"Цикада 3301" – загадки, пъзели, шифри... Голямата нет мистерия

Добре дошъл в играта, уважаеми. Натисни "Старт"!
Обновена: 13 юли 2018 16:26 | 13 юли 2018 16:00,
32
"Цикада 3301" –  загадки, пъзели, шифри... Голямата нет мистерия
Снимка: HighT3ch

Добре дошъл в играта, уважаеми.
Натисни "Старт".

Би било хубаво, но за жалост истинските приключения се случват само в игрите, книгите и зле направените по тях филми. Загадките, пъзелите и огромната мистерия, която трябва да бъде разгадана, защото живота на човечеството зависи от това, за жалост, не се случват наистина... Или се случват?

"Цикада 3301" - една от най-големите загадки на интернет, се появява на 4 януари 2012 г. Мистериозно съобщение започва да изскача онлайн в популярния форум 4Chan, от който са тръгнали хакерски организации като "Анонимните" например.

"Здравейте. Търсим високоинтелигентни индивиди. За да успеем да ги открием, създадохме тест.

Тук има скрито съобщение. Решете пъзела, и ще ни откриете. Нямаме търпение да се срещнем с малкото, които ще се справят с всички предизвикателства.

Успех,
3301"

А загадките от своя страна не са никак лесни... Съобщението води до поредица от пъзели, а всеки следващ става все по-труден. Загадките съчетават криптиране, философия, древна литература, логическо мислене, а с всеки успешно решен пъзел, ребусът се заплита все повече.

Смели потребители приели предизвикателството. Някои се досетили да отворят мистериозното съобщение през Notepad и така се генерирал програмен код. В края му имало текст. При дешифриране на съобщението текстът водел до линк с изображение на патица.

Въпреки че картинката казвала, че това е задънена улица, амбициозните потребители не се предали. Оказало се, че в картинката всъщност е скрит жокер. Така играчите стигнали до линк с книга, а с помощта на код, се получил телефонен номер в Тексас. При позвъняване се включвала машина, а тя дала указания за следващата загадка.

Постепенно играта се преместила в реалността

Потребителите навлизали все по-надълбоко в пъзела и достигнали до географски координати – 14 локации, 5 държави по цялото земно кълбо. Това предизвикало приключенците да станат от столовете си и да излязат навън, далеч от комфортната зона на собствения си дом.

На локациите имало залепени постери с изображение на цикада и QR код. При сканиране на кода с помощта на мобилно устройство, той водел до снимка. Снимката до загадка, загадката до книга, а тя – до нов уебсайт.

Линкът бил свързан с ТОР браузър и Dark Net. Този път, обаче, имало ограничен брой потребители, които могат да достигнат до него. Финалистите били предупредени да не споделят подробности за пъзела с останалите по време на този "секретен" етап.

След година затишие, от мистериозната организация публикували ново съобщение и загадката се повторила. Само "най-добрите" стигнали до финалния етап, а този път пъзелът бил още по-заплетен и дори съдържал музика.

Започнали да изникват въпроси: Има ли край загадката и какво става, когато някой я реши? Кой стои зад "Цикада 3301" и каква е неговата цел наистина?

Джоел Ериксън е един от малцината, успели да разгадаят пъзела. Той започва с късен старт, но бързо наваксал. За да реши загадката, Ериксън трябвало да използва знанията си по стенография, криптография, дори да вкара в употреба познания за древните Маи и нумерология.

Когато, обаче, стига до края на загадката, с разочарование разбира, че "Цикада 3301" е сложила край на приключението. Организацията била разочарована от потребителите, които постоянно споделяли помежду си части от пъзела, а това било строго против правилата.

Кой стои зад мистериозната група все още е един от най-заплетените и дискутирани въпроси в историята на интернет.

Според Ериксън най-вероятно става върпос за тайна организация, която няма нищо общо с агенциите за разузнаване, както се спекулира. Според някои по този начин именно организации като ЦРУ набират своите най-способни агенти. Дали това в действителнос те така, обаче, само можем да гадаем.

Едно е факт - кои са истинските лица, които се крият зад "Цикада 3301",  и до днес остава загадка.

Приключенците тръпнат в очакване ребусът да се завърне отново и да се впуснат в търсене на поредното сложно решение.

До тогава играта е на пауза.

Ако искаш да продължиш, натисни "старт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егаси тъпнята.
24
1
 
0
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Теб те е страх да си дадеш снимката па камо ли скайпа...
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сиднито е стар ***, който преди си викаше Човекът Долар и твърдеше, че живее в Манхатън. Съдържанието на постовете беше съвсем същото, както и правописните грешки. Не му се връзвайте.
22
1
 
7
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Изобщо не си представям един високоинтелигентен човек да се занимава с нещо, за което не знае НИЩО, още повече пък да върви и някъде по света по гайдата на някой, който нито го знае кой е, нито го знае какво иска. Многото познания са си тава - познания, овчето мислене обаче е друго нещо.
21
2
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
задкулисно искат да ни убедят, че зад изкуственят интелект не стои несъвършенството на човека иъмислил интелекта... веднъж си поиграх с една такава цикада и тя се повреди. може би не бях прекалено толерантен с нея, докато тя ме цензурираше на кръст...
20
0
 
7
 
! Отговори
Iv4oto преди 5 години
Моля да обясните какъв "старт" се натиска? Добре е да се разгледа, преди да се коментира...
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от сидниАав$тралияТвърдиш, че си в Сидни - тоест, че си отишъл на майната си за да бачкаш незнайно какво и се хвалиш с шестцифрена заплата в долари? Много от кадърните хора в БГ в момента изкарваме толкова, че и повече. Не си еталон, а си жалък.
18
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
може пък Някой просто да събира пръснатото си "стадо"..Не ми се вярва толкова интелигентен труд да се прахоса заради хрумването на някой перко..Колкото и да не ви се вярва,в най-близките десетилетия предстоят събития..Някой просто може да се подготвя..
17
2
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До от сидниАав$тралияО,брат нещо май се покри когато те разкрихме че живееш на Виктория стрийт в Потс Пойнт :] И ти от паника веднага изтри клиповете си че вече почти те бяха разпознали...
16
0
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Това със цикадата наистина беше интересна случка. Дали инциаторите са имали някакви сериозни намерения и тайна цел или и просто са искали да поиграят и да се пошегуват със света.....това май само те си занаят.Но едно е сигурно, създателите на тази игра са хора със изключително висок интелект и умения и много добре знаят какво правят. Това което не го пише във тази статия е тези книги са написани на древни езици и с азбуки които и не се използват от над 1000г.Руническа азбука от преди 1800г.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е никоя от службите тва е сигурно.По скоро някой изкукал ексцентричен,но богат перко си търси приятел/приятелка.Защо мисля така ли?Нито една от службите няма файда агентите им да се занимават с древногръцки,латински и римски философи мислители,изкуствоведи,поети писатели и некви такива дето общо взето нямат много смисъл в днешно време.
14
1
 
7
 
! Отговори
3301 преди 5 години
До от сидниАав$тралияНе бих казал, че човек губещ си времето да разправя в анонимен форум всеки ден колко пари получава е интелигентен.А и 6 цифрена сума годишно, не е кой знае колко.А и ти не беше ли бачкаторче работещо за други?
13
22
 
4
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
Ъмм обикновено времето се ползва от интелигентните хора да правиме $$$$$, (аз например съм 6 цифри в доларЕ)а пък останалите си прахосват времето да ла-пат мухите.. пърдон цикадите...
12
0
 
12
 
! Отговори
Lan преди 5 години
1 Интелектът не винаги върви в комплект с израстване...
11
3
 
22
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
Една новина няма за избиваните овце и за нарушаването на закона от страна на държавата спрямо българските граждани, обаче ни занимават с някакви тъпизми. Това е то да си сайта на Бочко и Дебелянчо!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Този пъзел е от 1990г.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този "пъзел" и "новина" са от преди 5+ години?Dnes.bg деградира стабилно. Масови за публикациите с дезинформация, с отдавна изтекла давност, с шокиращи новини за родния "шоу" бизнес пълен с чалга и силикон, с "съдържателни" статии от типа "Топ 5 зодии, които си съвпадат".До кога?Бачкате само за трафик, без никаква журналистическа мисъл.....
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цикада митьо пищоваЕла да ти направим една Цикада отзаде и ще си получиш 3 те минути.
7
1
 
15
 
! Отговори
niki преди 5 години
Това е нищо повечете от един успешен интернет ***, който вероятно и пари прави от тролинга си покрай рекламките :)
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е ясно: Българска глава не може да измисли такова нещо.