Рашидов събира още месец идеи за името на Българския Лувър

Авторите на най-интересните ще бъдат наградени
5
Рашидов събира още месец идеи за името на Българския Лувър
Снимка: Асен Емилов

Министерството на културата ще събира предложения и идеи за име на новия Национален музеен комплекс в сърцето на София в кв. „500” още един месец – крайният срок е до края на м. февруари 2015 г., съобщиха от ведомството.

Още по темата
Предложенията за име на новия Национален музеен комплекс в столицата ни могат да се изпращат на следния имейл адрес: art@mc.government.bg

Авторите на най-добрите и най-интересни предложения за име на новата музейна институция ще получат и поощрения – сред наградите са каталози и албуми на произведения на изобразителното изкуство, карти за свободен достъп в изложбените пространства на новия музей в кв. “500” за цяла една година, и др.  

Всички, които имат желание да изпратят своите предложения, трябва да имат предвид, че новият Национален музеен комплекс беше определен като водещ музей на визуалните изкуства у нас. Очаква се музеят да бъде посещаван и от много чужди туристи и гости от цял свят, като името му ще се изписва и на латиница според правилата за транслитерация в съответствие с графичната система на съвременния български книжовен език и с българските традиции.

Проектът „Националeн музеен комплекс” е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и ще събере през пролетта на 2015 г. под един покрив колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Музейният комплекс в центъра на София в кв. „500” е реализиран по проект на „Янко Апостолов Архитекти” в сътрудничество с „Музеоплан” и включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства.

Постоянната експозиция на Националния музеен комплекс ще включва експонатите от колекциите на НХГ и НГЧИ.

Общата разгъната площ на новия музеен комплекс е 24 хил. кв. м, той е композиран около отворена скулптурна градина, която ще бъде сърцето на музейната институция и ще се използва за скулптурни експозиции и за специални обществени събития с културна насоченост. Вътрешният двор на музея като отворено културно обществено пространство в центъра на София, където публиката, изкуствоведите и кураторите ще имат възможност за директно взаимодействие чрез специални събития, арт инсталации и т. н., е истинска новост за българското музейно дело.

Функционалният замисъл на новия музей е резултат на подробен и сериозен анализ на дейността на световни музеи от подобен мащаб, както и на анализ на конкретните нужди на двете участващи институции - Националната художествена галерия (НХГ) и Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ).

Коренно различното в този нов музей в сравнение с останалите музеи в страната е съсредоточаването на едно място на пълния спектър от музеологични функции. Това означава, че значителна част от пространствата са посветени и за приемане на временни, гостуващи експозиции, за организиране на различни обществени събития и прояви, както и за депа за съхранение на произведения на изкуството, изграден е и модерен конферентен център. В тази сложна и гъвкава конфигурация постоянната експозиция е само една, макар и много важна част от общото цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
17
 
! Отговори
Йоб преди 9 години
"Веждижър" :-)
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA SE NARICA PARZAL MAHALESI--MADE IN TURCIE RASHIDOGLU
1
0
 
23
 
! Отговори
Швейк преди 9 години
Българска превителствена делегация на посещение в Швейцария. Обикалят из улиците на Женева. Един от нашенците видял сграда с надпис над нея "Министерство на мореплаването" и започнал да се смее. Швейцарския му колега го попитал защо се смее. "Ами", казал нашия, "нямате море, а имате министерство на мореплаването, за това се смея!"Швейцарецът помислил за секунда две и отговорил: "И вие имате министерство на културата, аз смея ли се на това!"