Средиземноморската диета бори депресията

Има връзка между храната и психичното здраве
13 дек 2019 15:52, Ивета Иванова
5
Средиземноморската диета бори депресията
Снимка: Pixabay

 Много често се казва, че човек е това, което яде. И че здравословната храна може да ни помогне не само за извайването на хубава фигура, а и за да имаме повече енергия, самочувствие и да сме в по-добро настроение. Оказва се, че ястията наистина имат връзка с психичното ни здраве.

Определени храни могат да ви накарат да се чувствате по-добре и да облекчат симптомите на тревожност и депресия. Това показва ново проучване, публикувано през месец октомври в "PLOS On", съобщават от "Pop Sugar".
В изследването са взели участие над 100 студенти, които имали симптоми на депресия и които се хранили нездравословно. Проследило се дали тяхната тревожност се засилва или намалява, дали студентите са достатъчно самодисциплинирани и какво е текущото им настроение.
 
Младежите били разделени на 2 групи - едната трябвало да продължава да се храни, както винаги се е хранила, а другата трябвало да следва хранителен режим, вдъхновен от популярната средиземноморска диета. Така втората група поемала повече плодове, зеленчуци, протеин, ядки и зехтин, и по-малко сладко, газирани напитки и пържени храни от обикновено. И двете групи студенти продължавали да получават медицинска помощ, която са получавали и преди самото проучване.
 
След 3 седмици на този режим се установило, че втората група се справя по-добре с болестта. Симптомите на депресия при втората група били облекчени - от тежки до нормални. Тези студенти вече изпитвали по-малко стрес и тревожност, в сравнение с първата група.
 
Оказва се, че храните от средиземноморската диета действат успокояващо и мотивиращо, а пържените храни и сладкото - задълбочават депресията. Естествено, такова състояние не може да се лекува само с диета и не трябва да е заместител на лекарствата, но храната е важен фактор.

Какво представлява средиземноморската диета?
 
Средиземноморската диета не е прекалено стриктна и дори да я спазвате, няма постоянно да се чувствате гладни. Напротив - тя може да ви даде повече енергия, ако подбирате добре ястията. Нейната цел не е само отслабване или бързо сваляне на килограми, а по-скоро здравословен начин на живот - от нея отсъстват животинските мазнини, захарта, консервантите. Специалисти съветват да се хапва по 4-5 пъти на ден, когато спазвате такъв режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
4
 
! Отговори
смок преди 4 години
Верно е, но трябва да се прилага на брега на средиземно море, в топъл летен ден. Най-добре с чаша ледено узо!
3
1
 
5
 
! Отговори
филия с мас преди 4 години
1 съм аз !
2
3
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
По-добре пробвайте с ракия!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депресията е заболяване. Има 3 стадия.