Най-голямата грешка при отглеждане на куче е да го очовечаваме

Антония Рикова, водач на кучета терапевти пред Dnes.bg
29 май 2023 17:00, Александър Попов
20
Най-голямата грешка при отглеждане на куче е да го очовечаваме
Снимки: Четири лапи

Антония Рикова е част от фондация "Четири лапи", психолог и треньор на кучета. Тя е и водач на кучета терапевти. Как да направим правилния избор на куче, кои са най-честите грешки при отглеждането им, трябва ли да прилагаме сила при обучението. На тези и още въпроси Антония отговаря пред Dnes.bg

Какви трябва да бъдат първите стъпки при избора на порода куче, за да не се стига до отказване още след първите 3-4 месеца?

На първо място трябва да си зададем въпроса защо искаме точно тази порода, след което да се запознаем с характеристиките и нуждите ѝ. Колко е енергично кучето, какво пространство му трябва, какво обучение ще изисква, не на последно място са хигиенните и медицинските особености и храната. На всички тези въпроси трябва да си отговорим преди да решим да си вземем кученце от конкретна порода.

Ако обаче се спрем на куче от приют, голяма част от тези нужди отпадат. Кучето идва в нашия дом с вече изградени хигиенни навици, чипирано и ваксинирано. Каквото и решение да вземем е изключително важно да сме предварително подготвени за това, което ни очаква, за да сме сигурни, че правим най-доброто за нас и новия член на семейството.

Кои са най-често срещаните грешки, които начинаещите стопани на кучета допускат?

Най-честата грешка е очовечаването на кучето и произтичащите оттам нереалистични изисквания и правила. Това се случва когато очакваме от кучето човешки емоции и решения и не го оставяме да си бъде куче. Кучето има нужда да знае и да му се покаже какво може и какво не, кое се харесва на стопанина и кое не.

Как да направим успешна ранната социализация на кучето?

Най-важното при социализацията на едно куче е то да изгради доверие в стопанина си и да му покажем как трябва да се държи в определени ситуации. Винаги подходът ни трябва да е от простото към сложното. Започваме с малки и лесни стъпки, места и навици и постепенно те се увеличават и ситуациите се усложняват.

Кое е най-удачното време, за да се започне дресурата на кучето?

Още с първите стъпки в новия му дом!

Кучето в собствено легло или в леглото на стопанина?

Кучето трябва да  има собствено легло, което да си е негова територия, на която да може да си почива по всяко време! Но, ако ние предпочитаме кучето ни да спи при нас и му покажем, че е позволено, това не би се отразило върху неговото обучение и дисциплина.

Kакво бихте посъветвали хората, които осиновяват кучета в по-зряла възраст, как могат да се справят, ако са по-агресивни или пък по-страхливи или несоциализирани?

Преди да осиновим по-възрастно куче трябва много добре да се запознаем с конкретните му особености. Препоръчително е да имаме опит в отглеждането на кучета или ако нямаме такъв, да потърсим помощ от професионалисти още преди да вземем кучето. Преди всичко трябва да се въоръжим с търпение и старание, за да покажем на осиновеното куче как правилно да взаимодейства с околната среда.
 
В клиниката за бездомни животни на "Четири лапи" ежегодно преминават стотици животни, които се нуждаят от лечение. Част от тях някога са се радвали на грижа и семеен уют, но са били изоставени от стопаните си. Тези животни могат да бъдат много недоверчиви в началото, но с правилния подход ще се превърнат в най-любвеобилните кучета. Всичко, от което се нуждаят, е нов дом с отговорни собственици, които да ги даряват с много любов и търпение.

Каква роля играе интонацията при задаване на командите, как се възприема тя от кучетата?

Интонацията е от изключително значение при обучението на едно куче. Тя не трябва да е силна, груба или пък прекалено тиха и монотонна. Кучето има нужда и най-добре възприема команди, когато те са подадени с уверен и спокоен тон.
Има породи, които изискват повече внимание , какви действия на стопаните могат да ги направят агресивни?

Неглижирането на някои сигнали при тези породи кучета е основната причина за такъв вид проблемно поведение. Лошото отношение, неправилното отглеждане и обучение на кучето също са предпоставки за поява на агресия.

Допустима ли е физическата сила при обучението на куче?

Освен, че не трябва да се прилага физическа сила, тя е и ненужна! Ако сме сигурни в действията си при обучението на кучето, ако знаем какво и как да направим, сила не е необходима.  Тя само би навредила на живота и поведението му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: кучетаАнтония Рикова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 10 месеца
Тази лелка от заглавната снимка май ще го изяде това куче.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-голямата грешка е изобщо да отглеждате такъв *** в къщата си (апартамента)! Кучетата са дворни, ловни, граничарски и т.н. и дори да се отглеждат трябва да са в специални помещения (кучкарници)
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да речем"Очовечване"на Джак Ръсел,това е мисията невъзможна!
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не обиждайте кучето си като се опитвате да го очовечавате.
12
8
 
9
 
! Отговори
Любчо преди 10 месеца
На двора може, ако, че е София..Повечето ги затворят, обездвижат.
11
9
 
15
 
! Отговори
179 преди 10 месеца
Това си е казано и написано във старите книги. Хората от край време са използвали кучето само като пазач и неговото място е било извън къщата...
10
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откъде дойде тая"мода" за отглеждане на кучета в градовете? Какъв е смисълът?
9
10
 
14
 
! Отговори
Не е вярно! преди 10 месеца
Най-голямата грешка е да е от ПП"ПП" и да гласуваш за него!
8
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отказах се от кучетата. Много проблеми създават. Правят бели, ровят дупки в градината разнасят, и чупят и късат разни неща. И миришат гадно. Беше ми писнало. Накрая ги разкарах. Повече никога не ще да чувам за кучета. В началото беше забавно, после ад.
7
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да отглеждаш куче в апартамент е садистично, отвратително и налудничаво. Животни, които са родени да минават десетки километри дневно, са държани в стая през 95% от живота им. Извеждат ги сутрин и вечер да опикат и окензат околоблоковите пространства. После им дават да се качват по дивани, на леглото, да им *** лицето. Гнycнo
6
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Омръзна ми от кучкари, да ми лаят по цял ден и на всяка стъпка, пикаятисерат.Или го тренирай да е тих или евтанация, не живея в резерват , дори по селата не е редно да гм слушам как лаят по цял ден!
5
1
 
37
 
! Отговори
Съвет преди 10 месеца
Когато поемате отговорност за живо същество, моля не ги изоставяйте по горите тилилейски! По добре не го осиновявайте отколкото да го гледате малко и да го изоставите по средата на нищото.
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напълно вярно за всички кучета които доведе Радев!
3
8
 
37
 
! Отговори
фф преди 10 месеца
Има нужда кучетата да очовечават хората, а не обратно
2
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НА дебели хора не вярвам, те своя живот не могат да си вземат в ръце.
1
7
 
30
 
! Отговори
бай Ставри преди 10 месеца
Приказки, приказки и почти нищо съществено. Очаквах конкретни съвети