Харесваме онези, с които си приличаме. А защо?

Приличащите или противоположните характери се привличат...
26 юни 2019 22:30, Екип на Tialoto.bg
2
Харесваме онези, с които си приличаме. А защо?
Снимка: pexels.com

Казват, че противоположностите се привличат. Това може и да е валидно, когато става въпрос за любовния ни живот, но когато избираме приятелския си кръг от хора, подсъзнателно се обграждаме от такива, с които си приличаме. Каква е причината?

Себеутвърждаване Срещайки се и общувайки с хора, с които споделяме общи черти от характера, нагласи и виждания, ние придобиваме по-голяма самоувереност, тъй като виждаме, че не сме единствените на света с подобен мироглед и поведение. Другите сякаш валидират нашите собствени виждания и отношение към света.

Когнитивно оценяване

Оценката ни за други хора се формира от това каква информация получаваме за тях. И когато откриваме прилики у човека отсреща, ние го приемате по-позитивно, защото харесваме самите себе си. Това подсъзнателно ни подсказва, че другият е добър човек и ще ни пасне.

Увереност, че ще ни харесат

Отново на подсъзнателно ниво харесваме хора, с които си приличаме, защото сме убедени, че и те ще ни харесат. Все пак си приличаме с тях!

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Прав си. На морето трябва да е за по една вечер.Аз веднъж постъпих наивно, и предприех това приключение с едно и също лице няколко пъти. После лицето започна да ме търси и в София, защото вече имаше информация къде работя. И в София се случи неколкократно, та после си имах главоболия. Още не забравя онова лятно приключение.Като се харесате с някого/някоя от пръв поглед по време на морски курорт, питайте бе! Поинтересувайте се как другият човек приема запознанството ви.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Противоположностите ни привличат когато е за една вечер на морето.Като скок от високов студената вода.Не че е комфортно, но ти се ще да опиташ.Когато е за цял живот ти трябва някой като теб. Комфорт.