Как да почистите дървена дъска за рязане

Тя е и най-уязвима откъм замърсяване с бактерии
23 яну 2020 11:07, Михаела Лазарова
18
Как да почистите дървена дъска за рязане
Снимка: istock

Дъската за рязане е най-употребяваното домакинско пособие в кухнята. Съответно, тя е и най-уязвима откъм замърсяване, захабяване и създаване на основа за развитие на бактерии. За да запазите кухнята си чиста и да направите средата в нея здравословна, разберете как най-лесно и ефективно да почиствате дървените си дъски за рязане.

Преди всичко не я мийте в съдомиялна машина

Миялната машина може да ви се струва най-сигурният и удобен начин да почистите всичко, както и дъските за рязане, но това не е така. В съдомиялната се върти една и съща вода, която ще пренесе бактериите от цепнатините в дървената дъска по другите съдове. Съществува риск от така наречените семейни или фамилни инфекции, възникващи при консумация на замърсени продукти или ползване на замърсени прибори.

За да предпазите любимите си от това, винаги мийте дървените дъски на ръка.

С препарат за съдове и четка

Важно е да миете дъската обилно с препарат за съдове на ръка, но да използвате четка, а не гъба за чинии. Четката прониква в процепите на дървото, където се събират бактерии и гниещи микроорганизми. По този начин ще почистите в дълбочина и ще сте сигурни, че здравето ви е защитено. Също така важно е да оставяте дъските винаги да изсъхват максимално добре. Влагата поддържа микроорганизмите. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Пластмасови дъски се ползват в кухните по заведенията и е нужно да се сменят с нови на определен период от време. Дървените могат да се шлайфат и да се използват по-дълго време. Каквото и да е дървото то се наранява от различните ножове,които ползва човек.
13
1
 
3
 
! Отговори
komitataе в политика преди 4 години
за информация аз ги мия на автомивката
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не вярва, да види инструктажа по дъските, да не се мият, а да са забърсват с кърпа. Странно но факт. Аз ги мия винаги.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дървените дъски, както и бъркалките, старите готвачи знаят че се пържат в фритюрник като са нови, после няма нито пукнатини нито Нищо, направо се гланцират :д
10
2
 
3
 
! Отговори
Гордън Рамзи преди 4 години
Пластмасата е вредна!Ползвайте дървени дъски!След като режете месо, измивате дъската с вода и препарат за съдове!Това е!
9
0
 
7
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Тези по-надолу, които съветват да се ползват пластмасови, са "горките"
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. За да е полезна една дъска за рязане и да служи дълго без да е свърталище на бактерии, тя трябва да е от орех или дъб. Тези видове дървесина се "самолекуват" заради йода в ореха и дъбилните вещества в дъба. Ако може тя да бъде и End Grain тип. Всичко друго е тралала.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сода и лимон. Чисти всичко и ароматизира.
6
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купувайте си пластмасова и си я мийте редовно в съдомиялната. Средновековието отдавна не е налице. Освен в БГ.
5
0
 
12
 
! Отговори
Ако преди 4 години
Натриваме със сода бикарбонат и оцет убиваме вредните същества със сигурност . Това е лесно и аз го правя веднъж седмично.
4
4
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Най-сигурното почистване е в...печката. Купи си чиста и край !
3
2
 
12
 
! Отговори
! преди 4 години
с лимон и сол!но най безопасни са стъклените дъски!!!а дървените се мажат с мазнина - ленено масло например , зехтин или подобно базово маслопластмасовите се нащърбват и парченца пластмаса попадат и в храната!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Преди време прочетох, че по пластмасовите дъски вредните микроорганизми се задържали по-дълго време, а ако са върху дъска, направена от естествен дървен материал, изчезвали след 1-2 денонощия. Как става това, не знам.
1
2
 
13
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Сред като я измиете с каквото и да е я натрийте със сол.Единственият сигурен начин но трудно приложим