Платиха 7,9 млн. долара за ценна книга

В четирите тома на "Птиците на Америка" има над 400 илюстрации
Обновена: 21 яну 2012 14:29 | 21 яну 2012 14:29,
7
Платиха 7,9 млн. долара за ценна книга

Екземпляр от създадената преди повече от 170 години четиритомна книга "Птиците на Америка" бе купена на търг в петък за 7,9 млн. долара, предаде Ройтерс.

Новият собственик на една от най-ценните книги в света е частен американски колекционер, съобщиха от аукционната къща Christie's, която бе организирала наддаването в Ню Йорк.

В случая става дума за запазен екземпляр от първото издание на рисунките на Джеймс Одюбън, като всеки един от четирите тома е с височина 1 метър. В тях има общо 435 ръчно оцветени гравюри. Това е най-ценното издание на орнитоложко изкуство, отпечатвано някога в историята, пише още Ройтерс.

Комплектът е известен като "Херцога на Портланд", защото е купен след 1838 г. от Уилям Хенри Кавендиш Кавендиш-Скот-Бентрик, четвърти херцог на Портланд.

Книгата включва над 400 илюстрации, рисувани от Одюбън, а размерът на илюстрациите е 99 на 66 сантиметра. Открити и описани са 25 нови видове птици.

От книгата са били издадени общо 120 екземпляра, а нейни абонати са били много известни хора от XIX век, включително френският крал Карл X. Според специалисти цялото първо издание се състои от едва 200 пълни комплекта, отпечатани в рамките на 11 години - между 1827 г. и 1838 г..

По данни на Christie's засега се знае, че има 120 четиритомни комплекта - 107 в институти, библиотеки и галерии и 13 в частни ръце. Те са признати за шедьоври на книжното дело.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: аукционредки книги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
35
 
! Отговори
До Коментар 6 преди 12 години
На английски се произнася нещо като Одабан (няма фонетична, за да се изпишат правилно гласните). Но да обиждате журналистите просто така, не е коректно. И тяхното изписване на произношение не е вярно, и вашето, и моето. Не е нелогично, написаното от вас - името да се произнася с английско звучене, а фамилията - да се произнася с френско. Ако пак не вярвате, напишете името в youtube, там го има многократно произнесено.
4
9
 
33
 
! Отговори
Една преди 12 години
Художникът се казва Джон Джеймс Одюбон, а не ОдюбЪн. Предполага се, че има редактори в този сайт, които отговарят именно за това, да не се допускат такива елементарни грешки.
3
12
 
37
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Помня,че когато бях малък,тати получил наследство от един далечен негов чичо-американец,една такава книга.Мама се надявала да получат от Америка радио,че като го...пуснат,да слушам и не плача,но книгата свършила работа.Давали ми,да шаря по нея с цветните моливчета и така,докато заспя.Голяма беше книгата и аз не можах всичко да...дорисувам,но моят син свърши тази работа.Сложи на пуйките корони,на славейчетата петолъчки,а на някои пилета кръстове и свастики.Не ми трябват милиони,да стои за внука.
2
11
 
34
 
! Отговори
Кап преди 12 години
Не е лесно да не знаеш за какво да си похарчиш парите.
1
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
boli me langata