Кои храни да избягвате при хипотиреоидизъм

Режим при понижена функция на щитовидната жлеза
27 фев 2020 23:33, Иванка Гъркова
0
Кои храни да избягвате при хипотиреоидизъм
Снимка: БГНЕС

През последните години все повече жени биват диагностицирани с хипотиреоидизъм. Заради постоянно чувство на умора, главоболие, подуване на корема, суха кожа и капеща коса, те биват насочвани от личния си лекар да си пуснат изследвания, които установяват, че функцията на щитовидната им жлеза е понижена. При това състояние тялото отделя по-малко количество тиреоидни хормони – трийодотиронин (T3) и тироксин (T4), което води до учестен пулс, повишена температура, проблеми с метаболизма, болки в ставите и други.

Докато по-рано хипотиреоидизмът, който е вид автоимунно заболяване, се е проявявал най-вече при жени над 55-годишна възраст, днес горната граница рязко пада и много жени над 30 имат понижена функция на щитовидната жлеза. Това най-вече се дължи не само на генетична предопределеност, но и на стрес и нездравословния начин на живот, който много от нас водят.

Ако получите тази диагноза, първото нещо, което трябва да направите, е да не се паникьосвате. Разговаряйте по-подробно с ендокринолога си какво освен хапчетата, които ще ви предпише, може да направите, за да подобрите състоянието си. Друго нещо, на което да обърнете внимание, е какво има в чинията ви. Може да се окаже, че на всяко хранене приемате продукти, които ви вредят.

Диетата има важна роля за контрола на хормоните

Има много хора, които спазвайки конкретен режим, в един момент спират да използват хормоните, които се пият при хипотиреоидизъм. Те бързо влизат в ремисия, а чрез спортуване и прием на някои добавки, успяват да свалят излишните килограми и да подобрят метаболитната си система.

Витамините D и В12, селен, йод, антиоксиданти, тирозин, са хранителните вещества, от които най-много се нуждае организмът на болните от автоимунното заболяване. Те могат да бъдат набавени чрез определени храни, които ги съдържат. От друга страна е добре да не ядете кръстоцветни зеленчуци най-вече зеле, броколи, както и някои видове ряпа, които повишават възпалението в тялото и могат да потиснат допълнително щитовидната жлеза.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари