Алергични ли сме към определена козметика? Ето как да разберете

Агресивните съставки дразнят кожата
22 яну 2021 19:56, Иванка Гъркова
1
Алергични ли сме към определена козметика? Ето как да разберете
Снимка: IStock

Пандемията промени начина, по който се грижим за кожата си. След като продължаваме да носим маска на лицето, гримът остана на заден план. Едни спряха да го използват съвсем, а други се съсредоточиха върху очите. Но някои оплаквания като сухи петна по кожата, лющене, пъпки и раздразнение, като че ли зачестиха. Заради контакта с предпазното средство, което лесно се овлажнява от дъха ни, е трудно да определим дали става въпрос за алергична реакция или нещо друго.

Дерматолози съветват старателно да почистваме лицето след носенето на маска. После всеки поставя от любимия си крем или друг продукт, но дали той е ефикасен? А дали козметиката няма да засили повече зачервяването и сърбежа, предизвикани от пудрата или сенките, които сме нанесли по-рано?

Как да разберете дали сте алергични към грима или козметиката?
Според д-р Араш Акхаван от The Dermatology & Laser Group в Ню Йорк, много често гримът води до алергични реакции по кожата.

„Контактният дерматит, състояние, при което кожата реагира на съставки в продукти, които са в пряк контакт с нея, е много честа причина за посещенията при дерматолог“, казва той. По думите му, все повече негови клиентки идват при него с оплаквания, които се дължат на кожни алергии вследствие на грим и козметика.

„Алергичният контактен дерматит обикновено протича със суха, зачервена, сърбяща кожа, която след овлажняване не се подобрява“, обяснява още дерматологът.

„Той е по-често при лица, които имат лична или фамилна анамнеза за екзема, астма и сезонни алергии, но може да се случи и на всеки друг обикновен пациент“, продължава д-р Акхаван. И дава пример с това, че при тях са налице както обриви по лицето, така и по-сериозни странични реакции.


За кои продукти трябва да внимавате, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: кожаалергиякозметика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега като си инжектирате полиетиленгликола с ваксините и после ще сте алергични даже и към паста за зъби и шампоан до живот. После яко кортикостероиди и антихистамини докато ви се повреди тотално тялото. Това е перспективата.