Витамин Е и плюсовете му и минуси за кожата

Той забавя стареенето и помага за възстановяването
12 юни 2021 23:00, Дарена Найденова
0
Витамин Е и плюсовете му и минуси за кожата
Снимка: IStock

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който се съдържа в храни като авокадо, слънчогледово олио и червени чушки. Когато се консумира през устата, той има много предимства, включително забавяне на процеса на стареене на клетките, засилване на имунната система и намаляване на предменструалните болки.

Но за кожата основната сила на витамин Е са антиоксидантните му свойства. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които са нестабилни молекули, състаряващи кожата и увреждащи клетките. Въпреки че има много доказани ползи от витамин Е за здравето на кожата, има и някои митове, за които липсват доказателства.

Ето какво трябва да знаете:

Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да предотврати увреждането на кожата от слънцето и да облекчи екземата.

1. Намалява признаците на стареене

Свободните радикали са навсякъде. Те могат да се образуват от слънчевата светлина, замърсяването, цигарения дим и огромен брой други източници. Те се появяват естествено и в телата ни. Тези нестабилни молекули могат да увредят колагена и гликозаминогликаните – две вещества, които поддържат кожата ви гладка, стегната и овлажнена.

Тъй като витамин Е е силен антиоксидант, той може да се бори с ефекта на свободните радикали върху кожата ви и да я предпази от видимите признаци на стареене, причинени от тези увреждащи молекули.

Как да го използвате: Можете да използвате витамин Е локално. Той се предлага като съставка на кремове, масла или серуми.

2. Помага при слънчево изгаряне

Свободните радикали от слънцето могат да доведат до разграждане на колаген и еластин в кожата, което може да предизвика признаци на стареене като фини линии и бръчки. Тъй като витамин Е има антиоксидантни свойства, той може да помогне в борбата с признаците на увреждане от слънцето.

Освен това е доказано, че витамин Е в комбинация с витамин С в локални формули като кремове или серуми, предотвратява краткосрочни UV увреждания, както и хронични UV фотоувреждания като поява на тъмни петна.

Вижте още за витамин Е в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кожавитамин Е
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари