Йога бикрам - за повече гъвкавост по време на пандемия

Ето защо трябв ада я практикувате поне веднъж седмично
12 апр 2021 16:19, Дарена Найденова
7
Йога бикрам - за повече гъвкавост по време на пандемия
Pixabay

Йогата е общо название на упражнения за ума и тялото, които съществуват от хиляди години. През последните десетилетия тази практика става все по-популярна за борбата със стреса и поддържането на перфектна фигура. Постепенно към обикновените стилове се прибави и т. нар. „гореща йога“, която започна да привлича все повече хора.

Терминът често се отнася до йогата бикрам и подобни стилове, при които практикуването става в продължение на 90 минути в стая с температура от 40-41℃ и влажност от 40%. Йогата бикрам произхожда от 70-те години и включва набор от 26 пози. Понякога горещата йога се използва и за други стилове, при които е необходима затоплена стая, но с по-ниска температура. Може да се практикува и в помещение с температура 35-36℃ и да съдържа същите пози. Един такъв пример е виняса йога.
 
Причините, поради които хората харесват горещата йога, често са подобни на тези, поради които сауните и горещите вани са привлекателни. Чувството е релаксиращо, отразява се добре на тялото и ви кара да бъдете по-гъвкави.
 
Ето няколко доказани ползи от горещата йога:
 
1. Подобрява гъвкавостта
 
За да може тялото ви да се движи и да функционира ефективно, то трябва да бъде гъвкаво. „Упражненията в топла стая позволяват на хората да се чувстват малко по-гъвкави и правят мускулите по-еластични“, казва д-р Джон Поркари пред Insider.
 
В проучване от 2013 година млади хора завършили 24 сесии по бикрам йога в продължение на 8 седмици. Резултатите показали, че участниците са добили по-голяма гъвкавост в долната част на гърба, подколенните сухожилия и раменете.
 
2. Изгражда мускулите
 
Йогата като цяло изгражда мускулна сила, като ви кара да използвате собственото си телесно тегло като форма на съпротива. Поддържането на силни мускули е важно за цялостното здраве, като много експерти препоръчват да се правят упражнения за укрепване на мускулите поне два пъти седмично. Според изследване от 2013 година, практикуващите гореща йога увеличават мускулната си сила и значително намаляват телесните си мазнини.
 
3. Намалява стреса
 
Йогата като цяло може да намали нивата на стрес, но горещата йога засилва този ефект, тъй като ви кара да се потите по-интензивно.
 

Източник:Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Йога бикрам - за повече гъвкавост по време на пандемия"===Всичко е свързано с пандемията, дори и гъвкавоста. Т.е. ако няма пандемия, няма нужда да сме гъвкави?Не можете ли да напишете статия просто за йога бикрам? Простотии.