"Клубът на самоубийците". Какво ще стане, ако бургерите са нелегални?

Здравословния начин на живот – фанатизъм или път към безсмъртието
20 юли 2018 20:25,
19
"Клубът на самоубийците". Какво ще стане, ако бургерите са нелегални?
Снимка: Pixabay

Представете си да живеете в общество, в което карането на велоергометър, консумацията на киноа, зелени смутита, салати и авокадо е наложено със закон от властите, а вредните храни са напълно забранени.

За Рейчъл Хенг работата в правния сектор в Лондон се оказва живот точно в такъв свят.

30-годишната жена е родена в Сингапур, следва в Колумбийския университет в САЩ, а след това се премества в Лондон, където започва работа в частна правна фирма.

Новата среда изисква от нея не само да работи здраво, но и да тренира усърдно, а вътрешната конкуренция между колегите се изразява не само в професионален план, а и в начина на живот – как се хранят служителите, какво правят в свободното си време. Всичко това я подлага на голям стрес и напрежение.

Така се ражда и идеята за нейната книга "Клубът на самоубийците", която разказва за антиутопия, в която обществото има една единствена цел – да живее вечно.

Книгата е вдъхновена от популярната книга "1984" на Джордж Оруел, както и романа на Маргарет Атууд "Разказът на прислужницата". Действието се развива в близкото бъдеще в Ню Йорк, където става ясно, че група хора притежават способността да живеят вечно.

Жителите на антиутопията са подложени на поредица от физически подобрения, стриктни диети и тренировъчни режими. На хората се дава по-добър статут, ако се откажат от вредната храна и спрат да пият алкохол.

Авторката на книгата всъщност приема идеята, че това бъдеще не е никак далеч от реалността и е много възможно обществото да стигне до същата крайност и то много скоро.

Днес хората все повече се стремят да изглеждат добре, да живеят твърде здравословно. Или поне онлайн нещата изглеждат така.

"Социалните мрежи абсолютно обсебиха обществото. Хората все повече искат да изградят перфектен, добре обрисуван образ пред останалите. Винаги сме били вманиачени по младостта, красотата, но намираме нови и нови начини да превърнем това в антиутопия", коментира пред BBC младата дама. 

В действителност здравословният начин на живот вече се превръща в норма и голяма част от "инфлуенсърите" стигнаха нови висоти в своя фанатизъм.

"Навсякъде се усеща това задължение да направиш нещо, за да водиш по-здравословен начин на живот. Ако не го сториш, значи си се провалил по някакъв начин", казва още Рейчъл.

Днес освен няколко калории в повече, бургерът ще ти донесе и поредица от неодобрителни погледи, които ще ти дадат да разбереш колко неморални са пържените картофки, дори да ги консумираш веднъж месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Нека всеки яде каквото смята за добре за себе си и да живее така както е решил АМА без да ми се навират разни бизнес-модели на здравословен живот! За мен смъртоносните заболявания са генна мутация на човека и това е част от неговата еволюция, а не от липса на киноа, елда и слънце-ядене (има и такива - като са на диета минават на лунно ядене)
12
5
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Давам пример от моето семейство - баба ми и леля ми са живели съвсем здравословно - пълна следвоенна мизерия, само чушки за зимата и царевичен халяб, няма масло, мляко, месо. После си отглеждаха всичко в градините, почти без преработени захари им е била храната. И двете отключиха диабет, едната имаше зликачествено заболяване, другата доброкачесвтен тумор. По всички канони те трябва да са най-здравите. Еми, много далече от добро здравно състояние бяха
11
4
 
6
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Кметът на Ню Йорк, който е як ***, преди няколко години забрани в ресторанти и подобни да се сервират големи чаши газирани напитки, за да се бори глобалното затопляне.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Не мога д осмисля това нещо. Да хапват и пийват хората да си носят новите дрехи, защото някой може ги убие на пътя. И не мога го осмисля. А не може ли да не е толкова пееногледо, а да е :Яжте, пийте носете си новите дрехи обичайте се и да ви топло и спокойно на душата. Все, така да сте.В 90% от хората са страшно черногледи апатични и меланхолични. В 1/3 от хората са в перманентно депресивно състояние и не се лекуват.
9
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А топлата вода кога ще открият?!
8
18
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Имам Фейсбук и Инстаграм, както и Туитър. Там всички са ми приятели и познати от детството и младостта. Другите не ме интересуват. Пия яко водка, ходя по платена любов и по к*рви, вадя си в повечето случаи парите с далавери и не по особено законен начин и хич не ми дреме кой какво си мисли за мен :))) Вие, дето си имате шефове да му мислите
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия звучи доста наивно. Който има пари и проблеми с теглото, за да е перфектна фигура за сцената ляга под ножа. Помните ли колко дебела беше станала Бритни Спиърс?Не е отслабнала от киноа и смути, а и направиха операции.Обаче да гладуваш и да се подлагаш на изтощителни диети е прекалено.Хора, яжте с мярка и се радвайте на живота. Кратък е. Госпожата да не мисли глупости какво щели да забранят със закон да се яде.Толкова гладни деца има на света.Конкуренцията е в главата й
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като са обсебени от перфектният живот как изглеждат?Чичаците на 40 масово с шкембета ,плешаци и не им става без няколко магистралки и виагра.Жените напомпани със силикон,с изпъната кожа на лицето ама иначе фригидни или лесбо.Чат-пат асексуални.И всички вярват че живеят здравословен живот щот живеят в ситито,карат поршета и вечерят във френски ресторанти.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наблегам на хлеба. Боко и сие повеке да ядат,да ядат и да..
4
7
 
24
 
! Отговори
Хипотеза преди 5 години
Яж, пий каквото ти е на сърце, но с мярка!И си носете новите дрехи!Щото...току виж ви е срещнал някой Ставийски на пътя и...
3
11
 
6
 
! Отговори
Все още има нормални преди 5 години
Много комплименти за тази дама! За "постъпката" си заслужава уважение и да бъде за пример, че нещата всъщност са прости, просто "сложни" хора с безвъзвратно детство или юношество а може би и изобщо неосъзнати такива правят и продължават да правят опити да тровят и тормозят изконният житейски път на човешките отношения!Още веднъж големи адмирации за дамата!
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не виждам защо стремежът към по-добро здраве да се осъжда,разбира се това трябва да е свободен избор а не наложен,всяко налагане създава противопоставяне и не трябва да се прави а да се осигурява информираност
1
8
 
12
 
! Отговори
Само мечти Вегани!!! преди 5 години
Ако това го решат ония от джендърската конвенция и веганите ще има бой бой бой от вериги като McDonalds, Burger King, Subway. Не са толкоз глупави, живее им се макар и на фотосинтеза.