Кафето - полезно или вредно за кожата?

Ето какво казват експерти
26 яну 2021 20:45, Ивета Иванова
4
Кафето - полезно или вредно за кожата?
Снимка: Pexels

 Много хора не могат да започнат деня си без чаша ароматно кафе, за да се ръзсънят и да имат енергия да се справят със задълженията си. Но, някои се притесняват, че така са се пристрастили към кофеина и се чудят колко чаши кафе на ден се считат за умерено количество и дали пиенето на кафе не им вреди. Ето какви ползи и негативи носи то за кожата, според британския "Cosmopolitan".

Да спрете ли кафето?
 
"Кофеинът забавя темпа, с който вашият организъм произвежда колаген. Това е протеинът, който дава на кожата стегнатост и еластичност, така че веднъж, когато нивото му спадне, вашата кожа започва да увисва и бръчките се появяват", казва кожният експерт д-р Пол Насиф. Това не означава, че задължително трябва да се откажете от кафето.
 
Помнете, че кафето не унищожава колагенът, а просто потиска неговата продукция, споделя Лиса Борг, специалист по хранене. Тя напомня, че от всички протеини, тялото е най-богато на колаген и кофеинът няма как напълно да спре производството му.
 
Според нея, захарта и рафинираните въглехидрати са тези, които унищожават колагена, затова по-скоро трябва да се въздържате от хапване на сладко. А и нашите организми произвеждат ензим, наречен CYP1A2, който помага да бъде изчистен кофеина от тялото.
 
Не при всеки този ензим действа с еднаква сила, така че влиянието на кофеина върху колагена зависи и от генетични фактори.
 
Причинява ли кафето акне?
 
Може да сте спокойни - кофеинът няма да причини акне. Но, ако сте податливи на обриви, напитките, пълни с мляко и захар, могат да ги влошат. Пиенето на кафе пък се свързва с повишаване на нивата на хормона на стреса - кортизол. Това може да доведе до някои проблеми за кожата - бързо състаряване, дехидратация, хормонални обриви.
 
"Това може също да увеличи количеството мазнина, произвеждана от мастните жлези в корена на косъма", казва д-р Насиф.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: красотакожаздравекафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не меебе, харесвам кафе, сутринта като ударя едно ме изсира и събужда, пука ми за кожата. Мръсния въздух в София прониква през дрехите и уврежда кожата много повече отколкото кафето.
1
4
 
1
 
! Отговори
жагал преди 3 години
Ставам сутрин и като шибна едно кафе и в кефаата следва взрив. Изтърбушвам белия кон, мия газа и отивам да си пръъцкам на спокойствие на работа.