След броени години – 1/3 от България ще живее в София

Експерт: Важни са не само пътищата, но и транспортът, училищата...
Обновена: 16 мар 2017 15:25 | 5 юли 2016 16:37, Екип на Investor.bg
114
След броени години – 1/3 от България ще живее в София
Снимка: архив, БулФото

След няколко десетилетия в София ще живеe 30% от населението на България. В момента делът е около 20 на сто. Такава е тенденцията във всички малки европейски държави, а населението ще отиде там, където има работа. Това мнение изказа пред Investor.bg Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.

"В София няма безработица, а заплатите в сравнение с други големи градове като Варна, Пловдив и Бургас са 50% по-високи, какво да говорим за Видин. Toвa остава най-бедстващата област на България. Този град изчезва. Населението му спадна с 25%. Вижте преброяването през 2001 г. и 2011 г. и сравнете данните", уточни Павлов.

Според него Пловдив е един от добрите примери за добро съчетание между частни инвеститори и общината. В града се реализираха няколко индустриални проекта, които са много добре подготвени за инвестиция, поясни мениджърът.

По думите му търсене ще има, ако има ясен хоризонт за това как ще се развиват инфраструктурните проекти. "Не са важни само пътищата. Трябва да има градски транспорт, трябва да има детски градини, училища, трябва да има определени парцели за магазини, за градинки, паркове. Все работа, която трябва да свърши общината. Инвеститорите ще дойдат, ако имат ясен план, че нещата ще се случат“, подчерта Павлов.

На фона на зачестяващите дискусии за оставащия живот на панелните жилища, Павлов открои още една отговорност на общините - контролът върху конструктивното качество на сградите. "Освен панелките, това трябва да се направи и с много от старите сгради. Трябва да теглим чертата, да влезем в домовете на хората и да видим стоят ли носещите колони. И ако не стоят - трябва да се направи конструктивен проект и да се възстановят", обясни още експертът.

И все пак инвестиции не липсват, а специалистите от сектора открояват офис сградите и търговските центрове като една от най-апетитните хапки за инвеститорите заради високата доходност. Според данни на експерти офис сграда в София може да донесе доходност от 8%, което е по-висока възвръщаемост в сравнение с други страни, например с Полша.

Въпреки че тези цифри са радващи според Павлов пазарът е много плитък и с много малко сделки. Но според него сделките ще се увеличават, а факторите, които влияят за това са няколко. На първо място Павлов открои стабилността на държавата, а на второ – размера на пазара. "Затова аз лично работя в жилищния сектор, защото там се случват десетки хиляди сделки всяка година. Докато сделките при офис сгради и търговски центрове се броят на едната ми ръка, максимум на двете", отбеляза той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геноцида над София беше извършен по време на бомбандировките.Търговската улица стана партиен домДругите са някакво жалко подобие на нещо от преди бомбандировките---Черното бесило от поезията на Ботев е визирало тъкмо товапревръщането на София в сто лицаи той го е видял като "черно бесило"гарваните си ги е имало и тогаваа Левски са го обесили за национална валута.--Най вероятно Ботев го е сънувалИма пророчески сънища
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на мястото на партийния дом да се направят ниви.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соифиянци бягат от родния си град заради НОВОТО ВАВИЛОНСКО СТЪЛПОТВОРЕНИЕ.--РАЗБЕРЕТЕ БЕ ХОРА, ЖИВОТ БЕЗ ВЪЗДУХ -НЯМА!!!А като искате пари, дано да ви завиват с пари да видите колко топлят парите.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много млади хора(които не знаят миналото) се радват да работят и живеят в София заради "големите пари"но не правят сметка, че други преди тях поемат всички НЕГАТИВИ от това и затъват в живота и стават самоубийства и свиване в черупката и разбирайте още какво, защото живота за нас родените и живеещи в СОФИЯ става недостижимАко мислите, че това е нормално знайте че и вас същото ви чака.ПРОСТО НА ПО-КЪСЕН ЕТАПАко народ и политици и държава не вземат мерки сега после ще е къснопотърпевши всички
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Централизацията не е добро нещо. Имаме толкова хубава страна която пустее.Качествения живот не е само в парите. Важно е здравето а не парите, но какво да се прави като безпаричието днис се оказва половин болест ? Алчноста на човешкото око стои в основата на проблема.
82
1
 
8
 
! Отговори
Г.Н.П. преди 7 години
4. В София давах средно по 120-130лв за бензин на месец. В Дупница си ходя пеша.5. Отоплението в София ми струваше по 600-700лв на сезон. В Дупница напрактика ми е безплатно - родителите ми така или иначе отопляват цялата къща, независимо дали аз, съпругът ми и детето сме в София или Дупница.Така че примамливите и високи заплати в София не винаги са толкова далавера, колкото изглеждат. Добре си направете сметката, преди да решите да отидете в София.
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 89Точно така е. Но хората гледат цифрите и не си дават сметка, че качеството на живот не зависи само от доходите. След като напуснах София получавам по-ниска заплата, но дишам чист въздух, работата ми е на 7 минути с кола, в радиус от 5-20 км има 2 язовира и няколко планински курорти. А за децата е рай и растат далече от мръсотията, шума, чалгата и дилърите.
80
0
 
10
 
! Отговори
Г.Н.П. преди 7 години
Аз съм от Дупница и живях известно време в София. Да, в София има работа и заплатите са добри. Но като включиш всичките разходи за квартира, парно, транспорт, детски градини и теглиш чертата, накрая се оказа в Дупница ми е по-добре.1. В София пътуваш с часове всеки ден. В Дупница всичко ми е 15мин пеша от нас.2. В София давах по 10+лв, за да се прибера от центъра до квартирата. Тук ми е под 2лв.3. В София няма места в детските градини. В Дупница такива проблеми няма.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво му е странното? Частен сектор - 90% от чуждите фирми са базирани в СофияДържавен сектор - 90% от чиновниците са в София.Заплати 50-100% по-високи в София спрямо другите областни градове. С малки градчета и села да не говорим.И да не забравяме най-важното - Терминал 1 и Терминал 2 и те са в София :)
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След ограбването и съсипването на икономиката на малките населени места е нормално всички хора да се втурнат към София - гнездото на най-големите крадци от зората на демокрацията, които са направили своите инвестиции точно там, естествено. Впрочем доста софиянци си купуват имоти в провинцията...защо ли?
77
2
 
8
 
! Отговори
До еди-кой-си преди 7 години
"За една и съща работа, в една и съща фирма в Бургас плащат 600 лв заплата, в София - над 1500 лв. Не 50%, а 200% повече."Познай защо! Защото в София има огромна конкуренция - ако не дадеш добра заплата, работникът ще избяга в друга фирма. Отделно, че животът в София е доста по-скъп. Квартирите са много скъпи, заведенията са скъпи, въобще повечето услуги в София са скъпи. И бих казал, че ако имаш жилище в Бургас, със 700-800лв там ще живееш по-добре отколкото на квартира в София с 1300-1400лв.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За една и съща работа, в една и съща фирма в Бургас плащат 600 лв заплата, в София - над 1500 лв. Не 50%, а 200% повече.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма информация от Уикилийкс за докладите на Младенов до Хилъри? Нещо не смеят "независимите" журналисти да публикуват такова нещо. С такива политици може и половината да живеят в София.
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мразя софия и никога няма да отида там да живея или работя. През софия минавам транзит.
73
0
 
5
 
! Отговори
Ердоганя преди 7 години
След броени години столицата ще е Кърждааали на новата държава ***...
72
0
 
11
 
! Отговори
Геноцит преди 7 години
Ако някой си мисли че след броени години София ще е столица на нещо си се лъже.Първо ми докажете че има такава държава .Много се съмнявам да останат живи хора след години тука с тези политици .Според мен хората ще напуснат тази пародия на държава завинаги.Другите ще работят тук докато умрат за да на управляват ***,мутри,педералисимости и тн.
71
1
 
5
 
! Отговори
Вожд Унуфри преди 7 години
Кореняци та кореняци - на гол тумбак чифте пищови.... Историята е показала, че в крайна сметка "кореняците накрая все го д..хат" Справка: САЩ, Австралия и т.н :-)))Света се оправдава от способни, а не от кореняци :-))))
70
11
 
10
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
София е проектирана за 300-400 хиляди. Ако не живееш в центъра, няма никакъв смисъл да си в кварталите на 10-20 км от центъра.
69
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Дреме ми , аз ще съм мъртъв, а тук 30 % от българите ще живеят в София И 80% от ромитеДа са живи и здрави всички ще бъде много интересно - Кмет Асан, шеф на полицията Айше и тн
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако 1/3 от България е в София, а в София могат да живеят около 1 200 000, то колко хора ще останат в България?