Коронавирусът влияе и на цикъла

Може да е по-тежък и дълъг
1 апр 2020 23:09, Ивета Иванова
20
Коронавирусът влияе и на цикъла
Снимка: Pixabay

Коронавирусът промени много неща за нас - излизанията навън, храненето по ресторанти, ходенето на работа или училище. Пандемията може да стресира някои хора, да влияе зле на психическото им здраве, да ги кара да вземат повече предпазни мерки.

Но се оказва, че тя влияе и на цикъла при дамите. Стресът и напрежението, които идват от ситуацията, оказва влияние на менструацията, без дори да осъзнавате. "Стресът може да повлияе и на менталното, и на физическото здраве. Стресът може да окаже влияние и върху менструалния цикъл", предупреждава д-р Сара Толер пред британския "Cosmopolitan".

Може да забави или спре цикъла
 
Ако ви закъснява, не бързайте да се плашите, че чакате бебе. Може това да е заради стреса от пандемията. "Стресът активира хипоталамичната-хипофизно-адренална ос в организма. Това активиране стимулира освобождаването на стресов хормон, кортизол, и освобождаването на кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH) ", обяснява лекарката.
 
Тези три неща помагат на организма да контролира отговора си към стреса. Но високото освобождаване на кортизол потиска запазването на нормалните нива на репродуктивните хормони, което води до необичайна овулация и може да промени цикъла. Дори е възможно през някой от месеците изобщо да не ви дойде.
 
Може да промени дължната на цикъла
 
Стресът, който преживяваме всеки ден, може да повлияе и на дължината на цикъла ви. Проучвания за стреса върху медицинските сестри, показват, че има връзка между високите нива на напрежение и ановулация - ненастъпване на овулация. Големият стрес прави и менстуралния цикъл по-дълъг от обикновено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми на дедовия
5
1
 
3
 
! Отговори
кой преди 4 години
Филми, филми.,.......
4
5
 
5
 
! Отговори
Taliban преди 4 години
ДА НА ЖЕНА МИ ЦИКЬЛА СПРЯ НА50 ..ДНЕС ПАК И ДОИДЕ.УРАГАН НА 58. ЛЮБОВ МОЯ ТОЗИ ВИРУС НИ ПОДМЛАДИ
3
1
 
6
 
! Отговори
овулация преди 4 години
Може, ама не вЕрвам
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупостите нямат свършване. Тия драскачи за нищо не стават.
1
5
 
21
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Това ли е проблемът на човечеството? Че на Пена ще и дойде на 15-ти, вместо на 18-ти. Няма да спя тая нощ да го мисля тоя проблем. Егати...