Ще стане ли мираж коледната вечеря? Традицията отмира заради вегетарианците

Това показват резултати от британско проучване
22 ное 2019 15:15, Петя Славова
55
Ще стане ли мираж коледната вечеря? Традицията отмира заради вегетарианците
Снимка: pexels.com

Традиционната коледна вечеря отмира. До този извод са стигнали авторите на британско проучване, чиито резултати са цитирани от в. "Daily Star".

Изследването е на фирма Тейсткард показало, че все повече хора, основно представители на по-младото поколение, се ориентират към вегетариански алтернативи, според изследването на фирма Тейсткард.

Интересът към безмесни блюда е толкова голям, че те ще фигурират в 53 процента от ресторантските празнични менюта във Великобритания, пише БТА. За поредна година представителите на по-младото поколение ще наблегнат на вегетарианските и веганските ястия, за да избегнат стомашното подуване и да намалят въздействието на интезивното селско стопанство.

Проучването показва още, че все повече хора в страната предпочитат да прекарват Коледа в заведение. В резултат на това майсторите готвачи променят менютата, за да задоволят вкусовете на броящите калории клиенти.

Особено популярни алтернативи на традиционната коледна вечеря са салатите, тиквата и вегетарианските пици.

"От една страна е тъжно, че коледното печено вече не се радва на толкова голяма почит, но от друга е добре, че ресторантите предлагат алтернативни блюда на клиентите", казва Ануар Султан от Тейсткард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Коледа рупайте сухари. И без това по евтино ще Ви излезе.
48
5
 
3
 
! Отговори
Христянин преди 4 години
Тъпите англичани нямат думата за коледната трапеза, защото преди 500 години един техен крал ги е лишил от тази чест, само за да задоволи похотливите си желания и ги направил протестанти. Истинските християни са само католиците и източноправославните, защото те са братя в едно и също учение. Всичко останало е от лукавия...
47
6
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Аз не разбрах защо като не ядем месо, опазваме природата. Имате ли представа колко тонове тор и раундъп и нам си кво се хвърля в почвата? И колко дървета се изсичат за производството на растения? Сигурно само фермерите на какаото и кафето са изсекли хиляди декари гори. От страните с най-много изгубени гори ние внасяме растения, не месо
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинските християни о по възрастните хора коиро спазват христианските традиции постят не само на Бъдни вечер ами го правят от 15 ноември до 24 декември. Това не ги прави вегани или вегетарианци, ами съвсем нормални хора които спазват тези традиции и прочистват тялото си от токсини и отрови. Ами че то не може само пържоли и месо да се плюска ежедневно и после да искаме да сме здрави и без болести и проблеми. Не става.
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45На Коледа никога не се е яло постно. Бъркаш се с Бъдни вечер (вечерта преди Коледа)- тогава се яде само постно
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колегите са прави,н БГ в разгара на Коледа се яде постно.
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петьо, на Коледа винаги се е яло само постно. Язък за двата месеца задочно. Трябва и акъл.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая статия не е подходяща за български сайт, защото според българската традиция на Бъдни вечер се пости. Цял живот я следвам тая традиция, не бих казала, че се чувствам ощетена от вегетарианците. Няма нищо по-хубаво от това да хапнеш постни сърмички на Бъдни вечер и на Коледа да си хапнеш пържолки. Контрастът прави и двете още по-хубави.
41
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е създаден да яде месо. Това е чисто биологична истина и писанията на разни третополови субекти не променят нищо. Абсолютна фантасмагория е, че полезните за тялото и имунитета вещества, които се съдържат в месото, са налични и в протеините от растителен произход. Познавам няколко вегани, виждал съм десетки такива - никой от тях не прилича на човек. Вземете да се ограмотите малко, преди да лъжете, че "глупавичките хапвали месо".
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
през Коледните празници лично Аз качвам по килце , не заради месцето , ами заради сладките изкушения от които силно се ограничавам през останалото време и може би повече заради отпускане и лежане , същото става и по Великден , не заради агнешкото , ами козуначе , кифличка и.н абе , яденето на месо е въпрос на личен избор , да не съдим месоядните!
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужно англосаксонците да не ядат месо, ако си броят калориите. Аз от години не напълнявам по празниците като Коледа и Нова година, а си ям пържолка и някакво друго месо. Обикновено на Коледа има пържоли, сърми с кайма и примерно пиле, кокошка или нещо подобно, може и пуйка, но не преяждам.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ануар Султан...коментира един потомствен англичанин...хахах
37
5
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
А бе,човече празноглаво,и Ванга,и Дънов са християни!И Ванга,и Дънов са Човеци с главна буква!Теб като те гледам,освен един партиен секретар за друго не ставаш!И стига си тикал Исус за щяло и не щяло!Поговорката "Прекален светец и Богу не е драг!"е за такива като тебе!Аман от кухи фанатици!
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правете разлика между вегетарианци и вегани , първите не ядат само месо , но ядат млечни продукти , айца , а някои и риба., вторите са само на растителна храна .Човек може да се приспособи към всякакъв начин на хранене , но трябват години , даже поколения.
35
1
 
11
 
! Отговори
Крудю преди 4 години
Чета коментарите и по тях личи как повечето са прочели само заглавието или статията ама до половината. Става въпрос за Великобритания , не за България.Лошото е, че медиите представят една определена група вегани. Аз също не консумирам животински продукти ама така се случи заради пости.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде една чия ви стига за Коледа
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете за нашият Християнски празник Бъдни Вечер ами пишете за Католическият Коледа. Коледа никога нее празнувана след 1945 година. Комунистите не празнуваха и Бъдни Вечер за тях Бог не съществуваше. За тях Богове бяха Ленин Сталин и Карл Маркс. Но обикновеният народ си ходеше в църква постеше и празнуваше всички Християнски празници на пук на Комунистите. Сега всички са уж Набожни а пък един го галиха двама Папи по ***.
32
7
 
25
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Има друга статистика и то реална и медицински доказана, че веганите боледуват от респираторни заболявания и последвали от тях усложнения, в пъти повече от всеядните хора.Това е така и няма как да бъде иначе, защото в организма им липсват голяма част от веществата които поддържат имунната система.Като включим и измъчения им външен вид, който е виден от всеки (жените да си свалят грима и тогава да оспорват), също физическата им немощ какво остава...На някой е нужно немощно и объркано поколение...
31
5
 
18
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До нормалноАбсолютно нормално е веганите да се пукат от злоба и да са агресивни. КОгато не ти достигат някой важни вещества, който ги има само в животинските продукти организмът озверява и съответно мозъчната дейност лека полека замира и остава само злобата срещу месоядните. След още няколко години веганчето така се съсухря, че няма енергия да мисли...
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не виждам нищо лошо да се ядат пържолки на Коледа, който не яде месо, да яде салати и толкоз... голямо квакане какви били хората спазващи традициите