"Без будилник": В търсене на "идеално" жилище

Как да се ориентирате на пазара на имоти, ако купувате или продавате?
Обновена: 16 мар 2017 15:25 | 17 ное 2016 18:30, Веселина Йорданова
20
"Без будилник": В търсене на "идеално" жилище
Снимка: архив, БулФото

"Без будилник" е рубрика за неприкосновеното ни свободно време, но понякога голяма част от него е заета с неща, които са твърде далеч от разпускане и развлечения. Например покупката или продажбата на жилище обичайно гълта не само доста време, но и нерви. Ето как може да противодействате на този ефект!

"Идеално жилище не съществува. Все с нещо човек трябва да направи компромис, особено ако не разполага с много средства", казва Йордан Йорданов, консултант в голяма агенция за недвижими имоти в София.

Бюджетът, с който разполагаш, разбира се, е основното при търсене на жилище. Локацията му пък до голяма степен определя неговата цена. Тя съответно е по-ниска на първи или последен етаж в сградата.

Логично по отношение на стаите са предпочитани правилни форми, без скосявания, по възможност без преход една в друга, което също оказва влияние върху търсенето и цената.

Наблюденията му са, че в момента фокусът се измества от двустайните към тристайните апартаменти, които обаче са маломерни. "Българинът се ориентира, че ще му трябва апартамент с повече стаи, когато реши да създава семейство. Така, ако има възможност, вместо да купи двустаен и после да го продаде и да търси по-голямо жилище, направо се насочва към по-голямото", дава пример Йордан Йорданов.

Едностайни апартаменти на пазара почти не се предлагат и търсят. Те са добри като инвестиция за отдаване под наем, но рядко се строят от инвеститорите.

В момента има тенденция да се купи апартамент за отдаване под наем от хора със спестени пари. Сред причините е и това, че няма бум на лихвите по депозити и част от вложителите решават да инвестират средствата си в недвижим имот.

Търсенето пък естествено повиши цените на имотите, макар че това не е адекватно за всички имоти, обяснява консултантът.

"В крайни квартали се опитват да продават имоти на цени, които доскоро бяха за по-престижните квартали. Именно по тази причина част от купувачите се отдръпнаха и не са вече толкова активни, колкото бяха в началото на тази година. Ако могат да изчакат, го правят, защото цените на този етап им се струват прекалено високи", допълва той.

Според него продавачите в някои от тези квартали се ориентират да искат по-високи цени заради строителството на метрото и доста от тези райони ще се развият благодарение на подземния транспорт.

От друга страна това е една често срещана грешка от страна на продавачите - да определят прекалено висока цена и по тази причина да не могат да продадат имота си.

За да се ориентираш в цените на пазара, независимо дали купуваш или продаваш, може да се обърнеш към голяма компания, която се занимава с недвижими имоти.

Няма нищо лошо и да се опиташ да избегнеш посредника, но тогава рискът да срещнеш недобросъвестни хора от отсрещната страна е голям. "Например при покупката на имоти "на зелено" - влагате пари, а сградата не бива завършена. Агенцията за недвижими имоти проверява инвеститора вместо вас, до голяма степен подпомага този процес", обяснява Йордан Йорданов.

По думите му работата на брокера не е "да ти показва апартамента", както много хора мислят, а да осъществи сделката за покупката или продажбата му без проблеми. Да договори отстъпка за своя клиент, да го консултира за строителство, за необходимите документи и т.н.

Големите компании за недвижими имоти работят с кредитен център, чиято задача пък е да познава условията за отпускане на кредит от банките и да ти помогне, ако ти е необходим такъв.

При избора на компания за недвижими имоти, се запознай с историята й. Работата с брокер започва с лична среща, която, ако фирмата си тежи на мястото, не те задължава с нищо и е безплатна. В такива компании брокерите са преминали поне няколкомесечно обучение и периодично се следи да повишават квалификацията си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Безплатен съвет преди 7 години
Харесвате си сграда, строяща се или готова, намирате телефона на строителя и звъните. Ако има апартаменти - ще си купите направо от него или от някой от собствениците. Спестявате директно 5-6к от брокерските услуги. Може да дадете някой лев на някой адвокат да прегледа как са нещата за да не ви изментят.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте ако може да е без брокер, тези хора просто си вземат 3.5% в София от цената за това че са те завели на оглед. При това се непрекъснато опитват да те манипулират. Самата сделка е най-просто нещо на света, при условие че знаеш кой е продавача.
14
2
 
6
 
! Отговори
Някой преди 7 години
като всяко нещо и в БГ тази професия е опорочена от няколко специалисти, които наистина не знаят за какво става въпрос. Но то и при докторите е така,отиваме и казваме какво да ни изпише :). Като цяло си е нормална работа, не по-лоша от всяка друга, но по коментарите се вижда,че ние всичко Можем и Знаем, но като идем в чужбина, където за всяко нещо си има позиция гледаме като телета :). Но типично Българско държание..всичко знаем и всичко можем, затова и държавата е върха :) ;)
13
0
 
8
 
! Отговори
До Сийка преди 7 години
Аз пробвах.. :) как не ме извърли от балкона не разбрах... То беше викане, обиди... *** така ми се пада кат искам скици и си нося ролетка...
12
0
 
7
 
! Отговори
Сийка преди 7 години
Накрая, като стане ясно, че от брокерските лъжи полза няма да има, брокерът почва да ти обяснява колко нищо не разбираш от имоти, и си ***, ***, изпуснал си шанса на живота си, и че ти всъщност не щеш да си купиш апартамент, ми само да му губиш времето.То щото е голям кеф, да ходиш по огледи все едно.
11
0
 
6
 
! Отговори
Сийка преди 7 години
Брокерът се интересува само и единствено от своя интерес, ако може да купиш първото, което ти покаже, без въпроси. Пробвайте да поискате да ви покаже скица на имота с размери, почват се едни увъртания, че това го няма, ама то защо ти е, ама ето го тоя апартамент голям... и ако може едни пари капаро за сериозностВсе едно чушки продават, но чушките поне се теглят, а апатрамента един брокер не извади ролетка да ми измери и да ми обясни що тая стая, като трябва да е 20 кв.м, аз едвам я измерих 14.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брокерите са същите като джамбазите на горубляне. При едните всяка кола е уникат на реални километри, в топ състояние, а при другите всяко жилище е прекрасно, ремонтирано/изпълнено качествено, на комуникативно място в близост до магазини, училища, и спирки на градския транспорт. :D Както едните, така и другите, ще изговорят един куп глупости и лъжи, ще те извъртят по най-долния начин, само и само да ти вземат парите.
9
3
 
30
 
! Отговори
дрън дрън,ама дрън преди 7 години
Брокерите нищо не проверяват,винаги ще скрият инфо само и само да стане сделка и да си вземат хонорара от 3% !!! Те не носят никаква отговорност. Пускат обява за 2,40лв. ,малко огледи и хоп 6000лв .- много е за тази услуга .
8
1
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До Анонимен 4Повечето пъти и строителят може да гарантира точно нищо!Така че всичко е на късмет със зеленото.
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът все някой го кара нещо да прави насила и нещо му натрапва, а той от всичко разбира. Нямам лични впечатления, но имам познати, доволни от тази услуга. Щом сте стигнали до там да му плащате, значи си е свършил работата и имате покупка/продажба. Пък който може сам, евала.
6
5
 
32
 
! Отговори
До брокер... преди 7 години
... дори едно елементарно удостоверение за семейно положение от общината не може да извадите, а всеки нотариус ще го иска от продавача. Справката за тежест на имота в Агенция по вписванията е левче с електронен подпис, а 9 от 10 брокера не знаят какво е това животно. За Централен кредитен регистър е ясна работата - магаре и космос. Единствената "информация" с която търгувате е обявите в сайтовете за имоти... Прочел си обявата вместо мен и искаш 3% от сделката(6 хил. лв. за имот от 200к)...мерси
5
27
 
9
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
Първо и най-важно, ние търгуваме с информация, която вие обикновено нямате, но с част от нея можете да се сдобиете, ако имате време, желание и късмет. Второ, не е кой знае, каква сложност да изготвите и съответно да проверите документите наотсрещната страна( но пък съм видял доста хора,,изяли дървото",решили да икономисат от всичко). Трето брокерът наистина не може да ви даде никакви реални гаранции, че обект на зелено, ще бъде довършен, затова там купувате на своя глава.
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При покупката на жилището си ние не сме ползвали брокер.Справихме се, излишно е да им се плаща.
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брокерите са най-досадните и прoсти същества, натоварващи и усложняващи сделките с имоти. Не знам как точно един такъв скъсан шушляк може да ми защити инвестицията при сделка на зелено. Какво точно и как ще провери, за да гарантира завършването на сградата качествено и в срок, или изпадането в несъстоятелност на инвеститора/строител?? До ден днешен не съм видял брокер с достъп до Централен кредитен регистър...
2
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам, защо брокера ни го натрапват като незаобиколим и задължителен фактор в сделката???? Повечето брокери за бивши фризьорки или продавачки (не че имам нещо против тези професии). Един среден адвокат ще ви свърши много по-качествена работа от тия измислени герои, и то за около 5-10 пъти по-ниска цена.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези прозорци как ще ги мият? Как ще се поддържа дограмата?