Ходим повече на театър, отколкото на футболни мачове

45% от българите не са прочели нито една книга през годината
3 сеп 2014 07:11,
21
Ходим повече на театър, отколкото на футболни мачове
Снимка: Архив, Булфото

Ходим повече на театър, отколкото на футболни мачове, съобщава „Преса дейли”. През 2013 г. са продадени 1,6 млн. билета за театър, докато общата посещаемост на мачовете от „А” група е била под 500 хил.

На най-голяма посещаемост се радват киносалоните. Посещенията за миналата година са били 4,76 млн. Зрителите избират предимно американските филми и все по-често пропускат българските. През последните години музеите печелят все повече посетители, все по-често ходим на оперни и балетни постановки.

Културата у нас достига до хората най-често през радиото и телевизията и у нас, и в Европа. 72% от жителите на Стария континент гледат или слушат програма на тема изкуство поне веднъж в годината, сочат данни от последното изследване на „Евробарометър“. В това отношение ние сме в златната среда - със 71%, доста зад водача Швеция - с 89%, и далеч пред последните в списъка - гърците (54%).

68% от хората в страните на ЕС прочитат най-малко по една книга за 12 месеца. В България читателите обаче далеч не са толкова често срещано явление. Близо половината от анкетираните - 45%, не са прочели дори едно заглавие за година. След нас се нареждат кипърци, гърци, румънци и португалци. Най-много четат в Швеция.

В киносалоните у нас влизат 29% - далеч под средните за Европа 52% - което ни поставя на предпоследно място, само пред Румъния с 20%.

Изложбите и музейните експозиции привличат средно 37% от европейците. В тази област ние сме с едва 26% - доста назад от първенеца Швеция (76%), а в компанията след нас са Полша, Португалия, Кипър и на опашката Гърция (16%).

В музикално отношение не се представяме толкова зле - при нас процентът е 30%, а средният за Европа е 35%

В сравнение с последното подобно изследване на „Евробарометър“ предпочитанията на европейците почти не са се променили. Популярността на културните занимания е нараснала, с изключение на балета и операта, които продължават да привличат същата не особено голяма публика.

Защо българите биха се отказали от културата? У нас анкетираните посочват като най-честата причина да не четат недостига на време (44%); да не ходят на концерти – скъпите билети (25%); а липсата на интерес е решаваща за 50% от хората, което не посещават оперни и балетни спектакли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 9 години
За мен седенето пред телевизора и гледанне на спорт е повече от разрушително за двигателно опорната система а човека. Аз предлагам да се създаде движение за забрана а показването на футбол преди 22:00 поради тежките последствия за психиката и здравето на подрастващите.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Циника, смяташ ли че има артисти в България които могат да изиграят Шекспир,, ми че ТАМ всичко е в рима и чуства, и трябват много знания ...... Нашите така наречени артисти комунисти мислят само за пари нищо друго не ги интересува.
19
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
Това, че се ходи много на театър в България само по себе си не е признакщ на висока интелигентност. нека да се напарви справка кои театрални спектакли сда били най-посетени. На Шекспир ли ходят хората или на слаби комедийки-водевилчета от битов характер.Защото в България до голяма степен ходенето на театър се свързва с актьорите от глупавите тв скечове и повечето зрители очакват продължение на тв скечовете на театрална сцена.Но това няма нищо общо с театъра, нали?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е вярно, това е добрата новина за деня.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то .... футболът ни е театър
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИТСАМО ,ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧВА САМО В СОФИЯ ЗА ЖАЛОСТ !
15
0
 
13
 
! Отговори
ИТ преди 9 години
Това,че толкова много хора ходят на театър значи,че ИМА НАДЕЖДА!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Насрадин Ходжа учил козите си да не ядът.Учил ги, учел ги и таман са се научели и те взели та умрели. Така стоят нещата и с футбола. Ти събирай чужденци от всички раси, посочвай им как ще изглежда тяхното бъдеще и очаквай те да ти ходят на стадиона. 20.000 лв. на месец получава един футболист а стадиона е празен. Те ако има чалъм и в театара ще вкарат чужденци ама не разбират езика.
13
1
 
5
 
! Отговори
шаран преди 9 години
Няма нищо по ЛОШО артист, правист и журналист да управляват България вече е ДОКАЗАНО........Във всички театри на България се пропагандира социализъм.....Единствено само в ОПЕРНИТЕ ТЕАТРИ се играе и пее правилно и за народа, защото оперите които се поставят са писани много отдавна......
12
3
 
14
 
! Отговори
:) преди 9 години
Няма страшно. Като се върне Тиквун на власт, ще построи стадиони и ще закрие театри и библиотеки. Той не разбира защо съществуват тези сгради. Жаждата му за култура е напълно задоволена от "Винету" !Гласувайте, шарани !
11
0
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
СМЪРДЯЩИ НА ЧЕСЪН КАТО теб Ли бе третия пол
10
15
 
1
 
! Отговори
marsian преди 9 години
До ХА ХА ХАВ книжарница съм виждал само царвули,които миришат на чесън .
9
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 9 години
,,45% от българите не са прочели нито една книга през годината,,Странно кой прави тези изследвания при положение , че досега никой не ме е анкетирал за някой въпрос.Интересно ми е дали някой от пишещите тук е бил анкетиран с въпросът: ,,Какво си прочел тая година,,
8
5
 
8
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Дори и тази *** еврогейска статия ви даде повод да се делите! *** нацията сме! Затова няма да ни има на картата. Политици като цар тиква са причината за дълбокия разлом в нашето общество! Докато продължаваме да се делим на столица и провинция, на граждани и селяни, на млади и стари, на сини и червени...е - ще пропадаме още и още! Странно е как никой не се замисля за това!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако вземем редвид че 90% от футбола е тетър то тогава ще се окаже че никой не ходи по стадиони.
6
6
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
За какво да ходя на мач, да гледам някакви *** м*нгасари, на които публиката от 6 човека цяла мач люпи семки и нагъва кренвирши ли? Ако играеха българските Левски, ЦСКА, Ботев, Берое в евротурнирите мачове не се пропускат, но за тежи *** не стъпвам на стадиона!
5
2
 
23
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
А да сте виждали ромотурчин в книжарница
4
10
 
7
 
! Отговори
Petko преди 9 години
То затова селяните от София имат най-много публика :)
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45% от българите не са прочели нито една книга през годината-------а останалите 55% не са прочели и през живота си една книга
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България само селяните ходят по мачове.