Крит - островът на митовете, легендите и слънцето

Плажовете ще ви пленят с чистота
24 май 2022 09:26, Александър Попов
13
Крит - островът на митовете, легендите и слънцето
Плажът Елафонси с леко розовия си пясък. Снимка: БГНЕС

На най-големият гръцки остров Крит се намира най-южната и най-слънчева точка на южната ни съседка. Което може да означава само едно - лятната ваканция може да започне още от май и да завърши в късна есен.

Крит е една от най-желаните туристически дестинации, като незабравимата почивка се преплита с древна история и митология. Там ще се запознаете със зараждането на една от първите европейски цивилизации – минойската, ще се докоснете до легендите за цар Минос, Дедал и Икар, Тезей.

Плажовете ще ви пленят с чистота, не пропускайте Елафонси с лекорозовия си пясък и Вай, където растат естествени палми.

Когато не сте под чадъра или потопени в морската вода, можете да се насладите на много забележителности.

На първо място е археологическият музей в столицата Хераклион, в който е събрана една от най-богатите колекции от артефакти на минойците. Не пропускайте минойските дворци Фестос и Малиа. На 5 км извън столицата пък се намира археологическият обект Кносос, кръстен на едноименния замък в него. Той е от времето на минойската цивилизация, а според митовете в Кносос е построеният от Дедал Лабиринт, в който е живял Минотавърът.

Любителите на венецианския стил пък ще останат очаровани от древното градче Ретимно с неговите тесни улички и малки ресторантчета. Критските специалитети са истинска наслада за небцето, а на трапезата със сигурност ще имате местен зехтин, домашно сирене, салати, маслини.

В близост до Ретимно се намира пещерата Сфендони, в която според митологията се е родил Зевс.

Крит е истински рай и за любителите на планините. Критски клисури, които започват от планинските райони и завършват на морето, са истинско предизвикателство, но и разкриват невероятни гледки. Трябва да имате предвид, че някои преходи отнемат над 7 часа, така че ги планирайте добре.

Крит - само на час път

Остров Крит е едно от най-красивите места, до които можете да стигнете за час. От 22 май вече стартираха директните полети на "България Еър" от София до остров Крит.

Едно от големите предимства на директните полети на “България Еър” до Крит е, че националният превозвач каца в сърцето на острова - в столицата Хераклион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Крит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Фюууут! преди 1 година
До Анонимен::Че защо летите от Букурещ?Пловдив нали е международно летище?Навсякъде извън България обслужващия персонал е усмихнат,любезен.На плажа няма мутри които те рекетират за всичко.Даването на концесия на плажовете унищожи туризма.За където и да хванете самолета,ще е по хубаво от тук.Защото тук е отвратително.Гадни физиономии,гадна храна,гадни стаи,гадни шезлонги с пот по тях от години.
15
3
 
4
 
! Отговори
Крит преди 1 година
Тази статия е писана по някоя рекламна брошура за острова.Т.нар. розов плаж е страхотно разочарование, какво и Вай. Няма къде да стъпиш от навалица.Наистина красивият плаж е Балос, който не се споменава. Ако планирате пътуване ме послушайте и няма да съжалявате.
14
11
 
6
 
! Отговори
Златка Т. Евлогиева преди 1 година
Много са големи рекламите за гръцките острови за да ви вземат здравето тукашните вампири.За тях е само да откраднат,да убият,да ходят на ресторанти да ядът и да ***.Защо няма реклами за Италия,Испания,Арабските страни, тяхните острови са вълшепство,цените са по-ниски,държави на голямо ниво за качество,за сигурност и спокойствие.
13
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, върнахме се от Хераклион на 02.07. но летяхме от Букурещ, Хотелче на плажа /два етажа - 40 стаи/. Спокойствие, широка плажна ивица, плажа е чист, длъг е 10 тина километра. МНОГО свободни части за плажуващи, има и чадъри и шезлонги, но малко. Заведенията-усмихнати и приветливи хора, порциите огромни, цените малко по-ниски от тези по нашето море. Уреден транспорт.Много неща за гледане и посещаване.Най-важното-много слънце, топла и чиста вода.Честно казано пак ще отидем.
12
4
 
5
 
! Отговори
До народен преди 1 година
Ти май си станал нередовен от пропагандата, която те залива.
11
3
 
15
 
! Отговори
Никога БГ ЕЪР преди 1 година
Преди да купувате билети от България Еър хубаво си помислете дали сте готови да ви откажат полета и да чакате 4-5 месеца да Ви върнат парите. Описаното е честа практика. Има други компании до тази тестинация, с които ще летите на нови самолети и няма да се подиграват със спестяванията Ви.
10
1
 
24
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Миналата година бях на Крит. Еми много е хубаво. Особено са полет към уиз еър за 25лв в посока. Густо ми е, че и по-бързо се стига със самолет...
9
1
 
19
 
! Отговори
Платена статия преди 1 година
Платена статия от българия еър, цените на полетите София - Крит/Хераклион е 3 пъти по високи от цените на Уиз до Крит/Ханя (което е летище на другия край на острова)
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Бъркаш Крит с Кипър!В Кипър водата е проблем!
7
2
 
50
 
! Отговори
Валя преди 1 година
Слънчев привет от остров Крит!!! Живея на острова от доста години. Имаме си и вода и всичко. Хубаво море, спокоен живот и много туристи.... и искам да уточня, че Кноссос е на края на града, а не на 5 км от него. Ходи се с градския автобус, който е на всеки 15 мин. На острова има много неща, които си заслужава да видите!!!
6
4
 
20
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Явно не само не си ходил на Крит,ами не знаеш от къде купуваш чери домати.Вероятно според теб и в Рила и Пирин нямат вода.Е това си маписал.Нямали били вода хахахахаха!
5
39
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
Всичко хубаво но нямат вода.Водата в Крт е огромен проблем.
4
3
 
35
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Дрън дрън. Българите да се бият с турците по море на остров Крит. Бе, ти нормален ли си? Одисея и Илиада кога са писани? Чакай да позная... Омир е българин от Варна, нали? Казва се Миро... ама са му викали О. Миро, пак ли ще дрънкаш глупости?
3
8
 
13
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Етиопските роми да връщат откраднатите земи.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НАРОДЕН ПАТРИОТ Я обясни как българите са го построили,че на мен явно не ми достигат знания!
1
57
 
19
 
! Отговори
НАРОДЕН ПАТРИОТ преди 1 година
КРИТ Е ОСТРОВ, ПОСТРОЕН ОТ БЪЛГАРИТЕ ЗА ДА СЕ БИЯТ С ТУРЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО. ТОЙ ПРИНАДЛЕЖИ НА БЪЛГАРИЯ КАКТО И БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ И ЦАРИГРАД