8-те неща, които да не почиствате с... оцет

Не го добавяйте в пералнята в комбинация с белина
18 яну 2019 15:15, Михаела Лазарова
2
8-те неща, които да не почиствате с... оцет
Снимка: istock

Оцетът е универсално средство за почистване в домакинството. Той е добър помощник в дезинфекцирането на различни повърхности без намесата на вредни химикали. С оцет обаче не могат да се почистват абсолютно всички повърхности. Ето някои от тях.

Гранитни и мраморни плотове

Оцетната киселина е доста силна и ако търкате с нея мраморните и гранитните плотове, рискувате да увредите емайлираната им повърхност. Вместо това е по-добре да използвате разтвор от 5-6 капки препарат за съдове, 7-10 капки спирт или силна алкохолна напитка, разтворени в чаша вода.

Лакирано дърво

Оцетът поврежда лака, като оставя дървения участък грапав и с видоизменен цвят. Избягвайте употребата на оцет при почистването на дървени мебели. Използвайте специални препарати, предназначени да почистват и да не увреждат повърхността им.

Каменни плочки за под

Ако подовата ви настилка в дома включва каменни или гранитни плочки, избягвайте почистването им с оцет, амоняк или лимонов сок. Тези продукти са силно киселинни и увреждат повърхностния слой на камъка, правейки го грапав, с посърнал цвят и нарушен емайл.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оцета е 6-9% оцетна киселина + няколко процента други, предимно органични вещества, ако е от натурален произход. Просто повечето ацетати са разтворими и това я прави универсална, а не че е силна, когато е концентрирана. За водоразтворими съединения е подходяща, но за такива от мастен характер не.