5 любопитни факти за Екатерина Велика

Вижте какво трябва да знаем за прочутата императрица
27 май 2020 23:19, Ивета Иванова
56
5 любопитни факти за Екатерина Велика
Снимка: БГНЕС

Екатерина II, известна още като Екатерина II Велика, е императрица и самодържица на Русия от 1762 г. до смъртта си през 1796 г. Позната е като жената, която най-дълго е управлявала Русия. Тя е дъщеря на принцесата на Шлезвиг-Холщайн-Готорп и княза на Анхалт-Цербст, и идва на власт в резултат на дворцов преврат, който сваля от престола нейния не толкова известен съпруг - Петър III (който е и неин братовчед).

Епохата на управление на Екатерина Велика се свързва с максималното поробителство на селяните и увеличаването на привилегиите на благородническото съсловие. Тогава границите на Руската империя са значително разширени на запад, а в културно отношение Русия се превръща в една от водещите европейски сили. Императрицата е любител на литературата.
 
Eкатерина е била една от най-поддържаните и красиви дами в епохата, в която е живяла. Говори се, че тя въвела в двора високите токове на дамските обувки и много обичала купоните. Ето някои любопитни факти за нея, според "ArtDay" и "HistoryHit".
 
1. Най-големият ѝ син може да е незаконен
 
Бракът между Екатерина Велика и Петър III бил пълен с проблеми от самото начало. Те трябвало веднага да си имат наследници, но 8 години императрицата не заченала. Някои историци смятат, че Петър не е бил способен да консумира брака си, други мислят, че е страдал от безплодие. Екатерина и Петър били нещастни, и двамата имат извънбрачни афери. Тя си намерила любовник, който бил руски офицер - Сергей Салтиков. Екатерина родила син, Пол, през 1754 г. и имало слухове, че бащата е Сергей. Не е доказано кой е бащата.
 
2. Била вярна на любовниците си
 
Екатерина Велика не била вярна на съпруга си, но била изключително лоялна към любовниците си, дори след като приключва връзката си с тях. Тя винаги се разделяла приятелски с тях и ги награждавала - давала им титли, земи, дворци, дори служители. Говори се, че дала на свой любовник над 1000 слуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Моцарт преди 3 години
Не е вярно!!! Бях 162см! И нямахме деца с Констанце! Тук се печатат дол.ни лъжи и се петни честта ми!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТакава титла "император" нямаме в православните държави,а титла без църковния православен патриарх,не можеш да получиш и ако решат от църквата,че можеш да получиш титла,тя никога не "император",защото в православните държави НЯМА такава титла.Има василевс,цар,царица,княз,княгиня,НЯМА титла "император".Царят дори не е можел да се омъжва за която жена си иска без благоволението на църквата в православните държави,така че ,тези неща, които ги дрънкаш са абсолютни глупости!
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГлупости ,императори,ама друг път,на Екатерина никой не и е дал царската титла законно(има си специален начин на получаване на титлата), затова тя започва сама да се самонарича "царица",но това не е същото.Тя никога не е имала императорска или царска титла.Само синът и има право на такава титла.Един великите руски царе е Иван Грозни(Страшни),той е наполовина руснак,наполовина с византийско-сръбско-българска кръв.Той започва голямото възраждане на Русия.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петър Велики се провъзгласява за император през 1721 година и след него всички са императори. Двама са великите монарси на Русия - Петър Велики и Екатерина Велика като и двамата са си заслужили да бъдат наричани Велики. Иначе разликата между тях е голяма - Петър Велики е огромен двуметров мъж, а Екатерина Велика е дребна жена, но и двамата са поставили интересите на Русия на първо място за разлика от управляващите в България след 1989 година.
38
3
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
До АнонименПисмото на украинците до султана е писано сто години преди Екатерина, която впоследствие ги ликвидира.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екатерина Алексе́евна връща старите руски територии до Черно море,като раздава няколко шамара на османците и им казва да си ходят в Азия,откъдето са дошли и да не се месят в Европа,изобщо тя си е била мъжко момиче,разбира се, с помоща на руските си любовници и висши военни.Може да прочетете писмото на запорожките казаци до султана,какви красиви псувни е отнесъл османския султан!Има и картина на Иля Репин.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катето е раздала няколко шамара на османците,чрез любовника си Потьомкин и им е казала да си ходят и не се бъркат в Европа.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кефи ме любовника и Потьомкин,свършил е добра работа като военен!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екатерина никога не е получила царска титла по законния ред(която царска титла е равна на императорска),а такова нещо като титла "император" няма в православните държави,има титлите- князе,княгини,царе,царици,василевси!Тя никога не е била император или царица.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хваща си един руски любовник,военен с висок чин,от руската армия и така прави интригата да отстрани царя и управлява с любовника си,но когато се самопровъзгласява за царица,никой не и признава титлата,защото първо патриарха и църквата трябва да разрешат,болярите да се съгласят и второ се провежда специална церемония пак с участието на църквата и така тя сама си се нарича "царица",без да е получила някога такава титла.И защо я наричате "императрица",след като в православните държави са царе
32
3
 
4
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
Екатерина Велика,велика жена ,велика по име ,велика по дела име ,което ще остане във вековете,велика и с враговете си
31
3
 
7
 
! Отговори
факти за нея: преди 3 години
- развратница,имала е доста любовници- убийца,убила е наследниците на руския трон и е управлявала с любовниците си- цар Петър изобщо не е проявявал интерес към нея като жена,дори си намира една любовница- не била красива,но е умеела да консумира и използва властта си- саморовъзгласява се за царица,но титлата и не е призната от никой,а трябва поне патриарха да я признае и да се състои официална церемония- дала е руски земи на немците
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко Кратуна от Банкя надмина даже Горбачов по сьсипване на дьржава добре,че е Путин а не някаква пешка като Бокича.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екатерина ще я споменават още с векове като велик дьржавник а Боко Кратуна като специалист по ликвидиране на Тиквостан такива специалисти няма да намерите никьде повече даже и вселената да преровите.
28
1
 
1
 
! Отговори
Утре петък преди 3 години
Аз пък, поздравявам скулптура, изваял това на снимката.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените фенери тръгват от катето.....великото.
26
11
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
Една от най-великите жени в световната история,направила Русия не заобиколим фактор в европейската политика.Като резултат от победоносно вжйна с Турция,Русия получава достъп до Черно море, като заема степни области на днешна Южна Украйна, наречени Новорусия, където са основани градовете Одеса, Николаев, Екатеринослав (днес Днипро), Херсон. Съгласно Договора от Кючук Кайнарджа, Силистренско (21 юли 1774 г.),присъединява Крим към Империята
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та остана ли някой от офицерите, който да не тази.........
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във времето, което е живяла, подробностите около битовия и живот, за които пишете, са не само естествени в цяла Европа, но и запазени като образи в произведенията на изобразителното изкуство. Погледнете картините в стил рококо - пълна порнография. И това, редом с портрети на важни персони, е било украсата на новите дворци.
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато една семейна жена е известна да има много любовници.......как бива наричана.......риторичен е.....гордейте се крепостни....