеличават "лошия" холестерол. В кокосовото масло те са 82 процента, докато в маслото са 63 процента, в говеждата мазнина - 50 процента, а в свинската мас - 39 процента.

Според някои кокосовото масло е здравословно заради съчетанието на мазнините в него. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания обаче настоява, че няма солидни доказателства за това. Експертите препоръчват хората да ограничават наситените мазнини и да заместват част от тях с растителни - зехтин и слънчогледово олио, както и да се избират полезни храни като авокадо, мазна риба, ядки и семена, вместо сладкиши, бисквити, шоколад и мазно месо. Подобно заместване може да понижи холестерола като предназначените за това лекарства.

Мъжете трябва да консумират не повече от 30 гр наситени мазнини дневно, а жените - не повече от 20 гр.

Хората не трябва да забравят обаче, че здравословната диета трябва да съдържа и мазнини. Те не трябва да бъдат ограничавани прекалено много. Мазнините са източник на есенциални киселини. Те помагат да бъдат усвоени витамини като А, D, Е.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
19
 
! Отговори
99 преди 6 години
Като гледам хората който отглеждат и се хранят предимно с кокосови орехи са слаби. А американците са дебели. Те не харесват здравословния начин на хранене ( поне повечето) така,че няма да ме убедят,че маслото е по-малко вредно от кокосовото.... нещо объркана работА
1
4
 
45
 
! Отговори
криста преди 6 години
В страните, където расте кокосовата палма хората се хранят изключително с кокосовите продукти и се гордеят с технте хранителни свойства. Хайде стига ту с отричане , ту с превъзнасяне на това и онова . Няма нещо, което майката природа да е създала без полза и значение.