Какво жилище ни е нужно? Много зависи и от годините ни

Как да изберем подходящият дом за различните етапи от живота ни
Обновена: 1 окт 2018 12:35 | 3 апр 2017 09:15, Екип на Dnes.bg
Какво жилище ни е нужно? Много зависи и от годините ни
Снимка: pinterest

В живота на човек има много промени. И практически повечето от тези промени са пряко свързани с възрастта ни – дали играем, дали учим, дали работим... В определен момент от своя живот имаме нужда от едни вещи, след години те може да останат просто сантиментален спомен или дори излишни предмети... Със сигурност обаче всеки един човек – от раждането си до края на своя живот, има нужда от жилище. Дом, в който да расте, учи, да се прибира след работа, да се радва на децата си...

Възрастта определя въпросите. Въпросите определят нивото на информираност. Информираността има нужда от експертиза. Експертите на Райфайзенбанк отговарят на всеки въпрос, свързан с жилищния кредит на www.rbb.bg.

И точно защото в нашата традиционна рубрика Apartmenttherapy говорим за нашето жилище и кредита, който ни е необходим за него, няма как да не отговорим на поредния въпрос, който всеки, тръгнал да си купува жилище, си задава: Каквото е подходящото жилище за различните етапи от живота ни?

Още по темата

Ако сте млад човек, който току-що е напуснал жилището на родителите си, със сигурност ще имате много въпроси за бъдещия си дом. Доста често младите хора, особено в годините на и след студентството, предпочитат да живеят под наем и това е съвсем логично. Те са все още неориентирани в своята професия и тепърва прохождат, а и вечерният живот все още ги влече силно, за да се отдават на сериозни въпроси от типа къде и какво жилище да си купя. И все пак рано или късно идва равносметката, която ни показва, че сме наринали хиляди на своя наемодател и много по-логично е тези пари да се изплащат за нещо, което след време да бъде наше.

Какво жилище да си купим тогава? От гледна точка на най-младите, двустаен апартамент е напълно достатъчен. Той ще ви предостави собствена спалня и разбира се, всекидневна, в която спокойно да се събирате с приятели. Такъв апартамент излиза и по-евтино за все още по-нестабилния бюджет на младия човек, който често сменя работата си или дори посоката в своя професионален живот. По-малкият апартамент ще ви спести и излишното чистене, което както знаем, не е най-приятната част, особено ако имате често гости.

Такъв апартамент е напълно достатъчен и за бъдещо семейно гнездо с любимия човек, който ще срещнете. Когато обаче дойде време и за деца, двустайният апартамент в един момент може да ви се стори малък и да се наложи да помислите за по-голямо жилище.

Ако вече имате своята половинка и мислите за деца, е най-добре да се ориентирате към по-големи жилища. Добре ще е освен вашата спалня, да има поне още една за вашето дете (деца.) Доста често хората купуват и апартамент, който е с перспектива за евентуално заграждане на една от стаите, така че след време от нея да станат 2 помещения. Такъв вариант e малко краен, но все пак би ви свършил работа, защото вече има доста достъпни и леки материали, с които може да се изгради една нова и тънка стена, която да даде нова спалня за вас или наследниците ви. И все пак по-голямото жилище си остава по-добрият избор.

Ако пък вече децата ви са големи и са напуснали семейното огнище, а вие оставате с голям апартамент, може да помислите дали не е по-добре да го продадете и вместо него да вземете нещо по-ново и по-малко, на по-добра локация. С парите от продажбата на едното жилище може да си купите друго, а с остатъка може да подпомогнете децата си за техен собствен дом.

Някой тук ще каже: Защо да го продавам, като може да остане след години на децата ми? Практически е така, но си отговорете на въпроса дали децата ви ще искат след още 20 години да живеят в същото жилище, в което са отраснали. И в жилище, което ще е тотално остаряло. Няма какво да се лъжем – след като и те създадат семейство, едва ли ще искат да живеят под един покрив с вас, а и за по-добрите взаимоотношения това не е необходимо.

Затова помислете добре и поговорете с децата си. Може би те биха ви приветствали в идеята да продадете стария апартамент и да го замените с нещо по-ново, макар и по-малко. В крайна сметка и това жилище един ден ще остане за тях. Но просто ще е по-ново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: жилищеApartmenttherapy
Още от
Спонсорирано съдържание