Смъртта е занимание самотно... А тя се движи към нас с 2 мм/час

Учени установяват с каква скорост умират клетките
16 авг 2018 21:45,
26
Смъртта е занимание самотно... А тя се движи към нас с 2 мм/час
Снимка: Imbibe

"Още докато говорех, мъглата се появи на отсрещната страна на улицата. Поколеба се, сякаш се оглеждаше да ме види, а после, в потвърждение на параноидните ми подозрения, се промъкна отсам и се разстла в граадината на Кръмли, угаси коледните светлинки в портокалите и лимоните и тъй задави цветята, че те стиснаха устни.

- Как смее да нахлува тук? – викнах аз - "  – "Смъртта е занимание самотно", Рей Бредбъри.

Какъвто и живот да водим, колкото и да сме различни, накрая всички спираме на едно и също място – до смъртта. А сега знаем и с каква скорост тя достига до нас. По-точно знаем с каква скорост умират клетките ни.

Учени от Станфордския университет провеждат експеримент, за да установят приблизителната бързина, с която идва смъртта. Изследователите взимат цитоплазма от жабешка яйцеклетка и я поставят в епруветка. Учените поставили и друга клетка, която е преминала през компютърно програмирана клетъчна смърт, за да проверят колко бързо тя ще се разпространи. В резултат клетките започнали да се самоунищожават и стартирали нещо като "вълна", която се движила с около 2 мм в час или 30 микрометра в минута.

Колкото и странно да звучи, обаче, именно тази смъртоносна вълна ни държи живи и здрави. Апоптозата (или така наречената програмирана клетъчна смърт) е необходима за прочистване на тялото от ненужни или зловредни клетки, като например онези, заразени с вируси. Ако този процес не работи правилно, последствията могат да бъдат фатални. Това се случва, например, с раковите клетки, които вместо да умират, продължават да живеят и се разпространяват из цялото тяло.

Апоптозата често е наричана "клетъчно самоубисйтво", заради процесът на самоунищожение. Той започва със сигнал, който кара ензимите в клетката да започнат да я разделят. Все още, обаче, не е ясно как точно апоптозата се разпространява в самата клетка.

Тук се намесва изследването на учените от Станфордския университет.

За да разберат как протича "клетъчното самоубийство" учените използвали една от най-големите клетки в природата – яйцеклетка от Африканска жълтеникава жаба. Учените напълнили епруветка с течност от яйцеклетките, като маркирали протеините в тях, за да могат да се наблюдават под флуоресцентна светлина. Учените предизвикали апоптоза изкуствено и забелязали, че флуоресцентната светлина се разпространява в епруветката с постоянна скорост.

Изследователите установили, че ако апоптозата протича като проста дифузия (преминаване на субстанция от място с висока към място с ниска концентрация), то скоростта на процеса би се забавила в края. Това, обаче, не се случило и това накарало учените да смятат, че става въпрос за вълни, които действат подобно на пожарите. Каспазите (група протеини, които участват в апоптозата), които са задействани първи, задействат останалите молекули на други каспази, които от своя страна задействат други, докато не загине цялата клетка.

Учените решили да проверят как този процес ще се случи вътре в самата яйцеклетка, както би станало в естествена среда, вместо да наблюдават изолирана проба. Изследователите забелязали, че когато жабешката яйцеклетка загинала, цветът и станал по-тъмен. След това създали условия, които биха довели до смърт на яйцеклетката. По същия начин, клетката загинала със средна скорост 30 микрометра в минута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Груча упени преди 5 години
Прочетох едно изречение и загубих интерес... Общо взето поредните празни приказки.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да се съберем и да предотвратим стареенето, да направим хората по умни, ние ... гледаме реалити ТВ.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5ти ПредложениеТочно пък БСП ще ни спаси от ГЕРБ. Те са си същото котило.... И докато поне Станишев беше поне малко нормален, Корнелия е дива комунистка. От тия *** за зеле не става. Нищо няма да се промени, ако ги върнем тях на власт. Пак ще са си дупе и *** с ДПС и Делянчо, енергийните далаверки ще продължат с нова сила, дори ускорено.ГЕРБ задължително трябва да ги разкараме, но панацеята не е БСП. ГЕРБ и БСП са си братче и сестриче. Карат се, но никога истински срещу семейството.
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-грозно нещо от живота, никога не е имало няма и да има...
19
0
 
22
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 години
Смъртта не е най-лошото, което може да се случи на един човек!
18
3
 
2
 
! Отговори
R преди 5 години
какво означава - 3 микрометра в минута :) ?
17
3
 
4
 
! Отговори
До16 преди 5 години
Точно!И аз мисля че има шанс,според мен земната гравитация допринася за стареенето!Все си мисля е човек ако живее в открития космос ,това за него би било идеални условия за вечен живот....Много интересни промени се случват при нулева гравитация...
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еж, пий и си носи новите дрей....Че се не знае заран какво ще те стигне....
15
1
 
8
 
! Отговори
ЦерЪ против косата преди 5 години
По една глава чесън и 3 мастики дневно праят тъй...щото часовнико се върти 2 пъти по бавно, ааа и немаш ядове...щот ги не спомняш! Па ако си мноо корав, туряш на мастиките индиго и...у Recycle Bin-a нема никой!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът е, какво можем да направим, за дапроменим това :)
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смъртта е върховна справедливост-всички умираме и ставаме храна на червеите, и богати, и бедни, и умни и глупави........................само пред смъртта всички сме равни,защото в живота някои са по-равни!!!
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смъртта е следствие на нарушаване в структурата на клетъчните био-полимери - нуклеинови киселини и белтъци.Сложна наука-биохимия, термодинамика и кинетика на необратимите процеси .
11
20
 
6
 
! Отговори
МедведДоган паша преди 5 години
Нема душа има мозък всичко е материално и предметно.Умре ли мозъка и настъпва мозъчна смърт а с това и клиничната смърт и айде у гробищата!
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всеки още при раждането си е програмиран кога трябва да умре ако слу4аино не предвидени обстоятелства не го убият по рано."Или ако определени обстоятелства доведат до отлагане на смъртта, демек удължаване на живота спрямо отреденото от "съдбата".
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Ъъъхх... перфектния придворен си. Направо ти слагам веригата и почвай да ми ореш.
8
11
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Като чуя думата "учен", се хващам за кобура!
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тялото е тленно, а душата е безсмъртна. Затова полагайте грижи всеки ден за нея. Философите се занимаваме с това - с умирането и със смъртта.
6
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам за вас две новини - добра и лоша!Лошата е че всички ще умрем!Добрата е че ще умрат и всички гербоухи!Колкото и много власт да имат, все някога ще умрат, а пред смъртта, властта им нищо не струва!Иначе избавяне от тях няма!
5
24
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам на следващите избори да изберем БСП. БСП ще ни избави от смъртта ГЕРБ!
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки още при раждането си е програмиран кога трябва да умре ако слу4аино не предвидени обстоятелства не го убият по рано. Само тези които не са се родили няма да умрат те са наи добре.