Не колекционерите, ще страдат от промени в закона за културното наследство

От него ще загуби обществеността и самата система, смята специалист
Обновена: 7 мар 2014 12:42 | 7 мар 2014 11:58, Петя Славова
6
Не колекционерите, ще страдат от промени в закона за културното наследство
Снимка: Булфото

Широк обществен отзвук предизвикаха предложенията в проекта за нов Наказателен кодекс. Колекционери, антиквари, нумизмати и арт търговци се обявиха против готвените изменения, засягащи частта за опазване културното наследство на страната ни. В обект на критика се превърна текстът, засягащ собствеността върху частните колекции. Според него всички притежатели на вещи на възраст по-голяма от 50 години ще трябва да ги регистрират и идентифицират.

„Обикновеният гражданин, притежател на такава ценност, най-много ще страда от предложените изменения.‟ Това обясни в изявление за медиите Светослав Кантарджиев, член на Съюза на колекционерите и учредител на Фондация за защита на културните ценности „Мизия‟. По думите му именно тези хора ще са най-засегнати от новостите, а не толкова колекционерите.

Ако не регистрират имущество останало от прародителите им, или впоследствие придобито, законотворецът може да лиши от свобода и права много обикновени граждани само защото са си позволили да пазят стари вещи в дома си.

Като запознат с делата на колекционерите Кантарджиев твърди, че що се отнася до тях, техните колекции вече са изложени пред цялото общество – декларирани и дори с извършена археологическа идентификация. Това са редица картини, антиквариат, старинно оръжие и други.

Така, ако някой „държи‟ такова ценно имущество , може да се реши да го унищожи, за да не попадне под съдебна отговорност. Това ще ощети и интересите на държавата. От една страна, защото може да се достигне до загуба на множество стойностни предмети, от друга – ако попадне на нерегистрирани поради незнание предмети, да претовари ненужно съдебната система с незначителни дела.

„Нужен е по-стабилен регулатор за защита на културното наследство с по-малко утежняващи процедури и защитаващ правата на колекционерската общност и търговията с антики‟, казва в заключение Кантарджиев.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мойта баба има един малък руски хладилник, дето гони 50-така (и още си работи направо не знам...). След 1-2 години и него ли да декларираме?
4
0
 
2
 
! Отговори
любител преди 10 години
такива са законите, когато ги правят хора,които хал хабер си нямат с нанво се захващат!Не са нужни такива смахнати закони, а ЦЯЛОСТНА държавна политика за културата; разните чиновничета, особено в т.нар. министерство на културата нека първо се погрижат за опазването на колекциие в музеите като осигурят свястни депа, пари за откупки и публикуване на колекциите, условия за работа на специалисти,вкл. заплати.И да не чудят как да пречат, вместо да помагат.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да правят каквото решат. По принцип никой няма право да търгува с национални предмети.
2
1
 
11
 
! Отговори
gtf преди 10 години
хахахаха какъв е тоз срок 50г., че тя баба ми е по-стара.. трябва ли и нея да регистрирам ?
1
1
 
9
 
! Отговори
55 преди 10 години
Боже, какви грандиозни *** си създал по тия земи! Защоооооо...