Навиците, които ви правят лош комуникатор

Кои са най-дразнещите грешки във воденето на разговор?
16 окт 2018 09:45, Михаела Лазарова
3
Навиците, които ви правят лош комуникатор
Снимка: Istock

Умението да водим разговор, независимо дали е официален, колегиален или просто приятелски, е трудно за овладяване. Някои хора носят това умение по природа. Те имат усет за това как да излагат мнението си, без да го налагат. Изслушват, приемат чуждите становища, коментират ги и предлагат своите възгледи по ненатрапчив начин. Тези майстори на разговорите умеят да слушат активно и да говорят без да прекрачват границите на другите.

За разлика от тези природни специалисти във воденето на разговор има хора, които са на тъкмо обратния полюс. Те дразнят околните с неумението си да разговарят и затова често биват избягвани и открито нападани. Техният начин на комуникация отблъсква и често предизвиква конфликтни ситуации.

Ако и вие предизвиквате подобни негативни реакции у хората, може би грешката не е в тях, както сте си мислели досега, а във вас.

Кои са най-дразнещите грешки във воденето на разговор, които ви пречат в нормалната комуникация и отблъскват хората от вас?

Песимистично настроени сте

Песимизмът е самопотвърждаващ се механизъм. Когато сте убедени, че няма да бъдете добре приети и няма да се харесате на другите, точно това се случва. И обратното – когато подхождате с отвореност и позитивизъм към разговорите с околните, те ви приемат радушно и откликват със същото в комуникацията си с вас.

Доминирате в разговорите

Ако непрекъснато се опитвате да се налагате в комуникацията с хората, те ще бъдат инстинктивно отблъснати. Няма да искат да говорят с вас, да спорят с вас и да търсят мнението ви. Някои хора бъркат поддържането на позиция с активната целенасочена доминация в разговора. Ако държите вашата дума да е винаги последна и да се възприема като закон от другите, комуникацията ви няма да е успешна, а дразнеща и отблъскваща.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
пецата преди 5 години
аз съм много лош комуникатор и всичко това се отнася за мен обаче природата не може да я промениш така че не ми дреме изобщо че хората не ме приемат и че нямам приятели, чуствам се много по щастлив сам от колкото с някой, има много професии които можеш да си самостоятелен, най мразя да общувам в с хора, интриганти, винаги гледат да са над теб, винаги искат да става каквото те искат, хората са отвратителни същества
2
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Изпуснати са други доста важни отблъскващи фактори:- Надменност: отблъсква всеки човек, дори другите надменни- Липса на чувство за хумор: какъвто и да е разговорът, бързо става скучен- Многознайковци: начетените често обичат да претендират с познанията си и не осъзнават, че твърде многото информация за единица време отблъсква и отегчава всеки слушател
1
1
 
11
 
! Отговори
откраднато време57 преди 5 години
да крадеш милиарди от работили хора е лош навик