Спорт у дома: Какво да не правите преди тренировки?

Как да поддържаме форма при затворени фитнес зали
4 апр 2020 10:03, Иванка Гъркова
2
Спорт у дома: Какво да не правите преди тренировки?
Снимка: Pixabay

След много от нас прекараха три седмици у дома, всеки започна да търси начини, с които да бъде по-активен. Заради извънредното положение в страната доста холове или коридори, се превърнаха във фитнес зали. Бутилките с вода, приготвени за цветята, вече са гирички, а стената - идеална опора за най-различни упражнения.

Всеки намира начин да запълни свободното си време с нещо полезно и откриха, че могат да спортуват и в домашни условия, стига да имат желание. Но какво се случва, когато непосредствено след работа решите да направите няколко коремни преси или започва онлайн урокът по йога? Трябва ли да хапнете нещо или да пиете кафе преди това?

За да има ефект от всичко, което правите, за да поддържате формата си по време на изолация, трябва да се постараете да избегнете някои грешки, които много често праим непосредствено преди физическо натоварване.

Какво не бива да правите преди тренировка вкъщи?

Консумация на алкохол

Всеки се отпуска у дома и си позволява чаша вино или някоя друга спиртна напитка, с която да "изпусне парата". В това няма нищо лошо, стига после да няма тренировка. Ако консумирате алкохол, независимо от количеството, след това не бива да спортувате, защото ще понижите концентрацията си. А с това рискуате да се схванете или контузите.

Алкохолът забавя рефлексите и ще направи усилията ви неефективни. В случай, че сте пийнали и искате да поспортувате, по-добре го оставете за друг път. За сметка на това може да се движите от стая в стая или да подишате свеж въздух на прозореца или терасата.

Прием на кофеин

Преди да пиете кафе или зелен чай през деня, помислете за това кога ще правите упражнения. Добре е поне час преди тях да не приемате кофеин. Въпреки че той може да ви ободри рано сутрин, следобед например, ще повиши сърдечната честота и причини дехидратация.

Когато сте приели повече от едно кафе за деня, рискувате да ви се завие свят по време на тренировка, ако не е минало достатъчно време, обяснява пред LiveStrong треньорът по йога Зак Армстронг.


В зависимост от това кога и колко кофеин сте погълнали, той може да ви замая и стане причина да припаднете. Това обикновено се случва от 3 до 4 часа след прием на силно кафе. Така че, ако имате намерение да спортувате между 18 и 20 часа, например, точно след работа, по-добре не пийте кафе следобед. Също така, сутрин, е най-добре първо да направите упражненията си, после да вземете душ и пиете ароматната напитка. 

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: спорталкохолкофеин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветите са същите, каквито са и когато тренирате извън дома. Поредната статия, изсмукана от пръсти.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бягане на място, докато на комшията отдолу му падне полюлеят.