По време на пандемия: Как да подсилим имунитета си

Спорт, плодове и зеленчуци, пробиотици...
2 апр 2020 19:04, Криси Табачка
5
По време на пандемия: Как да подсилим имунитета си
Снимка: Istockphoto

Ако някой беше ни казал преди няколко месеца, че сме на прага на пандемия, вероятно нямаше да го възприемем много сериозно.

Към днешна дата обаче е факт, че борбата ни с коронавируса е в своя разгар, а това ни дава повод да се замислим относно хигиената, която спазваме и да проявим повече внимание към имунната си система.

Макар социалното дистанциране, честото измиване на ръцете със сапун и вода, използването на дезинфектант и оставането вкъщи да помагат за спирането на разпространението на вируса, целият ви начин на живот има огромно значение върху това как функционира имунната ви система.

Сега е най-добрият момент да се погрижим именно за нея, да изградим полезни навици, които досега сме пренебрегвали и да извлечем ползите от настоящата ситуация, а именно – да се грижим повече за здравето си всеки ден.

В тази статия ще ви запознаем детайлно с това как работи имунната ни система, ще представим 10 доказани начина, с които можем да я подсилим и ще ви разкажем как именно имунната система има пряко отношение с начина по който изглеждаме.

Принципът, на който работи имунната система, е следният: когато организмът усети чужда намеса в тялото (наречена антиген), имунната система ги разпознава и се опитва да се отърве от тях.

Същевременно, тялото изработва антитела, за да може, ако имунната система засече втори път същия антиген, да могат те да го неутрализират.
Именно това е и причината, когато човек се разболее веднъж с болест като шарката, например, да не се разболява втори път.

Именно на същия принцип работят и ваксините – те запознават тялото с антиген, който е в такова количество, че да не може да разболее човек. Но достатъчно, за да даде възможност на тялото да създаде антитела, които ще защитят организма от евентуална атака на съответната болест.

Осъзнавайки колко е важна имунната система за здравословното състояние на човек, можем да предприемем няколко мерки, с които да я укрепнем и да ѝ помогнем да се справя с вирусите, настинките и болестите.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-бързият и единствен ефективен начин да си подобри един човек здравето,си остава ,,постът и молитвата''.Но за да го направиш,трябва да си наистина вярващ в Бога човек,иначе се числиш към животинският свят.Това ядене пиене на туй и онуй,всичко това е просто червоугодничество и нищо друго.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започваме на фотосинтеза! А и ще има много витамин Д!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-полезно е да останем всички без пари
2
4
 
5
 
! Отговори
Писател преди 4 години
Не прочетох статията, но да си кажа:Най-полезните неща за възрастните хора (т.е. рисковата група) са- социалната изолация- липсата на движение- липсата на слънчева светлина и чист въздух#адекватнимерки
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спорт малко трудно, при положение, че не може и да се разходиш на вън. Вкъщи на затворено без въздух не е същото