Столицата или по-малък град? Къде да си вземем жилище

Изборът на жилище не е проста задача. Ние обаче ще ви помогнем
Обновена: 28 мар 2017 13:11 | 28 мар 2017 10:20, Екип на Dnes.bg
Столицата или по-малък град? Къде да си вземем жилище
Снимка: Булфото

Изборът на жилище никак не е лесна и проста задача. И няма как да е иначе, защото това не е покупка, която ще ползвате просто година – две. Като цяло от момента, в който твърдо решите, че ще си купите жилище, до момента в който се нанесете в него и ще си полегнете доволни на дивана с бира в ръка, ще изминете цяло пътешествие. А както знаем, и най-голямото пътешествие започва с една малка крачка.

В рамките на проекта Apartmenttherapy ние от Dnes.bg ще ви дадем ценни съвети за това кое е най-важното при избора на жилище. Домашната идилия изисква време, усилия и сигурност, независимо къде решите да я създадете. Затова и експертите на Райфайзенбанк с удоволствие ще отговарят на всеки ваш въпрос, свързан с жилищното кредитиране на www.rbb.bg.

Вярваме, че ще ви бъдем наистина полезни, а за начало няма как да не започнем с нашите съвети как да изберем подходящо място за нашето бъдещо жилище.

Когато търсим да закупим жилище, съвсем естествено на първо място трябва да си отговорим на няколко въпроса. Първият от тях няма как да бъде друг, освен: "Къде точно искам да е разположен апартамента ми?". Дали в столицата София, друг голям областен град или в друго доста по-спокойно място в страната?

Ако живеете в по-малък град, вероятно и изборът ви на жилище и локация ще е по-ограничен. Плюсът тук е, че и цената на жилището вероятно ще е по-ниска от тези в големите градове. И все пак преди да тръгнете да купувате своя апартамент си задайте въпроса, дали възнамерявате да живеете във вашето градче след 4-5 години, или планирате да се преместите в по-голям град. Ако имате подобни намерения, може би е време да се хвърлите в дълбокото и да погледнете още отсега за жилищата в по-големия град. Разбира се, не е изключен и обратният вариант – да работите в столицата или друг голям областен град, но да искате да живеете в някое по-спокойно местенце наблизо. Така жилището ще ви излезе по-евтино, но трябва добре да прецените трудностите при всекидневното транспортиране до работа или училището на децата. Ако това пътуване всеки ден не ви притеснява – този вариант никак не е лош за вас.

Когато избирате жилище в София или друг голям град, локацията никак не е за пренебрегване. Разходете се спокойно в квартала (района) който ви харесва. Оценете трезво какво ви харесва и какво не. Дали има достатъчно наблизо детски площадки, магазини, лекарски кабинети, заведения за хранене. Ако имате малки деца, или планирате съвсем скоро да имате, замислете се къде те могат да учат или да посещават детска градина. Близостта до парк или удобна детска площадка никак не е за пренебрегване, защото наследниците ви ще има къде да играят, а вие ще можете да ги контролирате в играта по-спокойно.

В столицата близостта до метрото също е голям плюс при избора на жилище, който обаче логично се отразява и на цената. Дали точно бъдещият ви апартамент ще бъде до спирка на метрото решете вие, но е добре все пак да имате удобен градски транспорт – това ще ви създаде доста удобства в бъдеще, дори и в момента да ви се струва, че колата ви върши страхотна работа и нямате нужда да се качвате на автобус или тролейбус.

Много хора си търсят да купят жилище, което е близо до работата им. На пръв поглед това е добро решение, но в последствие често се оказва грешка. В днешния свят хората често сменят работата си, или дори просто офиса. Каква е гаранцията, че ако днес работите на едно място, след година ще сте на същото? С наемите положението е по-лесно, сравнително бързо може да смените квартирата си. Закупуването на имот обаче е по-дългосрочна инвестиция и няма как да не се съобразявате с мястото, което сте избрали.

Ако пък търсите да закупите жилище за по-възрастни хора, чиито деца вече са големи и напуснали семейното гнездо, може би по-добрият вариант е по-спокойно място, с по-малко автомобилен трафик и например хубава градинка или парк. Близостта до лекарски кабинети също е голямо улеснение за хората в напреднала възраст.

Ако пък просто искате да купите някъде апартамент, който да давате под наем и така той да ви носи доходи, помислете много добре какви потенциални наематели търсите. Ако апартамента ви е по-малък, вероятно вашите потенциални наематели ще са млади хора, които не са семейни или поне нямат деца. В тази си позиция е логично тези хора да търсят място, което да е комуникативно и да е близко до места за забавления или за вечеря навън. Ако планирате да закупите по-голям апартамент, трябва да ви е ясно, че наемателите ви най-вече ще са семейства с дете (деца), които ще оценят като плюс близост до детски градини и училища, хубав парк и места за семеен отдих.

Така че преди да започнете да правите огледи на потенциални жилища, помислете добре къде бихте искали да си закупите апартамент. Така ще си спестите излишно разкарване из целия град, където ще ви показват имоти, които ще отхвърлите още на първо четене заради местоположението им. А вашето време, както и времето на вашия брокер, е ценно, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание