Какви са ползите от смокините?

Плодът подобрява храносмилането
27 сеп 2020 12:16, Иванка Гъркова
7
Какви са ползите от смокините?
Снимка: Pixabay

В края на лятото и началото на есента, смокините са плодове, които берем често от градината в двора или с удоволствие си купуваме от пазарите. Вкусни и засищащи, те са с висока концентрация на витамини, минерали и антиоксиданти, които насърчават редица процеси в организма. Освен под формата на сладко, те се сушат или похапват пресни, защото не са от най-трайните.

Според информация на Helathline, в една малка смокиня (около 40 грама), има 30 калории; 8 г въглехидрати; 1 г фибри; както и естествени захари, които я правят идеален избор за нискокалорична закуска, стига да не прекаляваме с количеството. Плодът е с високо съдържание на мед – жизненоважен минерал, който играе важна роля за метаболизма и производство на енергия, както и образуването на кръвни клетки, съединителни тъкани и невротрансмитери. В него има и доста витамин В6, необходим за разграждане на протеините и доставяне на енергия за мозъка.

Кои са най-големите ползи от консумацията на смокини?

1. Балансиране на теглото

Смокините са добър източник на фибри. Според изследвания, цитирани от Food.ndtv, те имат положително действие при борбата с излишните килограми и нормализиране на теглото.

Фибрите трябва да бъдат съставна част от всяка диета. Чрез смокините може да си ги набавим и подобрим работата на храносмилателната система. Те държат човек сит за по-дълго и са верен съюзник при спазване на режим за отслабване.

Тъй като в сушените смокини има повече захар и калории, похапването на пресни по време на сезона им, е препоръчително.

Вижте още за смокините в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Баба WC преди 3 години
Коктейл''Пръскачка'' - 300мл прясно мляко и 300грама смокини на гладно.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен смокинята е плевелен вид и поразиите , които може да ти направи са много повече от евентуалните ползи !
5
4
 
5
 
! Отговори
Мики преди 3 години
И като го копира от уикипедия много начетен ли се чувстваш ?
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БъгСмокините не цъфтят.Смокините са обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си.Когато женската оса се промъква през тесния отвор на смокинята, крилата й се откъсват, тя снася яйцата си и успешно опрашва плода.Загубила способността си да лети, осата умира в смокинята, където специални ензими я разграждат на протеин.Буквално смокинята смила мъртвото насекомо и го прави част от узрелия плод.Биолозите наричат тази специална симбиоза задължителен мутализъм и е факт от 34 милиона години.Има около 900 вида оси и всеки вид е отговорен за опрашването на 1 или 2 вида смокини.В
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В двора имахме смокиня,която раждаше смокини с размера на големи круши и сладки, мога да изям цяла купа,обожавам ги!Трябва да сеят и по парковете плодови дръвчета,така хем ще цъфтят за красота през пролетта и ще ухаят,хем ще има и плод.
2
4
 
10
 
! Отговори
Бъг преди 3 години
В смокините има буболечки без които не може да има смокиня
1
13
 
8
 
! Отговори
Мук преди 3 години
последният път като ядох смокини ми пораснаха магарешки уши