Защо не трябва да пренебрегвате плодовете и зеленчуците в диетата?

Какво се случва в тялото, ако не консумирате достатъчно от тези храни
20 сеп 2020 21:45, Илияна Николова
8
Защо не трябва да пренебрегвате плодовете и зеленчуците в диетата?
Снимка: istock

Ако плодовете и зеленчуците не са любимите ви продукти и често ги избягвате в храненето си, правите грешка. Съвременният пазар за хранителни стоки предлага изобилие от преработени храни, които изкушават. Повечето хора включват обработени храни в менюто си, а някои ги превръщат в основен акцент в храненето. Тази грешка повишава риска от редица заболявания и рискове за здравето. Пренебрегването на плодовете и зеленчуците може да навреди сериозно на здравето и да доведе до нежелани проблеми.

Какво се случва в тялото, ако не консумирате достатъчно плодове и зеленчуци?

Теглото ви може да се повиши
 
Недостатъчната консумация на зеленчуци и плодове лишава организма от необходимите фибри, полезни въглехидрати, вода, витамини и минерали. Не трябва да забравяте още, че плодовете и зеленчуците са по-бедни на калории от останалите храни. Ако ги превърнете в основен акцент в диетата си, успехът в отслабването ще е по-труден и бавен, понякога дори невъзможен.
 
Червата ви може да страдат
 
Здравето на червата зависи от плодовете и зеленчуците. Фибрите в тях подхранват флората и правят работата на червата нормална и пълноценна. От състоянието на чревната флора зависи и имунната система на организма, както и извеждането на токсините от тялото, усвояването на хранителните вещества.
 
Риск от диабет тип 2
 
Нездравословното хранене повишава значително риска от диабет тип 2. В допълнение обездвижването и заседналият начин на живот създават условия за натрупване на мастна тъкан и влошено усвояване на инсулина в кръвта. Това прави нивата на кръвна захар потенциално по-високи, което от своя страна повишава риска от отключване на диабет. Всичко това може да не се случи, ако се храните с достатъчно плодове и зеленчуци, и се движите повече всеки ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия високи доходи гарантирани от Герб !Здравословния начин на живот е гарантиран
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само алкохолици пишат тук
4
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То бива завист ама като на тия цена няма оттука нататък сами без такива щее наи добре
3
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги! Поздравявам ги най-учтиво и минавам на пържолите
2
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За трети път се разочаровам от роднини супер все така засмяни
1
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много искам да попитам ония сборжии днес изкараха ли добре как сте и понеже един телефон несе сетихте да звъннете ви пожелавам прав ви път аз повече у вас на сбор благодаря няма да стъпя