Почина последният мъжки суматрански носорог

Учените не могат да възстановят популацията и на този вид
27 май 2019 16:25,
43
Почина последният мъжки суматрански носорог
Снимка: Pixabay

Последният мъжки суматрански носорог в Малайзия, обитавал резерват в източния щат Сабах на остров Борнео, се спомина, предаде ДПА, позовавайки се на местния всекидневник "Стар", пише БТА.

Още по темата

Почина Судан! Последният мъжки северен бял носорог

Животното на име Там беше подложено на интензивно лечение от повече от седмица заради предполагаеми чернодробни и бъбречни проблеми, свързани с възрастта. Смята се, че носорогът, намерен да броди из палмова плантация в Сабах през 2008 г., е бил на около 35-годишен. Средната продължителност на живота при този вид животни е 35-40 години.

След кончината на Там в Малайзия остава само един представител на вида - женската Иман. Суматранските носорози са считани за критично застрашен вид. Основна заплаха за оцеляването им са бракониерството и незаконното присвояване на земи от хабитатите им.

Останалите суматрански носорози са изолирани до такава степен, че е възможно рядко или дори никога да не срещнат други представители на вида, за да се размножат. Въпреки сътрудничеството с Индонезия и използването на усъвършенствани техники за оплождане ин витро, усилията за увеличаването на популацията им на остров Борнео са безплодни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
"Ще се появят нови видове, по-приспособими от тези носорози, така работи природата".... _Ъхъ.... Ще се раждат с бронежилетки и АК в краката...Ъхъ...
35
2
 
4
 
! Отговори
от 29до 25 преди 4 години
Просто има нещо което се нарича равновесие на системата.Но нямам желание да изнасям лекция по биология.Дали това е плашещо ,ако това беше плашещо за човека още да си седим в пещерите в Африка.Но трябва да се търси решение.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е Танос, като ти трябва :)
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО 10"Ти явно си на нивото на лъвовете..."Ми чи лъф български съм ***!
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" защото ние разчитаме главно на зърнени култури,"Само дебелите селчуфци разчитат н "хлепа".
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До еко-фашистиЛелее, как може да си такъв лош!!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СимЛош човек си ...
29
2
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Не знам кой те е изтрил ,така отговора ми остана висящ.Естествено примера ми за Китай показва че има алтернатива, нали се сещаш че същите хора го правят земеделската си земя за собствените си добиви а не навсякъде.И понеже това е важно има вече роботи които могат да го правят, но има проблеми с управлението но един ден и това ще го оправят, алгоритмите за изкуствен интелект ще се справят с това.А на въпроса ти защо това е важно ,може да си отговори от учебника си по биология.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какви ти прити, ако имах ствол като на тоя носорог щях да опраша цялата планета. но женските сигурно бягат като го видят мъжкият да се задава с това чудо. затова са се разбягали и немогат да се намерят.
27
1
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Много интересно ми стана каква е тази висока технология за опрашване с пръти? То бива простотия и лъжи, но това минава всякакви граници!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички бозайници от делфин до прилеп и каквото си щете са произлезли от една къртица която е живяла преди 100 милиона години, така че дори само един животински вид да оцелее, има още 1 милиард години докато слънцето изпепели моретата да се извърши еволюция още няколко пъти и да се появят всякакви животински видове. 99% от живелите някога видове вече са изчезнали всичко е въпрос на време.
25
1
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Ей колко елементарни хора сте, като ви напише човек неудобната истина и го триете - браво така правят истински джурналисти или може би това платена публикация на някое секта НПО. Човека проблем с храната няма да има, дори пчелите да изчезнат днес, защото ние разчитаме главно на зърнени култури, а на тях пчели не им трябват! Вашия език на всяване всяване страх и паника е типичен за религиозните секти, тук няма разум, няма факти, няма наука, само брътвежи и заклинания - жалка история.
24
0
 
7
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 4 години
След някоя и друга година същата статия ще се напише за последният бял мъж, но тогава ще има презненство то анти-европейпейският кабал в Брюксел!!
23
1
 
2
 
! Отговори
gaza преди 4 години
ми той умрял ***
22
2
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Няма да се случи апокалипсис, единствения проблем е храната на човека.Иначе дори и при ядрена война няма да има апокалипсис,просто ще изчезнат много видове включително човека но природата ще продължи да се развива.Да вземем Чернобил все още има убийствена радиация за човека но природата се развива с пълна сила.
21
2
 
7
 
! Отговори
еко-фашисти преди 4 години
аман от тези психопати !!!гътнал се бил някакъв носорог на дирника на географията ...И КАКВО ОТ ТОВА ЕКОФАШИСТИ !!!????сигурно сега ще трябва да плащам и данък мъртъв носорог !!!
20
4
 
8
 
! Отговори
Сим преди 4 години
Не е починал, а е умрял. Носорога все пак нв е хомо сапиенс.
19
2
 
6
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Майкъл Крайтън много точно описа машината за лъжи и манипулации на "загрижените за природата" в "Състояние на страх".Но ефекта на Дънинг-Крюгер,че най-малко знаещите най-твърдо устояват мнението си е всеобхватен.Те и не четат.Защо да го правят,като и така са наясно с всичко.Вярата в заблуди вместо знанието.Не е нещо ново за хората,нали?
18
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
В Китай има места където има изчезване на пчелите ,затова там има работници (хора) които взимат едни дълги прътове и опрашват дърветата.Естествено всеки знае че ефективността на човек за опрашване е доста по малка от тази на пчелите и човек не може да се справи ако въобще изчезнат пчелите.Но това говори че има шанс малка част от човечеството да оцелее дори тогава.Всъщност това е друг голям проблем в момента на които се търсят решения.А пчелите намаляват драстично.А без храна лошо.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние обаче си имаме Ал Йо!