"Планетарна диета": Плодове и зеленчуци вместо месо?

Коментар по темата на Ути Бъчваров и Коцето Калки
22 яну 2019 14:07, Анисия Иванова
17

Учени от британски университет са разработили нова диета, наречена "планетарна". Според нея трябва да намалим наполовина консумацията на месо, хляб и захар, а в същото време да удвоим приема на плодове и зеленчуци.

Учените смятат, че това ще удължи живота ни, ще запази биоразнообразието и ще намали емисиите парникови газове.

"Британците са имали за задача да изкарат нещо гръмко на пазара. Да, защо да не намалиш месото? Въпросът е да не се отрича нещо за един месец и да се пропагандира нещо друго. Балансът в сезоните е нещо много важно", коментира проучването телевизионният водещ и кулинар Ути Бъчваров.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че големият проблем на човечеството е качеството на храна, която отива в пагубна посока заради "тоталната индустриализация".

"Ежедневно докосваме и консумираме боклуци. Дори в образователния ценз на децата трябва да залегне познаването на продуктите и храната. Това стресирано общество и това забързано ядене на крак водят до отмъщение на храната към нашите организми", обясни Бъчваров.

Темата коментира и един от най-известните вегетарианци у нас - певецът Костадин Георгиев - Калки.

Той се съгласи с тезата, че храната на пазара е крайно неудовлетворяваща. Калки е на мнение, че голяма част от причините за високата заболеваемост от рак са добавките, които са слагани в храните.

"Планетата има капацитет и хората се замислят как ще си изхранят населението", отбеляза той. За него обаче е странно, че групата учени ще дадат своите препоръки до СЗО и правителствата.

"Как си представят, че тези препоръки ще бъдат изпълнени - правителството да промени хранителния режим", чуди се той.

Певецът е на мнение, че с годините човек трябва да си изработи система за това какво иска организмът му и какво е полезно за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да си го кажем един път завинаги . Ако природата искаше да направи хомо сапиенс тревопасно,щеше да го направи. Но човешкият организъм има нужда и от вещества от животински произход за да функционира нормално. вижте само как изглеждат вегетарианците - малко по - добре от концлагеристи, ама малко. Въпросът не е в това дали ядеш месо а колко ядеш. Нищо което е прекалено не е добро. И с вегетарианството е така. Трябва да се яде всичко но с мярка.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като се има предвид мизерията, в която живеем - това отдавна сме го изпълнили.Само дето дали е месо или не е, вредните съставки са си в храната.
12
0
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Имам усещането, че британските учени се занимават само с глупости?!? Или поне така ни ги представят нашите медии, де... :)
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя де-бе-лак ли ще ме учи какво да ям.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки *** да стане известен си измисля простотия и веднага подир него тръгва някое стадо!Сега планетарна диета!Мухаха
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЯ ДВАМАТА СА ПЪЪЪЛЛЛЛННННААААА ТРАГЕДИЯ !!!!
8
2
 
19
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Пишат го така, все едно някой изяжда по 2-3 кила месо на ден, 2 хляба, и половин, до кило захар... айде, стига бе!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости - "трябва да намалим наполовина консумацията на месо, хляб и захар" - на кое на половина да намалим - на тоя, дето яде всеки ден от тия или на оня, който ги пощипва по 2-3 пъти седмично.Само с непрофесионални жълтини се занимават тия. И после - учени ми били. Учени, колкото е учен котаракът ми!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анисия /що за име/ собствения си материал не е прочела. "Планетарна диета": Плодове и зеленчуци вместо месо?" - в материала изобщо не е "вместо", а се говори за редукция на количеството: "трябва да намалим наполовина консумацията на месо, хляб и захар, а в същото време да удвоим приема на плодове и зеленчуци."Неграмотни хора, функционално и инак неграмотни, се занимават у нас с неща, дето не са им работа.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Планетарна диета", "учени" - какви гръмки фрази за нещо, дето и баба ми го знаеше и спазваше - плодове и зеленчуци от двора, сирене и мляко и по-малко месо - по 1-2 пъти в седмицата. Пък не беше учен жената.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нужно да си учен, за да препишеш от книгите на Пол Брег или на нашата Лидия Ковачева, които казват общо взето същото.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елементарно, българските прекупвачи са най-големите престъпници. Но са престъпници, защото дават подкупи на контролните органи. И купуват от производителите черешите за 80 стотинки за кг., после ни ги пробутват за 4 лева.А черешата като се откъсне трябва веднага да се продаде, понеже бързо се разваля и производителите не могат да изчакат, да намерят друг прекупвач.
2
1
 
16
 
! Отговори
Луцифер преди 5 години
Пържола с гарнитура кебапчета
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък се чудя ,Как бананите дето идват от Еквадор струват 1.80лв , а Бг черешите дето идват от Кюстендил струват 4лв ?