Домашна рецепта за премахване на акари от матрака

Акарите са част от семейството на паякообразните членестоноги
2
Домашна рецепта за премахване на акари от матрака
Снимка: Istock

Всяка домакиня иска домът ѝ да е чист и подреден и това е нужно не само от естетическа гледна точка. Този полезен навик всъщност може да помогне на всички членове от семейството да са по-здрави. Минавайки мислено през стаите и местата, които почистваме – кухня, хол, детска стая, антре, баня, тоалетна… понякога пропускаме една част, която може да се окаже истински рай за малки паразити. Коя е тя? За съжаление, това е мястото, в което прекарваме може би една трета част от живота си – а именно – леглото. Всички сме чували за акарите, които живеят необезпокоявани в нашия матрак.

Какво всъщност представляват те?

Акарите са част от семейството на паякообразните членестоноги и за съжаление, те могат да бъдат видени само под микроскоп. Това е може би и една от причините, поради които пренебрегваме почистването на тези деликатни места – на практика те са невидими за човешкото око. Ако видите увеличена снимка на акарите, с които съжителствате, определено бихте се изплашили – остри, къси крака, голямо туловище и глава, подобна на клещи – същество, с което не бихте искали да застанете лице в лице!

Къде можем да ги намерим?

Тези малки микроскопични същества се установяват на места, където могат да се размножават – тъмни ъгли, матраци, стари възглавници, мека мебел, лавици, дюшеци, килими, изобщо навсякъде, където се събира прах. Температурата в жилищата е особено подходяща за тяхното развитие, а влажността и остатъците от храна са други важни фактори, които благоприятстват тяхното размножаване. Големият им брой (около 10 000 в един грам прах) ги прави особено опасни, тъй като те (и в частност – техните екскременти) могат да предизвикат редица заболявания и алергични реакции.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Хан Драган преди 1 година
А как по бързо се почистват обрасли с *** тикви от народното тяло?
1
6
 
9
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Аз проблем с акари по матрака нямам,но някой ако знае начин за премахване на буби от пичака. Че не се търпи.