Черен шоколад - защо е полезен за консумация?

Той е пълен с антиоксиданти
12 май 2021 19:51, Дарена Найденова
8
Черен шоколад - защо е полезен за консумация?
IStockphoto

Лятото чука на вратата ни и най-вероятно голяма част от нас вече са започнали да влизат във форма. Стриктни диети и постоянните упражнения са в основата на ежедневието ни, като много от любимите ни храни вече са изключени от менюто ни. Не можем да си спомним кога за последно сме хапнали вкусна пица или пък парче шоколад. За останалото време от годината трябва да намерим начин да се насладим на сладките неща без това да влияе на диетата ни.

И тук идва черният шоколад. Той се получава от какаови зърна, които са печени, обелени и смлени до прахообразно състояние. Голяма част от мазнините им са извлечени, което прави и десертът подходящ за диетични режими. Разбира се, тук говорим за натуралния черен шоколад, който не съдържа допълнителна захар или други подсладители.
 
Според редица изследвания, той може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания. Освен това черният шоколад е и един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата.
 
Ето защо е полезно да включите черния шоколад в менюто си: 
 
1. Хранителен е
 
Ако купувате качествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао, той всъщност е доста питателен. Съдържа прилично количество разтворими фибри и е зареден с минерали. 100-грамов тъмен шоколад със 70-85% какао съдържа:
 
11 грама фибри

67% от препоръчителната дневна доза желязо

58% от препоръчителната дневна доза магнезий

89% от препоръчителната дневна доза мед

98% от препоръчителната дневна доза манган.
 
Към това прибавете голямо количество калий, фосфор, цинк и селен. Разбира се, 100 грама е доста голямо количество и не е нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Всички тези хранителни вещества се доставят с 600 калории и умерено количество захари. Поради тази причина черният шоколад трябва да се консумира умерено.
 
Профилът на мастните киселини в какаото на тъмния шоколад също е отличен. Те са предимно наситени и мононенаситени, с малки количества полиненаситени мазнини. Той също така съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, но е е малко вероятно да ви държи будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много по-малко в сравнение с това в кафето.
 
2. Източник на антиоксиданти
 
САКР означава „способност за абсорбция на кислородни радикали“. Това е мярка за антиоксидантната активност на храните.
 
По принцип учените установяват куп свободни радикали, които са лоши за организма, в една проба храна и виждат колко добре антиоксидантите в нея могат да ги „обезоръжат“. Биологичната значимост на САКР се поставя под въпрос, тъй като тя се измерва в епруветки и може да няма същия ефект в организма.
 
Още за полезните свойства на черния шоколад ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Съвет. преди 2 години
Не яжте шоколад с голи зъби деца, като полепне писке, струва по няколко пломби и коронка на всеки зъб, и много ходене, хиляди левове, десетки. Разтваряйте си го във вода и директно го пийте или го избягвайте комбинациите изобщо.