Матрьона, дъщерята на Распутин: Наследницата на Дявола

Един дълъг живот, наситен със събития
Обновена: 22 май 2022 17:00 | 22 май 2022 17:00, Екип на Tialoto.bg
19
Матрьона, дъщерята на Распутин: Наследницата на Дявола
Снимка: Getty Images

 Матрьона Григориевна е дъщеря на легендарния Распутин, а нейният живот е дълъг и наситен със събития. Тя е била с баща си до самия му край и е идентифицирала тялото след убийството му. В изгнание тя живеела в съседство с мъжа, който отнел живота на баща й.

Григорий Распутин е ярка личност - стар лечител с дарбата на провидението, приятел на царското семейство Романови и в резултат на това цел за всички противници на монархията.

Семейството на Распутин

През 1887 г. Григорий Ефимович се жени за селянката Прасковя Дубровина, от която има седем деца. Само три от тях обаче са оцелели - Дмитрий, Матрьона и Варвара. Специално за семейството си Григорий Ефимович построил двуетажна къща, най-голямата в село Покровски. И веднага след това тръгнал на пътешествие. По-късно Матрьона си спомня, че майка й е била добра домакиня, гледала е къщата и децата, а също и с достойнство „издържала всички трудности, свързани както с живота с баща й, така и с раздялата“. Прасковя работела усилено и не се интересувала особено от духовни неща, които занимавали съзнанието на съпруга й. Чула слухове за някакъв скитник-лечител, но не можела дори да си помисли, че става дума за Григорий.

Распутин рядко посещавал родното си село. Но когато идвал, прекарвал цялото си време с любимите си деца. При едно от тези посещения Григорий Ефимович смаял семейството си с новината, че ще се премести за постоянно в Санкт Петербург. Прасковя Фьодоровна приела новината с характерното за нея смирение. Тя пуснала съпруга си, а самата тя продължила да живее и да води домакинство в Покровски. Най-големият син Дмитрий решил да остане близо до застаряващата си майка. Но младите момичета - Матрьона и Варвара, тръгнали с баща си.

Най-вероятно самият Григорий е настоял за това. Чувствал като своята отговорност живота на дъщерите си, и искал да ги защити. И той имал обективни причини за тревога. Веднъж, обратно в Сибир, Матрьона била нападната от втория баща на приятеля си, който искал да я изнасили. За щастие Распутин бил наблизо и отблъснал изнасилвача, но получил сътресение след удар с брадва в главата.

Магическият Санкт Петербург и едно момиче от село

Матрьона споделя, че първото пътуване с влак в живота й я е довело до неописуема наслада. Тя била само на 10 години и се возела с баща си в отделно купе, а на масата им били сервирани ястия, които никога не опитвала преди.

Санкт Петербург изглеждал някакъв магически свят за момиче от обикновено селско семейство. Луксозен интериор, посещения на театри и скъпи подаръци от почитатели на баща й... Матрьона трябвало да свиква с всичко това много дълго време. Распутин мечтаел да отгледа истински „дами“ от дъщерите си - наел най-добрите учители за тях, не им позволявал да ходят в кухнята и постепенно ги въвел в кръга си от познати. От друга страна той се грижел с твърда ръка за момичетата си.

"Като всяко друго момиче, намерих много начини да заобиколя строгостта, признава Матрьона в мемоарите си. - Най-често се разхождахме с Маруся Сазонова (дъщеря на държавен служител, приятел на Распутин – бел.ред.) покрай Невски и се правехме, че гледаме витрини. Разбира се, използвахме ги като огледала, за да видим как младите мъже ни следват. Невинен флирт. Нито в моята, нито в главата на Маруся не можеше да дойде мисълта, че можеш да спреш и да заговориш млад мъж на улицата".

Не всички познати на баща й обаче подкрепяли Матрьона и Варвара. Те не изразявали открито неодобрение, но шепнели зад гърба, че дъщерите на Распутин са твърде пълни и небрежни за светски дами.

„Хората около мен не ми позволиха да забравя за селския произход", разказва Матрьона.

В царския дворец на Романови

Тя развила особено топли отношения с царица Александра Фьодоровна и нейните деца. Въпреки че първото посещение в двореца, според дъщерята на Распутин, почти й причинило нервен срив. Царските деца й се стрували като порцеланови кукли в луксозна къща, тя била напълно изгубена. Но тогава Алексей и майка му й се притекли на помощ. Обяснявали на селското момиче какви прибори да използва, разговаряли за тънкостите на дворцовия етикет. Матрьона се превърнала в център на вниманието на всички, които сядали на масата.

"Царските деца искаха да знаят всичко за мен - в кое училище уча, кой ме сресва и облича, имам ли механични играчки, как се казва нашата крава в Покровски".

Постепенно Матрьона се отпуснала, усещайки искрения интерес и подкрепата на семейство Романови. Впоследствие царските дъщери станали нейни приятелки, а Александра Фьодоровна всъщност заменила собствената й майка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Распутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
5
 
! Отговори
Само че преди 1 година
Дявол е не Распутин, а Путин, не ги бъркайте двамата !
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разпутин е човекът на когото руският цар единствено се е доверявал на 100%,като руската църква остава в ,,седма глуха'',и не може да се намесва в държавните дела на Русия.Разпутин е ликвидиран с единствената цел,да се направи преврат,и да се сложи друг ,,послушен'' суверен.Много зор са видяли с Разпутин докато го умъртвят.Притежавал е скрити заложби и лични качества.Бил е изключително лоялен на царската фамилия,и единственият който не е приел подкуп от поповете за да предаде законният цар на Рус
7
10
 
9
 
! Отговори
знам преди 1 година
пишат тия историйки да не пишат че се води голяма руска офанзива, градове обсадени, руската мечка явно е много раздразнена и трябва да приключва с бандитите....украйна май вече си отива!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ха ха ха Май нещо се изнерви хахах! Почвай малко по малко да пиеш петрол,щото само това ще ти остане!
5
8
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 година
ха ха ха, смeшници сте, жалки,... сте всички си откриха сметки в рубли да купуват газ, само България се набута да купува американска газ, то и американците нямат и повече газ да доставят, имат колкото за България и Пробалкика само, най-жалки са българите и ще бъде голяма мизерия и глад в България, всеки си получава заслуженото, тарикати!
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ни занимавате с тези ид иоти?? Дреме ми за Распутин... И стига трихте коментари.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая фамилия Распутин ми прилича на една друга без "Рас" отпред. Все велики хора
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли и статия за Павлик Морозов, който предал баща си на Съветската власт, че скрил зърно при Голодомора за да не умрат от глад?
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава на , и ненормалници!