Косата изтънява - седем причини това да се случи

Как да се предотврати проблема?
20 юни 2021 13:37, Дарена Найденова
3
Косата изтънява - седем причини това да се случи
Снимка: IStock

Поддържането на здрава, плътна и блестяща коса е една от основните задачи на всяка дама. Винаги искаме прическата ни да бъде безупречна и да виждаме все по-малко косми по четката или по пода у дома. Ако обаче си мислите, че косата ви не е толкова плътна, колкото е била преди два-три дни, не полудявате. Експертите посочват, че човек губи около 50 до 100 косъма на ден, но това число може да се повиши, ако не ядете правилно, страдате от различни заболявания или пък сте стресирани.

Най-вероятно с течение на времето сте започнали да забелязвате, че косъмът ви става все по-тънък и често се заплита. Това може да е породено както от напредването на възрастта, така и на външни фактори. За съжалание, по-голямата част от проблема идва от самите нас, а не от генетиката и годините. Именно затова трябва да внимаваме какво причиняваме на косата си, да се запитаме дали си заслужава и да претеглим плюсовете и минусите от създаването на една прическа.

Ето седем причини, поради които може да изпитвате изтъняване на косъма

1. Хормонален дисбаланс

Честа причина за изтъняване на косата при жените е хормоналният дисбаланс. Той обикновено се причинява от едно от двете неща - синдром на поликистозните яйчници или менопауза.

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, което кара жените да имат излишък от мъжкия хормон тестостерон. Въпреки че повечето хора с това заболяване изпитват излишен растеж на косата, в някои случай то може да доведе но нейното изтъняване. Тестостеронът се превръща в дихидротестостерон, който свива фоликулите и кара косата да стане по-тънка, чуплива и податлива на падане.

Втората причина е менопауза. Жените обикновено навлизат в този период около 40-те или 50-те си години. През това време нивата на естроген падат, а нивата на тестостерон се увеличават. Това отново води до появата на дихидротестостерон, което засяга растежа на косата.

Как да се справите с проблема:

Дерматологър д-р Дебра Джалиман казва, че на хората със синдром на поликистозните яйчници може да бъде предписано лекарство, което блокира излишните мъжки хормони. За жените в менопауза, особено ако изпитвате други досадни симптоми, хормоналната терапия може да бъде добра опция.

2. Липса на протеин

Липсата на достатъчно хранителни вещества, особено протеини, може да доведе до загуба на коса. Протеинът е градивен елемент на космените фоликули, тъй като те се състоят предимно от кератин. Д-р Джалиман казва, че когато не приемате достатъчно протеин, количеството, което ядете се насочва към важни телесни функции и растежът на косата остава на заден план. По този начин тялото ви спира да създава нови косми, което води до по-тънки кичури.

Други причини, поради които косата може да изтънее, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Често миене.