Пещера Проходна - идеална дестинация за уикенда

Ето защо да я посетите
29 май 2020 21:54, Ивета Иванова
7
Пещера Проходна - идеална дестинация за уикенда
Снимка: Pixabay

Пещера Проходна, известна и като "Божиите очи", се намира в село Карлуково, област Ловеч. Мерките срещу пандемията от коронавирус вече са отпуснати, и ако се чудите къде да се разходите през почивните дни - това е чудесен вариант. 

Как да стигнете?
 
Пещерата се намира на около километър от Карлуково и на 112 км от София. Най-удобно е да се отиде с автомобил, но ако нямате такава възможност, може да използвате автобус до Луковит и от там да потърсите маршрутка до селото. Има и влакове от София до Карлуково, но са с прекачвания. Пещера Проходна се намира на 250 метра надморска височина. Хубавото е, че тя е леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината. Точно над нея минава пътят, свързващ Карлуково с гара Карлуково.Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина от 365 метра и с височина на сводовете си от 56 метра.
 
Как се е образувала?
 
Вследствие на денудационните процеси и ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът "О̀кната" (наричани още "Очите на Бога", "Комините"). Те представляват два огромни, почти еднакви по големина отвора, които са с формата на очи. Погледнати и от долу, и от високо, те изключително много приличат на очи, които сякаш се взират в посетителите. Така пещерата получава неофициалното си име. През въпросните отвори или очи, навлиза светлина във вътрешността на пещерата и така се получава ефект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
до Туристът преди 3 години
а тоалетна има ли вътре и поддържа ли се редовно?
4
1
 
2
 
! Отговори
Туристът преди 3 години
Осрано е всичко наоколо и особено вътре... Графити, *** и... ***!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Карлуково в Пещерния дом....Ейй кво беше..
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако познаваш местните, няма да е толкова идеална хахах
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази е от филма Време разделно