Какво се крие под основите на замъка, в който пленяват граф Дракула?

Група американски учени са сканирали земята под обителта
17 дек 2018 21:30, Нели Христова
26
Какво се крие под основите на замъка, в който пленяват граф Дракула?
Снимка: Flickr

Зловещ замък се издига в Трансилвания. Преди векове в подземията му е бил заключен небеизвестния Влад Цепеш - вдъхновение за Брам Стокър и прототип на страховития вампир Граф Дракула. 

Но това, което виждат очите ни сега ли е истинският замък или нещо се крие под повърхността му?

Най-старият камък на сградата датира от 14 в., когато е трябвало да бъде само крепост. Но работите по него и дострояването на отделни сгради е продължило и след това. Някои са построени през 15 в., други – през 16 в., а някои дори и през 17-ти и 19-ти век.

Точно заради това, учените не са много сигурни, точно къде са основите на оригиналният замък Хуняди или Корви.

Но и тази мистерия е разкрита. Учени от Ню Джърси сканирали земята под замъка с радари, а данните от тези проучвания представиха на годишната среща на Американския геофизичен съюз.

През 15 век. кръвожадният Влад III бил задържан в замъка Корви от унгарския държавник Янош Хуняди, който дава начало на първата голяма експанзия на сградата.

Следващите престроявания я превръщат в една от най-големите конструкции според доктор Изабел Морис от университета "Принстън".  

Обектът е бил и сцена на много разкопки, но картите на мястото са неточни, а археологическите записки са изчезнали и това усложнява работата на учените, които сега изследват замъка още повече, обяснява Морис. За това тя и нейният екип използват GPR за да сканират земята под краката си.

"За да бъде нашата работа успешна, трябва да знаем къде са всички тези части", казва докторът пред Live Science. Радарът им помага да обособят административния комплекс, построен през 17 в.

"Тези проучвания са важни, за да може да запазим и в бъдеще този уникален исторически обект", категорична е Морис.

Екипът й вече е работи по възстановяването на някои от стаите, както и на стая за мъчения. От нейния таван виси обесен мъж. А навярно именно там е бил затворен и кръвожадният Влад Цепеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15 Изпадам във възторг от новоявените генетици, които даже знаят и процентите кръв народителските народи! Умнико, та ти не знаеш какво е генетика, не знаеш каква е комплементарната база на тимина, що е геном, що е секвенция, кои са основните геноми на европейските народи, що е рецисив, що е мутация и т.н., а си седнал да пелтечиш! Я се засрами!В кравта на съвременните българи има от кръвта на повече от 50 народа и племена. По исторически, а не по генетически данни.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"..Янош Хуняди, който дава начало на първата голяма експанзия на сградата".....Моля, преведете!
19
0
 
2
 
! Отговори
свидетел 3 преди 4 години
След втората епична битка султанът пратил трета потеря която отседнала на бивак на мястото където загинала втората.Понеже заваляло османците останали на мястото 20-ина дни и всичките загинали от радиационно заразяване понеже както се досещате втората потеря била избита от атомна бомба.Това с коловете не е вярно-знаете ли вие как се изострят 23000 кола?Няма как Владко по цял ден колове да е острил!Абсурд!
18
0
 
2
 
! Отговори
свидетел-2 преди 4 години
След епичната битка Митхад се върнал при султана си и оня пратил нова потеря.През това време Владо бил отскочил до кръстника си Хайни да отпразнуват победата.И така потерята била почти до замъка когато изтрезняли и двамата.Агентите на Хайни му донесли срочно новината и този път Химлер му подарил МЕ 262 с нов вид бомба-неизвестна никому досега.Та така Владко пилотирайки самолета видял османските войски на 10 км от замъка си.Пуснал бомбата избил ги всичките,а нагоре се вдигнала 10 км гъба........
17
0
 
1
 
! Отговори
свидетел преди 4 години
В основите на граф Дракула се крие цял целеничък танк Тигър който лично чичо Хайни му е подарил.Когато султанът пратил потеря за него Владо Цепеняка от 2 километра с оръдието уцелил между очите командира им който се казвал Митхад!Понеже снаряда не гръмнал,а само му направил дупка между очите На командира му излязъл прякор-Митхад Очите!Останалите турци като видяли "железният кон" на Цепеняка умряли от страх.Имало и двама много корави които оцелели,ама Владко ги гръмнал с картечницата .
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Пълни глупости :) тези които носят славянски или тракийски гени са неверояно малко.
15
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Шлиндъри, този граф е бил Българин, бил се достойно с османските турци, а са го затворили католиците. Като преписвате нескопосано поне проявете разум.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генетичният код на съвременните европейски народи, ще ни каже много.Всички ние гърци, българи, румънци, сърби, хървати, словенци, босненци сме 20% славяни и 80% носим гените на народите, населявали Балканския полуостров преди нахлуването на хуните.Но все пак тези местни народи са гърци, траки, даки и илирийци. От тук и особеностите на всеки един съвременен народ.За тази част от немците, които са наследили готите е вярно, че стях са тръгвали и хора от местните племена, търсещи по-добър живот.
13
2
 
3
 
! Отговори
сс преди 5 години
както и унгарците и част от германците и италианците са ни братчеди, УНГ-ария, БЪЛГ-ария, Бав-ария, ние сме древен арийски народ разпокъсал се на различни територии с предводители синовете на Кубрат. но за съжаление като мине едно две поколения и с умишлено фалшифициране на историята всичко се забравя...единственно днк анализи го доказват в днешно време...
12
1
 
2
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Бетер македонци се държите....
11
2
 
1
 
! Отговори
СС преди 5 години
Румъния винаги е била България и румънците българи, само дето са им промили мозъците като на македонците че не са българи, всичко е било да разделят и разцепят стара българия да не е голяма и силна държава, цел на римската, византиска и османска империяи са го постигнали, румъния е изкуствена държава до 1900 година пишат на български после им налагат латиница изтриват им историята и така официално даже към 1900 година живеят около 3 4 милона българи там и изведнъж изчезват стават румънци...
10
3
 
8
 
! Отговори
Кина преди 5 години
До кога измишльотините та едно писателче ще се тиражират като исторически факти ?!
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И България не пада,когато пада В.Търново,тя продължава да съществува на север от Дунав и в Средновековните карти 14-16 век там пише България!Родния им език е бил български,писмеността,азбуката,докумемнтите също са български.Чак през 1865 година българите насилствено са латинизирани и са наречени с измисленото "румънци",избухват бунтове на болярите.Кажете истината най-накрая,няма смисъл от лъжи!Новоизмислената нация "румънци" са с българска кръв и наследници на българските царе и родове
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е да се направят независими изследвания.Владислав Цепеш(Влад Дракула) е истински герой отдаден изцяло на свободата,направил невъзможното,за да спре турското нашествие.До идването на османците там е България,след това част от българските боляри стават васали на Унгария,а друга част независими владения на българския царски род.И България не пада,когато пада В.Търново,тя продължава да съществува на север от Дунав и в Средновековните карти 14-16 век там пише България!Кажете истината!
7
6
 
12
 
! Отговори
Медковец 99 преди 5 години
Владо Цепленката е бил чист, натурален българин!! И е набивал на кол поганци, като некои от тук коментиращите!!
6
7
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Трансилвания е унгарска земя!
5
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
граф Дракула е литературен герой, а журналиста написал тази глупост си е взел дипломата с преписване
4
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 5 години
Хахаха .... :)))Супер яки коментари... :)
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕГРАМОТЕН ПРЕВОД
2
4
 
32
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Влад Цепеш е бил обикновен средновековен владетел. Нещо като нашия Хан Крум, византийския Василий Втори и т.н. През ония години е било съвсем нормално да ослепиш 15000 войници или да набиеш на кол 10000. Брам Стокър просто е украсил образа в романа му.