5 ползи от консумацията на спелта

Може да помогне в понижаването на холестерола
10 май 2021 23:15, Михаела Лазарова
12
5 ползи от консумацията на спелта
Снимка: istock

Спелта е зърнена култура, консумирана още от Древността. От нея се приготвят прекрасни и вкусни печива с гладка текстура и мека вътрешност. Спелтата е много питателна. Има много богато съдържание на фибри, протеини и хранителни вещества, сред които изобилие от магнезий и цинк. Съдържа още натрий, калций, желязо, магнезий, манган, витамин В3 (ниацин), фосфор, калий.

Спелтата е вид пшенична култура, но с известни разлики от традиционната пшеница, която използваме масово в приготвянето на хляб и тестени изделия. Ето защо спелтата също съдържа глутен и е добре да се избягва от хора, страдащи от различни видове непоносимости към глутена.

Кои са здравословните ползи от консумацията на спелта?

Много добър източник на фибри

Ползите от диетата с високо съдържание на фибри са много. Фибрите в спелтата дават усещане за ситост за дълго време. Те подпомагат функциите на храносмилателната система, допринасят в борбата с излишните килограми, могат да спомогнат за контрола на кръвната захар и да ограничат резките скокове в стойностите ѝ и тези на инсулина. Богатите на фибри хранителни режими допринасят и за контролирането на холестерола.

Може да помогне в понижаването на холестерола

Консумацията на спелта може да е полезна в контрола на високите стойности на лошия холестерол. Фибрите в спелтата могат да допринесат за понижаването му. Поради съдържанието на разтворими фибри в състава си, спелтата подпомага абсорбирането на холестерола в кръвта, което предпазва кръвоносните съдове от отлагане на плаки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: холестеролфибриспелта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Цър цър преди 2 години
Древността думаш книжно цър цър,с главна буква ,това някое географско или историческо понятие ли е ? Къде е буквара, не си го ползвала от цяла Вечност хаха
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УфффНе се сърди на мишето. Тя не знае и, че бекон е шарена сланина. И че хемендегс е шунка с яйца ....но пък в тънката част е екперт. Пекана отвякъде!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че има объркани две букви в заглавието. Оправете го!
3
1
 
8
 
! Отговори
Уффф преди 2 години
Спелтата е сорт пшеница,отглежда се предимно в Италия и Апенинският полуостров!Така както лимецът е българска пшеница която се отглежда по нашите земи от древни времена!Така че стига глупави статии!
2
2
 
5
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
това го давам на пра сето, като затлъстее, го колим и ям пържоли и свинска мас - вкусно и здравословно, още на тия години съм хала - 185см само мускули!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За спелта не знам. Но за жените има голяма полза от още едно нещо дето почва със С и завършва на А, пак е с 5 букви!