Рецептата днес: Пити от Азербайджан

Вижте как да го приготвите
Обновена: 22 яну 2021 14:21 | 22 яну 2021 14:21, Александър Попов
13

Снимка: Посолство на Азербайджан

Вкусно, ароматно и питателно, Пити се приготвя само в "чанаг" или "кюп" (тюркски - глинен съд). По тази причина ястието понякога се нарича Чанаг. Рецептата на пити отдавна е прекосила тюркските граници. Негови варианти сега могат да се видят на Балканите, Украйна, Молдова, Грузия и страните от Средиземно море, където се наричат чанах или чанахи и други различни имена.

В Азербайджан обаче това ястие е известно като пити.

Етимологията на името на това ядене идва от тюркската дума "битди", което означава края на храненето. Ястието е толкова обилно, че след хранене обичайно се казва "Битди" което означава, че няма място за допълнителна храна.

Необходими продукти:

Агнешко или говеждо (гърди или рамо) - 600 г
Лук - 70 г
Нахут - 100 г
Кестени - 150 г
Албухара (сушена слива) - 100 г
Шафран - 20 мл
Сол, пипер, смрадлика - на вкус

Начин на приготвяне

За да се приготви пити, агнешкото месо (или телешко месо) трябва да се нареже на парчета със среден размер и да се постави в чанага. Добавете фино нарязан лук заедно с предварително накиснатия нахут. След това налейте 4 чаши вода. Към сместа не трябва да прибавяте сол или пипер, бульонът трябва да е прозрачен.

Загрейте питито първо на висока температура няколко пъти и отстранете образуващата се пяна. След като намалите топлината, покрийте съда плътно и оставете ястието да се готви за 3 до 4 часа. Половин час преди да е готово, добавете обелени кестени, изсушена слива и инфузия от шафран (за 1 грам шафран използвайте 3 супени лъжици вряща вода).

Пити обикновено се яде от "кяса" (дълбока купа). Всъщност това са две ястия, направени в едно. Първото ястие се получава, като на дъното на "кяса" поръсите сол, пипер и смрадлика на вкус. Добавяте натрошен хляб и след това изсипвате бульона. И имате приготвена обилна супа. За второто, съдържанието, което остава в съда, се поставя в дълбока чиния и се овкусява със сол, пипер и смрадлика, и там имате второ ястие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До БауПодправката се продава у нас под името сумак, придава кисел вкус, иначе е семенца от смрадлика.
11
5
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
През 2018 година за пръв път бях на почивка в Анталия и за 7 дена качих цели 6 килограма.Като видях толкова много храна и откачих.Аз съм свикнал в нашето Черноморие да ям само негодна храна и да пия разредена бира.Тази година я пак ще ходя у турско да папкам.
10
2
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Никога не бих си развалил телешкото с тази рецепта със смрадлика
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чисто турско !
8
0
 
7
 
! Отговори
До 1 Идин богат Гуще преди 3 години
Тази трета страна е земя на твоите и моите пра пра деди-)) Първа спирка Алтай,Кавказ,Урал и предпоследна в Татаристан и България.Гущер в джоба може да имаш пачки но в главата нямаш нищо.Това значи че си много беден човек.Хахахаха
7
8
 
5
 
! Отговори
Шофьор на ТИР преди 3 години
Преди три години бях в Азербайджан и много ми хареса.Храната е много вкусна и разнообразна.Нашата храна е по..мия пред тяхната.Обиколил съм над 20 държави и мога да кажа че България е много изостанала страна.Добре че не се задържам дълго у нас.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ne e smradlika a MENTA
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно става въпрос за гозбата от снимка 3, което е подобно на нашите гювечета приготвени в глинени съдове. Глинените съдове дават на храната специфичен вкус и равномерно опичане. Иначе, дано азерите да намерят общ език с арменците и да спрат тези излишни конфликти подклаждани от трети страни.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"чанаг" или "кюп" - или на български глинен гювеч
3
1
 
7
 
! Отговори
шеф Гъ преди 3 години
Много наподобява на кисело зеле с череши в дълбока тоа чиния.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не е наред с рецептата за тази пита.
1
11
 
1
 
! Отговори
Идин богат Гущер преди 3 години
Храна от третия свят .... на Оз ядем само хубава храна